eur:
404.22
usd:
374.42
bux:
74263.78
2024. október 26. szombat Dömötör
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Orbán Viktor: lesz buszos huszárroham

Az illegális migráció elleni fellépés volt a fő témája Robert Fico, Orbán Viktor és Aleksander Vučić szerb államfő mai találkozójának Révkomáromban. A szlovák és a magyar miniszterelnök, valamint a szerb államfő az Európai Unió határainak védelméről és regionális együttműködésről is tárgyalt. Kiss Balázs tudósít Pozsonyból.

Robert Fico szlovák miniszterelnök barátinak nevezte a találkozót. A kormányfő úgy fogalmazott, igazuk volt, amikor a migrációs válság kezdetén világosan megmondták, hogy az illegális migráció elleni küzdelem alapja az EU külső határainak védelme. „Az EU-nak nem a migránsok újraelosztására vagy kötelező kvótákra van szüksége, hanem olyan országokkal együttműködve hozott intézkedésekre, amelyek közösen akarják megvédeni külső határaikat” – hangsúlyozta Robert Fico, aki a hotspotokkal kapcsolatban megjegyezte, hogy mindent meg kell tenni a migránsok saját országukban való maradásáért. A szlovák kormányfő köszönetet mondott Aleksandar Vučić szerb elnöknek, amiért a migrációs válság idején védték a határokat. Vučić szerint idén 80 százalékkal kevesebb migráns érkezett Szerbiába, mint tavaly. A szerb államfő elmondta, hogy a jövőben is Európa és a barátaik érdekeit fogják védeni.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök hangsúlyozta, nemcsak saját országunkért vagyunk felelősek, hanem az egész régióért, a regionális együttműködésért, és hozzátette, hogy a migrációs paktum nem jelent megoldást a problémákra. A kormányfő emlékeztetett, már 2015-ben lehetett látni, hogy ha milliószámra érkeznek más kultúrájú emberek az unióba, abból baj lesz. „Abban biztosak lehetünk, hogy sem Robert Ficót, sem engem az Európai Unión belül nem terhel felelősség azért, ami történt, mert mi voltunk azok, akik előre megmondtuk, hogy ha nem követitek a mi példánkat, ha nem harcoltok az illegális migráció ellen, akkor bajba fogtok kerülni” – tette hozzá Orbán Viktor, aki szerint a nyugatiaknak most a tények előtt kell kapitulálniuk, a tények pedig arról szólnak, hogy 2015 óta 8 millió menedékkérelmet nyújtottak be az unióba.

A magyar kormány az EU migrációs politikájára reagálva szeptemberben bejelentette, hogy önkéntes alapon busszal ingyen Brüsszelbe vinnék Röszkéről a Szerbia felől Magyarországra belépni szándékozó illegális migránsokat. Arra az újságírói kérdésre, hogy mikor indulhatnak el az első migránscsoportok Magyarországról Brüsszel irányába, Orbán Viktor Komáromban így válaszolt: „Köztudott, hogy a magyarok bíznak a huszárrohamokban, lesz buszos huszárroham, és el fogjuk vinni azokat a migránsokat jogszerűen, akiket a nyakunkba akarnak sózni a brüsszeliek Brüsszelben, de erről nem itt kell beszélnünk.”

Robert Fico a V4-re vonatkozó újságírói kérdésre úgy felelt, hogy a V4-ek szerinte korábban az EU-s fősodorral szemben foglalt állást, és vannak olyan törekvések, amelyek likvidálnák ezt az együttműködést. „Folytatni kell a V4-es együttműködést, ma még inkább, mert rengeteg téma van, ahol össze tudunk kapcsolódni, és ami az új együttműködési formákat illeti, nem vagyok ellenük, hiszem, hogy ma egy új hagyományt teremtettünk a háromoldalú találkozóval” – fogalmazott a szlovák kormányfő, hozzáfűzve, hogy mindenekelőtt nagyon szeretné, ha Szerbia, amikor az EU tagjává válik, része lenne az ilyen struktúráknak

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Az orosz elnök ésszerű kompromisszumról beszélt

Oroszország kész észszerű kompromisszumokra az ukrajnai rendezés érdekében, de érdemi tárgyalások nem folynak - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök pénteken a Rosszija 1 televíziós csatornának.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.28. hétfő, 18:00
Oroszi Beatrix
a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×