eur:
387
usd:
356.26
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál
Nyitókép: Pixabay.com

Nagyot megy a „Lőszer Ukrajnának” lakossági gyűjtés Szlovákiában

Szlovákia speciális aknakereső drónokat és tíz speciális autót szállított Ukrajnának. A kormány továbbra is a humanitárius, nem katonai segítségnyújtást hangsúlyozza. Mindeközben a lakosság már négymillió eurót gyűjtött össze a „Lőszer Ukrajnának” elnevezésű civil kezdeményezés keretében.

Ukrajna szlovákiai nagykövetsége tavaly 750 ezer euró pénzügyi hozzájárulást nyújtott két Božena aknamentesítő rendszer megvásárlására Herszon régiónak. Ezek átadását és a csapat kiképzését szeptemberre tervezik. A szlovák külügyi tárca közölte, a Fico-kormány ezzel is szeretne hozzájárulni ahhoz, hogy minél több robbanószerkezetet ártalmatlanná tegyenek, és ezzel is felgyorsítsák az ukrajnai vizek megtisztítását.

Szlovákia tehát folytatja az Ukrajnának szánt humanitárius segítségnyújtást, és a napokban egy víz alatti aknák és a fel nem robbant lőszerek felkutatására tervezett drónt is átadott Ukrajnának. További tíz, életmentés során használható speciális gépjárművet is átadtak a szomszédos országnak. Az ukrán fél az enyickei nemzetközi humanitárius logisztikai központban vette át az autókat, az Uniós Polgári Védelmi Mechanizmus keretében. A járműveket az ukrán állami mentőszolgálaton keresztül szállítják el azokra a területekre, ahol a legnagyobb szükség van rájuk.

A Robert Fico vezette szlovák kormány a nemzetközi közösségen belül továbbra is a nem katonai segítségnyújtásra összpontosít. Ezzel szemben már 4 millió euró fölött jár az Ukrajna lőszerekkel történő megsegítésével kapcsolatos gyűjtés, a Lőszer Ukrajnának elnevezésű civil kezdeményezés. Az összeget több mint 62 ezer adományozó gyűjtötte össze nagyjából két hét alatt. A szervezők a gyűjtés indításakor egymillió eurót tűztek ki célul, ennek már a négyszeresénél jár az adományozott összeg. A pénzből lőszereket vásárolnak Ukrajnának.

A pénzgyűjtést azt követően kezdték el, hogy Robert Fico kormánya nem csatlakozott ahhoz a Csehország által elindított kezdeményezéshez, amely révén húsz ország lőszerek megvásárlásával kíván segítséget nyújtani az orosz hadsereg által megtámadott országnak. Zuzana Čaputová szlovák államfő a kormányfővel ellentétben támogatja a Lőszer Ukrajnának lakossági gyűjtést. A közösségi hálón úgy fogalmazott, büszke arra, hogy Szlovákiában sokan törődnek a szomszédos Ukrajna sorsával.

Robert Fico miniszterelnök szerint azonban inkább rákbetegeknek kellene adományokat gyűjteni, viszont úgy gondolja, azt nem támogatnák ennyien. Hozzátette: a pénz nem fog változtatni a háborús helyzeten. „Egy-két év múlva ugyanaz lesz a helyzet: az összes pénzt elköltik, egy részét talán ellopják, de semmi sem fog változni Ukrajnában, maradunk ott, ahol most vagyunk” – tette hozzá egy tévéinterjúban a szlovák miniszterelnök.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

A Robert Fico elleni merényletnek hatása lehet az európai parlamenti választási kampányra is, ám a politikusokat a választások előtt nehéz lesz meggyőzni arról, hogy távolságot tartsanak az emberektől – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.

Hankó Balázs az Arénában: roppant veszélyes az új uniós felsőoktatási javaslat

Az Európai Bizottság továbbra sem válaszol a magyar kormány novemberi levélére – mondta a június végén lejáró Erasmus-megállapodás jövője kapcsán Hankó Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszélt a Pannónia Ösztöndíjprogramról, a felsőoktatási bérek rendezéséről és a felvételizők számának alakulásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×