eur:
394.94
usd:
363.15
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke beszél az április 8-ai országgyűlési választás szavazólapjainak nyomtatásáról tartott sajtótájékoztatón az ÁNY Biztonsági Nyomda kőbányai telephelyén 2018. március 22-én. A nyomdában kétféle (a magyarországi és levélben szavazáshoz szükséges) országos pártlistás szavazólapot, a 106 egyéni választókerület és a 13 nemzetiség országos listás szavazólapját, vagyis összesen 121 félét készítenek. Körülbelül 18 millió szavazólap készül a nyomdában.
Nyitókép: Szigetváry Zsolt

Közel száz jelölt táncolt vissza a választástól

Eddig már 93-an visszaléptek az áprilisi országgyűlési választás jelöltjei közül.

A legtöbben Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében gondolták meg magukat, ahol a hat választókerületben eddig 14-en léptek vissza: hét az 1-es, öt a 2-es, és egy-egy a 3-as és 4-es választókerületben.

A legtöbb jelölt, nyolc a főváros 17-es egyéni választókerületében (Csepel-Soroksár) lépett vissza, de így is maradt 23 induló, valamint a Baranya megyei 2-es választókerületben (Pécs), ahol így 13 maradt a szavazólapon. Hét jelölt lépett vissza Heves megye 1-es választókerületében (Eger), ahol 22 jelölt maradt és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 1-es választókerületében (Nyíregyháza), ahol egyelőre 16 jelölt maradt állva.

A legtöbb jelölt, 33 a Nógrád megyei 1-es választókerületben (Salgótarján) indul.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei 3-as választókerületben (Ózd) 31 jelölt szerepel a szavazólapon, 30-30 pedig a Békés megyei 2-es (Békés), a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei 4-es (Kazincbarcika) és a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 4-es (Vásárosnamény) választókerületben, 29-29 pedig Békés megye 4-es (Orosháza) és Borsod-Abaúj-Zemplén 5-ös (Sátoraljaújhely) választókerületében.

Egy választókerületben indul 26 jelölt, háromban 25-25, egyben 24, egyben 23 és egyben 22. A többi választókerületben ennél kevesebb jelölt szerepel a szavazólapon.

A legtöbb jelölt Budapesten indul, a 18 egyéni választókerületben 193 jelölt van összesen, de - mivel itt vannak a legkevesebb jelöltet felvonultató választókerületek is - átlagosan tíz jelölt szerepel a szavazólapokon. Budapesten a 7-es választókerületben (XIII. kerület) indul a legkevesebb jelölt, mindössze hat, és hét-hét jelölt indul az 1-es (V. kerület), 3-as (XII. kerület), 5-ös (VII. kerület), 8-as (XIV. kerület) választókerületben, nyolc pedig a 4-es (II. kerület) és 18-as (XXII. kerület) választókerületben.
Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a hét választókerületben 180 jelölt indul, átlagosan több mint 25. 26 és 22 jelölt indul a két miskolci választókerületben, 31 az ózdiban, 30 a kazincbarcikaiban, 29 a sátoraljaújhelyiben, 19 a tiszaújvárosiban, 23 pedig a mezőkövesdiben.

A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint 1650 jelölt indulna az április 8-ai országgyűlési választáson, négy évvel ezelőtt ez a szám 1530 volt.

Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×