eur:
394.94
usd:
363.24
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke újságíróknak nyilatkozik, miután az ellenzéki pártok egyeztetést tartottak a DK központi irodájában 2018. március 18-án. A tárgyalást Gyurcsány Ferenc kezdeményezte, meghívta az MSZP-Párbeszéd, az LMP és a Jobbik vezetőit. A Jobbik nem fogadta el a meghívást.
Nyitókép: Illyés Tibor

Megállapodás nélkül álltak fel a baloldali pártok

Nem született megállapodás a baloldali pártok egyeztetésén, hiába ült tárgyalóasztalhoz a DK, az MSzP-P és az LMP listavezetője.

A Demokratikus Koalíció irodájában tartott megbeszélést követően Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje azt mondta, tudták, hogy a mostani tárgyalás csak egy folyamat kezdete lehet, ezért

nem is gondolták, hogy vasárnap "bármiben megállapodásra" jutnak.

Azt viszont fontos előre lépésnek és a választók felé küldött üzenetnek nevezte, hogy egy asztalhoz ültek. Tudomásul veszik, hogy a megbeszélésre meghívott Jobbik nem hajlandó velük tárgyalni - közölte, de egyúttal arra kérte a baloldali pártokat, hogy ez ne korlátozza őket az egyéni választókerületi együttműködésben.

A Párbeszéd társelnöke hangsúlyozta, hogy a demokratikus ellenzéki pártok szavazói sokkal nyitottabbak egymás jelöltjeinek elfogadására, mint a Jobbik szavazói. Azt is leszögezte, hogy a kormányt "balról lehet leváltani".

A politikus megjegyezte, reméli, hogy az LMP is kész lesz a további egyeztetésekre.

A sajtótájékoztatón és a tárgyaláson részt vett Molnár Gyula, az MSZP elnöke, aki az esetleges visszalépésekről beszélve hangsúlyozta, hogy 2014-ben 14 körzetet nyerhetett volna az ellenzék, ha már akkor együttműködnek. Ma ennél jobbak a számok, a három baloldali párt koordinációja megakadályozhatná a Fidesz többségét - jelentette ki. Egy kérdésre válaszolva azt mondta

nem tudják elképzelni, hogy az LMP egyfajta közvetítőként helyettük tárgyaljon az egyéni választókerületi koordinációtól a Jobbikkal.

A sajtótájékoztatón a megbeszélést eredetileg összehívó Gyurcsány Ferenc DK-elnök úgy fogalmazott, értik az LMP álláspontját, hogy a Jobbikkal is szeretnének "választási együttműködése törni", de a kormányváltás elsődleges feltétele az, hogy a vasárnap tárgyalóasztalhoz ülő három pártszövetség megállapodjon.

Az MSZP-Párbeszéd, az LMP és a DK szavazói - egyeztetett indulás esetén - elegendő helyen képesek megverni a Fideszt ahhoz, hogy a kormánypárt kisebbségbe szoruljon - mondta.

Hangsúlyozta, hogy a DK az MSZP után az LMP-vel is kész egy széles körű megállapodást kötni az egyéni választókerületi jelöltekről.

Gyurcsány Ferenc külön kiemelte, az LMP-vel való együttműködésüknek nem akadálya és nem feltétele, hogy hétfőn miben állapodik meg a Jobbikkal.

Az LMP delegációja nem a DK sajtótermében, hanem az épület előtt válaszolt az újságírók kérdéseire. Szél Bernadett miniszterelnök-jelölt azt mondta, hogy a kormányváltás csak teljes ellenzéki koordinációval valósítható meg, de "az LMP-n kívül más nincsen, aki elkötelezett ebben az irányban".

Szél Bernadett úgy fogalmazott: hétfőn tárgyalnak a Jobbikkal, mert megpróbálnak valamilyen konszenzust találni az ellenzéki oldalon. Hozzátette, a 2014-es választás és a kutatások is azt mutatják, hogy balról nem lehet leváltani az Orbán-kormányt, ehhez szélesebb együttműködésre van szükség.

A kormányfőjelölt azt is megjegyezte,

Gyurcsány Ferenc március 15-i meghívását úgy értelmezték, hogy a DK a Jobbikkal is hajlandó együttműködni, és csak most derült ki számukra, hogy ez nem így van.

Leszögezte, "értékközösséget mi nem kívánunk vállalni, se jobbra, se balra senkivel", de a hódmezővásárhelyi polgármester-választás megmutatta, hogy ha az ellenzéki pártok önmérsékletet tanúsítanak és vannak megfelelő jelöltjeik, akkor képesek nyerni.

Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×