eur:
394.33
usd:
361.15
bux:
72028.77
2024. augusztus 9. péntek Emőd
Romok között tűzoltók Harkivban 2024. május 23-án, miután orosz rakétatalálat ért egy nyomdát a kelet-ukrajnai városban. Ukrán források szerint hét ember életét vesztete, tizenhat megsebesült Harkivban.
Nyitókép: MTI/EPA/Szergej Kozlov

Moszkva: ukrán tábornokokat öltünk – Kijev: egy orosz város a miénk

Miközben folytatódik az ukrán hadsereg váratlan válaszcsapása Oroszország ellen, Moszkvában azt mondták, hogy „likvidáltak három ukrán tábornokot”. Állításuk szerint ők álltak a kurszki régióba történt behatolás mögött.

Romokban hever a nyugat-oroszországi Szudzsa város egy része, amit orosz katonai bloggerek szerint a behatoló ukrán erők ellenőriznek. A behatolás harmadik napján Mihajlo Podoljak ukrán elnöki szóvivő ismerte el a műveletet, amikor azt mondta: annak oka, hogy Oroszország úgy érezte, büntetlenül megtámadhatja Ukrajnát. „A háború az háború, saját szabályokkal, amelyben az agresszor elkerülhetlenül eléri a megfelelő végkimenetelt” – tette hozzá.

Podoljak előtt egyetlen ukrán illetékes sem ismerte el a becslések szerint ezer ukrán katona támadásának tényét, bár Volodimir Zelenszkij ukrán elnök megjegyezte, „mindenki látja, hogy az ukrán hadsereg képes a meglepetésekre”.

Az ukránok videókat posztoltak arról, hogy orosz katonákat és határőröket ejtettek foglyul. Egyes híradások szerint bizonyos ukrán egységek 35 kilométerre nyomultak előre a határtól. Ezzel párhuzamosan 280 kilométerre a határtól masszív dróntámadást hajtottak végre orosz területen a lipecki katonai reptér ellen.

Az orosz védelmi minisztérium közben olyan közleményt adott ki, mely szerint erői légicsapásokkal, rakétákkal és tüzérségi támadásokkal „folytatják a fegyveres ukrán alakulatok megsemmisítését”, valamint hogy tartalékokat dobtak át, hogy megakadályozzák a kurszki régióba való mélyebb behatolást.

Közben egy orosz Telegram-csatorna, az Iznanka azt állította, hogy az oroszok Iszkander rakétákkal megöltek három ukrán tábornokot, akiket felelősnek tartottak a kurszki támadásért. A hírt az ismertebb, Mash Telegram-csatorna is lehozta. Ez még keddről szerdára virradó éjszaka történt, a harkivi körzet Malinovka településén, ahol egy parancsnoki és légvédelmi pontra mértek csapást.

Több orosz médium azt állította, hogy három vezérkari helyettes, Vlagyimir Gorbatjuk, Mihajlo Drapatij és Andrij Gnatov tábornok, valamint az ukrán Nemzeti Gárdát irányító Alekszandr Pivnyenko volt a halottak között – hivatalos megerősítés azonban erről nem érkezett.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Koch Máté és Andrásfi Tibor az Arénában: így vívták ki az olimpiai aranyérmet

Koch Máté és Andrásfi Tibor az Arénában: így vívták ki az olimpiai aranyérmet

Az olimpiai aranyéremmel a nyakban a párizsi éjszakában megevett szendvicsről, a klíma nélküli edzőtáborok előnyeiről, az olimpiai falu élményeiről és a rocksztároknak kijáró ünneplésről is beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában Koch Máté és Andrásfi Tibor, az olimpiai bajnok magyar párbajtőrcsapat két tagja.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.12. hétfő, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×