eur:
395.07
usd:
365.68
bux:
65441.16
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Összesen 1719 jelöltet vettek nyilvántartásba

Összesen 1719 jelöltet vettek nyilvántartásba

Az ország 106 egyéni választókerületében 1719 jelöltet vettek nyilvántartásba a választási bizottságok péntek éjfélig - derül ki a Nemzeti Választási Iroda (NVI) szombat délelőtti adataiból. Négy évvel ezelőtt 1706 jelöltet vettek nyilvántartásba. A számuk jogorvoslati eljárások miatt még változhat.

A jelöltek nyilvántartásba vételéről szóló határozatok közül az utolsókat pénteken hozták meg a választási bizottságok, így a döntések még nem emelkedtek jogerőre.

Az NVI adatai szerint 3009 jelölt van bejelentve, közülük 88 független, a többit összesen 75 jelölőszervezet állította.

A választási bizottságoknak péntek éjfélig kellett dönteniük a jelöltek nyilvántartásba vételéről. A bizottságok által nyilvántartásba vett 1719 jelölt közül 45 független, a többit 65 jelölőszervezet állította. A választástól már visszalépett 3 független jelölt, valamint 40 párt 62 jelöltje.

 
  • Mind a 106 egyéni választókerületben van nyilvántartásba vett jelöltje a Fidesz-KDNP-nek, a Jobbiknak és az LMP-nek.
  • A Momentum Mozgalomnak 94,
  • az Összefogás Pártnak 65,
  • az MSZP-Párbeszédnek 58,
  • a Magyar Igazság és Élet Pártjának 58,
  • a Magyar Munkáspártnak 57,
  • a DK-nak 46 nyilvántartásba vett jelöltje van.

Huszonhétnél több egyéni jelöltjét vették nyilvántartásba a Családok Pártjának (49), a Kell az Összefogás Pártnak (48), a Magyarországi Cigánypártnak (47), az Együttnek (45), a Szegény Emberek Magyarországért Pártnak (44), a Közös Nevező 2018-nak (42), a Magyarországon Élő Dolgozó és Tanuló Emberek Pártjának (40), az Európai Roma Keresztények Jobblétéért Demokratikus Pártnak (36), az Iránytű Pártnak (39), a Magyar Kétfarkú Kutya Pártnak (39), a Sportos és Egészséges Magyarországért Pártnak (38), a Rend és Elszámoltatás Pártnak (32), a Tenni Akarás Mozgalomnak (28) és a Net Pártnak (27).

Még változhat a szám

A választási bizottságok mintegy 1200 jelölt nyilvántartásba vételét utasították el, mert nem teljesítették a nyilvántartásba vétel törvényi feltételeit.

A jogorvoslatok még nem zárultak le, így várhatóan a nyilvántartásba vett jelöltek végső száma még változni fog, ahogyan a visszalépések miatt is csökkenhet a számuk.

Az országgyűlési választáson csak azok indulhatnak jelöltként, akiknek a hétfő délutáni határidőig sikerült összegyűjteniük 500 érvényes ajánlást az ajánlóíveken, azokat leadták a választási bizottságnál és a testületek az ajánlások ellenőrzése után a jelöltet hivatalosan nyilvántartásba vették.

Pártlisták

Az országgyűlési választásra 40 pártlistát jelentettek be a keddi határidőig. Országos listát az a párt állíthatott, amely a fővárosban és 9 megyében összesen 27 egyéni választókerületi jelöltet tudott állítani. A bejelentés bizalmi elvre épült, vagyis, nem volt feltétele, hogy a bejelentett jelölteket már jogerősen nyilvántartásba vegyék. A bejelentett pártlisták közül az NVB már visszautasított tíz pártlistát, mert nem teljesítették a listaállítás feltételét, vagyis vagy nem volt meg a 27 jelölt, vagy nem teljesítették a területi előírást. Az NVB ugyanakkor 18 pártlistát már nyilvántartásba vett, 12-ről pedig szombat éjfélig kell döntést hoznia.

A listák száma a nyilvántartásba vételeket követően még tovább csökkenhet, az NVB ugyanis törölni fogja azokat a nyilvántartásba vett listákat, ahol egy vagy több jelölt kiesése miatt a jelöltek száma a szavazás megkezdéséig bármikor nem éri el a törvényben foglalt minimumot.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×