eur:
390.78
usd:
358.98
bux:
72940.89
2024. július 20. szombat Illés
European Union and China flag together realtions textile cloth fabric texture
Nyitókép: Oleksii Liskonih/Getty Images

Három európai országot sújt különösen a kínai „disznóválasz"

Alig vetett ki a súlyos büntetővámot az Európai Unió a kínai elektromos autókra, Pekingből megjött a válasz: Kína vizsgálatot indít az európai sertéshús áruk állítólagos dömpingje miatt. A dolog különösen fáj Spanyolországnak.

Immár bizonyos: a kínai piacon sincs kolbászból a kerítés. Peking nagyon gyorsan visszavágott azért, mert az Unió július 4-től akár 38 százalékos büntetővámmal sújtja a kínai elektromos autókat. Arra, hogy ezek elárasztják a piacot és alávágnak az európai gyártóknak, Brüsszel már korábban panaszkodott. Viszont, paradox módon egyes gyártók, például a Volkswagen nem akartak ujjat húzni Pekinggel, mert féltik kínai piaci pozíciójukat.

Az európai sertéshús esetében előrántott megfogalmazás szerint „túlkapacitás” van ezekből a termékekből és Kína részéről még az állami támogatások vádja is felmerült. (Hasonlóan ahhoz a vádhoz, amit a kínai gyártók hallhatnak, Európából). A most bejelentett vizsgálat kiterjed a friss és a fagyasztott húsra, a belsőségekre és a zsírra is. A kínai hatóságok a tavalyi naptári év importja esetében vizsgálják a dömpingvádat,

de az „ipari méretű károkozás” lehetőségét is felvetették, amit a 2020-2024 közötti időszakban vizsgálnak.

Akinek ezzel a lépéssel biztosan nincs malaca, az Spanyolország. Madrid Párizs mellett a kínai elektromos kocsik elleni fellépés élharcosa. De közben Spanyolország volt tavaly Kína legnagyobb sertéshús-exportőre, másfél milliárd dollár értékben. A következő kettő az Unión kívüli Egyesült Államok és Brazília, majd az EU-s Hollandia, Dánia és Franciaország.

A vizsgálatot a Kínai Állattenyésztők Szövetségének (CAAA) az állítólagos EU-s dömping elleni beadványa és felhívása előzte meg és a nyomozás a tavaly 3 milliárd eurót elért uniós exportra vonatkozik. A Politico szerint a pekingi össztűznek már érezni a hatását. Spanyolország – a világ legnagyobb sertéshús-exportőre – arról biztosította a kínaiakat, hogy az EU-illetékesekkel karöltve kompromisszumos megoldást találnak.

Békülékeny hangnemet ütött meg az Interporc nevű spanyol exportszövetség,

amelynek tagjai adták tavaly a kínai sertéshús-behozatal 40 százalékát. „Az ágazat az EU és a Kína közötti megértést szorgalmazza... elég idő van a megállapodásra” – állt közleményükben.

A franciák, akiknek esetében a kínaiak ötödik hónapja vizsgálják a konyak- és brandy-exportot, nem siettek a kommentárral. Viszont a Politico megjegyzi, hogy Peking májusban kiterjesztette a bevihető sertéshús-termékeik körét és megkönnyíti a baromfihús behozatalát is.

Az európaiaknak a kereskedelmi adok-kapok nélkül sincs könnyű dolga Kínában, mert az olcsóbb amerikai és brazil hússal kell versenyezniük. Jacob Gunter, Kína-szakértő szerint Peking „precíziós választ” adott és vele legkeményebb három országot – Spanyolországot, Franciaországot és Hollandiát – sújtotta, míg a barátságosabb államokat kímélte. „A semleges Ausztria és Belgium egy kicsit szenvedhet, de ők kevesebbet exportálnak” – mondta. Európai gazdaszervezetek közölték: elvárják, hogy az EU biztosítsa, ne ők igyák meg a levét a más ágazatokat érintő vitáknak.

Címlapról ajánljuk
A kánikulában akár naponta egy centit is apadhat a Balaton és a Velencei-tó

A kánikulában akár naponta egy centit is apadhat a Balaton és a Velencei-tó

Jelentősen párolognak a hazai tavak a kánikulában, de a Balaton és a Velencei-tó vízszintje is magasabb, mint egy évvel ezelőtt ilyenkor – mondta az InfoRádióban az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője. Siklós Gabriella hozzátette: utánpótlás csak a természetes vízgyűjtő területekről érkezhet, egyelőre azonban nem várható jelentősebb vízmennyiség.

Informatikai káosz - Stabilizálódott a helyzet Ferihegyen, de késések vannak

Folyamatos az utasfelvétel a globális informatikai meghibásodások után.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×