eur:
385.14
usd:
354.31
bux:
68291.38
2024. május 21. kedd Konstantin
Nyitókép: Unsplash.com

Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Jóváhagyta a szlovák kormány a problematikus medvék likvidálásáról szóló törvényjavaslatot, de ez nem tartóztatja fel a ragadozókat. Tavaly összesen 14, idén az eddigi négy hónap alatt már több mint tíz alkalommal támadt emberre a barnamedve északi szomszédunknál. Az elmúlt napokban két újabb medvetámadást regisztráltak Szlovákiában. Legutóbb vasárnap, amikor egy önkéntes tűzoltót harapott lábon a vadállat.

Túrázás közben támadt a ragadozó a kijelölt ösvényen haladó önkéntes tűzoltóra a kiszucaújhelyi járásbeli Gerebes község közelében. A medve a combján harapta meg a férfit, akit a felesége szállított a zsolnai kórházba. Néhány nappal korábban pedig a zsarnócai járásbeli Felsőhámor határában egy horgászra támadt rá a barnamedve. A csütörtök délután történt esetről a Szlovák Horgászszövetség számolt be a honlapján. A medve akkor rontott rá a férfira, amikor a Píľanský pataknál horgászott. A szövetség arra kérte a horgászokat és a környéken tartózkodókat,

legyenek rendkívül óvatosak, ha a szabadba mennek.

A szlovákiai kormány a múlt héten jóváhagyta a problematikus ragadozók feltartóztatásáról szóló törvényjavaslatot. Ennek értelmében a Gerebes és Felsőhámor közelében garázdálkodó medvét is kilőhetnék.

A Szlovák Nemzeti Párt vezette környezetvédelmi minisztérium és az ellenzéki Kereszténydemokrata Mozgalom javaslatára a természetvédelmi és a polgári védelmi törvény módosításával rendkívüli helyzetet hirdethetnének medvetámadások esetén. Olyat, mint például földrengéskor vagy terrortámadáskor. Ennek értelmében tilos lenne a nagyragadozókat vonzó csalétkek kihelyezése és az illetékes önkormányzatnak gondoskodnia kellene a már kihelyezett csalétkek eltávolításáról. Erre azért van szükség, hogy

a ragadozó ne hagyja el természetes élőhelyét a csalétkek miatt.

Ha a csalétkek felszámolása ellenére visszatér a medve, és viselkedésével veszélyezteti az emberek

  • életét,
  • egészségét és
  • vagyonát,

a környezetvédelmi minisztérium engedélyt adhat a kilövésére.

„Minden épeszű ellenzéki politikus támogatni fogja ezt a javaslatot” – mondta a kormányülés után Tomáš Taraba környezetvédelmi miniszter. A tárcavezető megjegyezte, hogy a rendkívüli helyzet kihirdetése valamennyi nagyragadozóra vonatkozik.

Ezt nehezményezte Branislav Gröhling, az ellenzéki SaS elnöke, aki szerint veszélyes a törvény, ugyanis az nemcsak a medvékre, hanem a farkasokra, sakálokra és a veszélyeztetett hiúzokra is vonatkozik. Párttársa, Alojz Hlina arra is figyelmeztetett, hogy a jogszabály nem rendelkezik egyértelműen a rendkívüli helyzet kihirdetéséről, így felmerül a visszaélés lehetősége. Rendkívüli helyzet esetén módosíthatnak például a közbeszerzési eljárások menetén is. A képviselő szerint

visszatetsző egy kalap alá venni a medvetámadásokat egy terrortámadással vagy világjárvánnyal.

A politikus úgy véli, hogy a javaslat szembemegy az EU természetes élőhelyek védelmére vonatkozó iránymutatásával. Elismerte azonban, hogy kezelni kell a medvék okozta problémát, javaslata alapján a vadászati törvény módosításával.

Tomáš Taraba szerint azonban kommunikálnak az Európai Unióval és nem lát problémát a jogszabályban, amelyet a kormány javaslatára gyorsított eljárásban fogadhat el a pozsonyi parlament.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Hogyan állta a sarat a bezuhanó energiaár-környezetben az Alteo?

Hogyan állta a sarat a bezuhanó energiaár-környezetben az Alteo?

A jelentős energiapiaci árcsökkenés bár meglátszott az Alteo első negyedéves eredményén és az egy évvel ezelőtti rekord profittól messze elmaradó adózott eredményről számolt be a társaság, azonban az energiaválság előtti időkben tapasztalt eredményekhez képest kifejezetten magas számokat közölt a vállalat. Ez összességében abba az irányba mutat, hogy az Alteo eredményessége a 2022-es energiaárrobbanás előtti időkre jellemzőnél magasabb szinten alakult.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×