eur:
389.37
usd:
363.73
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Márki-Zay Péter (függyetlen) polgármester (k), mellette Kis Andrea (MSZP) alpolgármester, a szocialista párt helyi elnöke és Ambrus Norbert, a jogi iroda vezetője a hódmezővásárhelyi közgyűlés ülésén a városháza dísztermében 2018. március 19-én.
Nyitókép: MTI/Ujvári Sándor

Századvég: esik Márki-Zay Péter népszerűsége

Januárról februárra 59-ről 62 százalékra nőtt a baloldal kormányfőjelöltjéről negatívan vélekedők aránya, miközben újabb szimpatizánsokat nem tudott szerezni a politikus – állapítható meg a Századvég legfrissebb közvélemény-kutatásából. A felmérés a politikai szempontból aktív magyarok körében feltérképezte Márki-Zay Péter népszerűségének alakulását.

A közelmúltban Márki-Zay Péter részéről több olyan állítás is napvilágra került, amelyek keretében a hódmezővásárhelyi városvezető a magyar politikai kultúra általánosan elfogadott szabályait zárójelbe téve nyilvánult meg közéleti kérdésekben, bizonyos választói csoportokra nézve sértő megjegyzéseket tett, illetve olyan javaslatokat fogalmazott meg, amelyeket jelentős társadalmi elutasítottság övez – fogalmaz a Századvég elemzése

Felidézik, hogy az ellenzéki miniszterelnök-jelölt egyebek mellett: „részeg” és „agymosott”, valamint „falusi, egyszerű, tudatlan” választókról értekezett, egy kampányrendezvényen pedig – többek között – a „kommunisták” és „fasiszták” képviseletéről beszélt. Azt sem szabad elfelejteni, – teszik hozzá – hogy a balliberális kormányfőaspiráns nézete szerint „a szüléshez orvos sem kell”, mivel „az nem betegség”, továbbá 2021 őszén kifejtette, hogy „igenis, el kell fogadni, hogy sürgősségi, vagy éppen szülészeti ellátás ne legyen a vidéki városokban, vagy akár falvakban élők közelében”.

Az említett kijelentések fényében kevésbé meglepő, hogy folyamatosan nő a baloldali kormányfőjelöltet elutasítók tábora – olvasható. A Századvég legfrissebb kutatási adatai rámutatnak arra, hogy 2022 februárjában a válaszadók 62 százaléka kedvezőtlen véleményt fogalmazott meg Márki-Zay Péterről, így a januári adatokhoz képest 3 százalékponttal, 2021 októberéhez viszonyítva pedig összesen 15 százalékponttal nőtt a politikusról negatívan vélekedők aránya.

Ezzel párhuzamosan kijelenthető, hogy Márki-Zay Péter nem tudott újabb választókat maga mellé állítani: a felmérés alapján elmondható ugyanis, hogy februárban – a 2022 januárjában mért adatokkal megegyezően – a megkérdezettek 33 százaléka nyilatkozott pozitívan a baloldali pártok miniszterelnök-jelöltjéről, holott 2021 októberében még a magyarok 42 százaléka szimpatizált vele.

Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Rángatják a tőzsdéket

Rángatják a tőzsdéket

Vegyes mozgásokat látunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×