eur:
392.83
usd:
366.53
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Az MSZP-Párbeszéd négy helyen ajánlott fel visszalépést, az LMP elutasította

Az MSZP-Párbeszéd tárgyalásokat kezdeményez az LMP-vel és az Együtt-tel, felajánlva a Budapest belvárosi, a csepeli, a gödöllői és a szekszárdi jelöltjük visszalépését, ha a másik két ellenzéki párt nem indít jelöltet egyetlen nyerhető körzetben sem - jelentette be a pártszövetség miniszterelnök-jelöltje kedden, Budapesten tartott kampányrendezvényen. Az LMP-s Ungár Péter szerint ez nem ajánlat, hanem visszautasítás.

Karácsony Gergely emlékeztetett, az MSZP-Párbeszéd eddig 48 helyen állt el az indulás lehetőségétől a kormányváltás érdekében, mert úgy érzik, a legesélyesebb ellenzéki erőként nekik a legnagyobb a felelősségük.

"Nem alibizni akarunk, hanem választást akarunk nyerni!" - jelentette ki, majd megismételte, szerinte a Fideszre szavazók mellett azok is a kormány maradása mellett döntenek, akik nem vesznek részt a választáson, vagy olyan jelöltre szavaznak, akik esélytelenek, illetve nem hoznak igazi változást. Kiemelte, nem csak most lettek demokraták, európaiak, és a hatalom birtokában sem fognak megváltozni.

Karácsony Gergely szerint az MSZP-Párbeszéd az egyetlen politikai erő, amely valódi programmal rendelkezik. Ennek vezérvonulata a szociális demokrácia, vagyis a demokratikus viszonyok biztosítása minden állami területen, az Országgyűlés mellett például az iskolákban és az egészségügyben is - fejtette ki, hozzátéve: "nekünk a hétköznapi emberek hétköznapi ügyei az elsők".

Karácsony Gergely ismételten felhívta a figyelmet arra, hogy az ellenzéki oldalon az MSZP-Párbeszéd egyedüliként mutatott be árnyékkormányt, majd ezúttal is megerősítette, hatalomra kerülve önálló egészségügyi, oktatási, szociális, pénzügyminiszteri, munkaügyi, környezetvédelmi és önkormányzati tárcát hoznának létre.

Molnár Gyula, az MSZP elnöke arról beszélt, hogy a "szívekben és fejekben" már megbukott a kormány, valamint nem tudja megérteni azokat az iskolás gyerekeket nevelő szülőket, illetve beteg hozzátartozóval rendelkezőket, akik még mindig a kormányoldalt támogatják.

Hangsúlyozta, Magyarország az elmúlt időszakban többet költött a miniszterelnök hobbijára, a stadionokra, mint az egészségügyre. A szocialista politikus szerint azonban Orbán Viktor ennek ellenére sem tudta rendbe rakni a magyar labdarúgást, ezért azt kérdezte, miért gondolja bárki, hogy az országgal megteheti ugyanezt.

Niedermüller Péter, a DK EP-képviselője, országgyűlési képviselőjelöltje azt mondta: nem egyszerű kormányváltást, hanem rendszerváltást szeretnének, amelynek eredményeként szabad, nyitott, befogadó Magyarország jön létre. Ennek a Magyarországnak a lakói nem élnek paranoiás félelemben azért, mert jönnek a muzulmánok, és nem tesznek megjegyzést roma honfitársaikra - tette hozzá.

Kijelentette azt is, hogy a változtatáshoz nincs szükség a Jobbikra, emellett megjegyezte, nem fog sikerülni az MSZP és a DK összeugrasztása, hiszen a két párt politikusai nem ellenfelek, hanem barátok, akiknek azonosak a céljaik.

Bősz Anett, a Magyar Liberális Párt ügyvivője azt mondta, nyolc év illiberális kormányzás után készen állnak a jogállam, a demokratikus intézmények és a piacgazdaság feltételeinek helyreállítására.

Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Ha Ukrajna élni akar, harcolnia kell – De mire lesz elég az amerikai segélycsomag?

Ha Ukrajna élni akar, harcolnia kell – De mire lesz elég az amerikai segélycsomag?

Több hónap huzavona után az Egyesült Államok törvényhozása megszavazta, Joe Biden elnök pedig mára virradóra aláírta azt a törvényt, amely az eddigi legnagyobb, összesen 61 milliárd dolláros katonai segélycsomagot biztosítja Ukrajna számára. A támogatás mérete példa nélküli, az viszont nagy kérdés, hogy mire lesz elég. Képesek lehetnek-e az ukránok visszafoglalni az oroszok által megszállt területeket, vagy csupán a védelmi képességeik lesznek erősebbek? Kell-e tartani eszkalációtól az új fegyverek miatt, és mi lehet Oroszország jelenlegi, valós célja a háborúban? Továbbá milyen keretben érdemes értelmezni az eseményeket, tényleg a Nyugat sorsa dőlhet el Kelet-Ukrajnában vagy csupán szláv belharcról van szó? Egyebek mellett ezekről a témákról kérdeztük Kaiser Ferencet, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi Biztonsági Tanulmányok Tanszékének docensét az Ukrajnának megszavazott amerikai katonai segély apropóján.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×