eur:
393.22
usd:
362.75
bux:
73164.07
2024. július 24. szerda Kincső, Kinga
Az ITV kereskedelmi televízió felvétele Rishi Sunak konzervatív párt brit kormányfőről, Julie Etchingham műsorvezetőről és Keir Starmerről, a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetőjéről az első televíziós választási vitájuk kezdetén Salfordban 2024. június 4-én. Az Egyesült Királyságban július 4-én tartanak parlamenti választásokat.
Nyitókép: MTI/EPA/ITV/Jonathan Hordle

Brit tévévita: Rishi Sunak a nézők szerint vesztett

A nézők csaknem kétharmada szerint Sir Keir Starmer, a legnagyobb brit ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetője teljesített jobban a brit választási kampány második miniszterelnök-jelölti televíziós vitájában.

A Sky News kereskedelmi hírtelevízió által szerda késő este rendezett másfél órás műsorban Starmer és a jelenlegi konzervatív párti kormányfő, Rishi Sunak vett részt.

A két politikus ezúttal nem közvetlenül egymással vitázott, hanem először a Sky News műsorvezetője, majd a meghívott közönség tett fel nekik kérdéseket szinte kizárólag a hazai gazdaságról, a bevándorlásról, az állami egészségügyi szolgálat (NHS) állapotáról.

Sunak válaszait többször indulatos bekiabálások kísérték, különösen akkor, amikor a kormányfő arról beszélt, hogy csökkennek a kórházi várólisták.

A legutóbbi statisztikák szerint 2023 végén csaknem 8 millióan vártak valamilyen gyógykezelésre az NHS keretében.

A legnagyobb brit közvélemény- és piackutató intézet, a YouGov a műsor után elvégzett gyorsfelmérésében kimutatta, hogy a nézők 64 százaléka a Munkáspárt vezetőjének teljesítményét tartotta jobbnak, és csak 36 százalék nyilvánította győztesnek a konzervatív párti miniszterelnököt.

Arra a kérdésre, hogy a két politikus közül melyiket találták megbízhatóbbnak, a válaszadók 58 százaléka Sir Keir Starmert, 28 százalék Rishi Sunakot nevezte meg.

A felmérés résztvevőinek 56 százaléka a Munkáspárt vezetőjét, 29 százalék a konzervatív párti miniszterelnököt találta rokonszenvesebbnek.

A nézők 71 százaléka mondta azt, hogy Starmer jobban megérti a hétköznapi emberek gondjait,

Sunakról csak 13 százalék gondolta ugyanezt.

A választási kampány első televíziós vitáját múlt szerdán rendezte az ITV kereskedelmi tévétársaság. Az akkor elvégzett felmérés is azt mutatta ki, hogy a nézők szerint Starmer nyújtott jobb teljesítményt a legtöbb sarkalatos témakörben.

Nagy-Britanniában július 4-én tartják a parlamenti választásokat, és a Munkáspártnak hosszú ideje minden közvéleménykutatás 20 százalékpontot meghaladó támogatottsági előnyt jelez a 2010 óta kormányzó konzervatívokkal szemben.

Címlapról ajánljuk
Íme a legnépszerűbb szakok - kihirdették a felsőoktatási ponthatárokat

Íme a legnépszerűbb szakok - kihirdették a felsőoktatási ponthatárokat

Nyilvánosságra hozták az idei felsőoktatási felvételi ponthatárokat szerda este, ezzel eldőlt, hogy az általános eljárásban hányan kerülnek be egyetemre, főiskolára. A központi ponthatárváró rendezvény Debrecenben volt, de Budapesten és számos más nagyvárosban is szerveztek hasonló Pont Ott Partit.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.25. csütörtök, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×