eur:
387.25
usd:
357.38
bux:
67941.29
2024. május 22. szerda Júlia, Rita
Corbas, 2024. május 15.Börtönőrök tüntetnek a Lyon melletti Corbas börtöne előtt 2024. május 15-én. Az előző nap fogolyszabadító fegyveresek rajtaütöttek egy rabszállító autón és megöltek két börtönőrt, hármat pedig megsebesítettek. A megszöktetett rab egy harminc éves észak-franciaországi kábítószer-kereskedő.
Nyitókép: MTI/AP/Laurent Cirpiani

Ádáz hajsza kezdődött Franciaország legveszélyesebb bűnözője után

Franciaországban jelentős erőforrásokat mozgósítva keresik az „első számú közellenséggé” vált Mohamed Amrát, akit társai egy halálos rajtaütésben szabadítottak ki egy börtönfurgonból. A belügyminiszter közölte: 450 rendőrt és csendőrt vetettek be a szökevények felkutatása érdekében. Közben a börtönőrök tiltakozásba kezdtek társaik halála, illetve megsebesítése miatt.

Franciaországban és világszerte megdöbbenést keltett az ország egyik legveszélyesebb bűnözője, a 30 éves Mohamed Amra merész és brutális megszöktetése, melynek során társai nagy kaliberű fegyverekkel megöltek két biztonsági őrt, többeket pedig megsebesítettek. A hetvenes években a filmvásznon is megörökített, brutális és a börtönből szintén megszökött bankrabló, Jaques Mesrine volt Franciaország első számú közellensége, akinek elfogására külön egységet hoztak létre. Most a fiatal drogbáró lett az, akit kedd óta nagy erőkkel keresnek.

Gérald Darmanin belügyminiszter úgy fogalmazott, hogy jelentős erőforrásokat mozgósítottak, a tárcavezető 450 rendőrt és csendőrt említett, akiknek a szökött fogoly és a támadás elkövetőinek felkutatása lesz a feladatuk.

A Légynek is nevezett Mohamed Amra akkor kapott szigorúbb őrizetet, amikor megpróbálta elfűrészelni cellája rácsait. A bűnözőt a nemzetközi drogkereskedelemben játszott szerepe és egy tavalyi gyilkossági kísérlet megszervezésével is gyanúsítják, múlt héten azonban néhány, még 2019-ben elkövetett erőszakos rablás és bolti lopás miatt ítélték másfél év börtönre. Függőben van még egy „halált okozó emberrablás” bűntette miatti ügye is.

Kedden az autópálya Rouen városától délre fekvő fizetőkapujánál csaptak le bűntársai az őt szállító börtönfurgonra. Két kocsival menekültek el, melyeket később kiégve találtak meg. Az eset kiváltotta a büntetés-végrehajtásban dolgozók haragját:

két társuk halála és további három börtönőr súlyos sebesülései miatt több száz fegyőr tiltakozik azzal, hogy csak a legalapvetőbb feladatait látja el.

„A börtöncsalád gyászol, ez egy mészárlás volt” – mondta Nadia Chekhad, az egyik szakszervezet tagja a Lyon-Corbas börtönben, ahol mintegy 150 tüntető gyűlt össze. A tiltakozók felháborítónak tartják, hogy míg a pénzszállító kocsikat páncélzat védi, addig kollégáik egyszerű járműben szállították a veszélyes rabot és pisztolyaikkal esélyük sem volt a gépfegyverekkel támadó bűnözőkkel szemben.

„Ebben a mostani helyzetben a szomorúság az uralkodó érzés. Nem azért fizetnek minket, hogy ránk lőjenek”

– fogalmazott Come Dembelle, a montaubani börtön dolgozója.

A szakszervezetek páncélozott járműveket, jelzés nélküli furgonokat követelnek, hogy ne váljanak célpontokká, továbbá megfelelő fegyverzetet kérnek, hogy felléphessenek a „háborús fegyverekkel” felfegyverzett támadókkal szemben.

Mindezek mellett még azt szeretnék, hogy drasztikusan csökkentsék le a bíróságokra történő rabszállításokat és helyette videóhívásban bonyolítsanak le bírósági meghallgatásokat. A francia börtönőrök létszámhiányra, a túlórákra és a folyamatosan növekvő feszültségre is panaszkodnak.

(A nyitóképen: börtönőrök tüntetnek a Lyon melletti Corbas börtöne előtt 2024. május 15-én. Az előző nap fogolyszabadító fegyveresek rajtaütöttek egy rabszállító autón és megöltek két börtönőrt, hármat pedig megsebesítettek. A megszöktetett rab egy harminc éves észak-franciaországi kábítószer-kereskedő.)

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egyre többet tudunk - Robert Fico merénylője megértéssel írt tömeggyilkosokról

Tudósítónktól
Egyre többet tudunk - Robert Fico merénylője megértéssel írt tömeggyilkosokról

A Robert Fico szlovák miniszterelnökre egy héttel ezelőtt öt lövést leadó Juraj Cintula amatőr íróként volt ismert. A 71 éves nyugdíjas férfi eddigi irodalmi munkásságáért egyre többen érdeklődnek, hogy megértsék tette elkövetésének indítékát. Mint kiderült, több könyvében is megértéssel írt tömeggyilkosokról.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×