eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
2020. február 20-án a szlovákiai parlamenti választások televíziós vitáján, Pozsonyban készült kép Peter Pellegrini szlovák miniszterelnökről. Pellegrinit 2020. február 22-én éjjel magas lázzal járó felső légúti fertőzés miatt kórházba szállították. Szlovákiában február 29-én tartanak parlamenti választásokat.
Nyitókép: Martin Divisek

Megmérték, kik a legesélyesebb szlovák államfőjelöltek

Öt hét múlva az urnákhoz járulnak a szlovák választópolgárok, hogy megválasszák Zuzana Čaputová köztársasági elnök utódját. A csütörtökön este napvilágot látott legfrissebb közvélemény-kutatás eredményei szerint Peter Pellegrini házelnök győzedelmeskedne az első fordulóban, tőle két százalékkal lemaradva pedig Ivan Korčok volt külügyminiszter jutna az államfőválasztás második fordulójába. Forró Krisztián 2,4 százalékon áll.

Az AKO közvéleménykutató-ügynökség február 5-e és 12-e között készített elnökválasztási felmérést, melynek eredményét csütörtök este ismertették. A felmérés szerint az államfőválasztás első fordulóját Peter Pellegrini, a kormánykoalíciós Hlas elnöke, a pozsonyi parlament elnöke nyerné 39 százalékos támogatottsággal. Szorosan mögötte zárna Ivan Korčok volt külügyminiszter, aki a szavazatok 37,2 százalékát gyűjtené be. A kettejüket követő további nyolc jelölt lemaradása tetemes.

Štefan Harabin korábbi igazságügyi miniszterre, a Legfelsőbb Bíróság egykori elnökére a szavazók 8 százaléka voksolna, Igor Matovič volt kormányfőre pedig 4,8 százalék. Ján Kubiš korábbi külügyminiszter a szavazatok 3 százalékát kapná, a Magyar Szövetség elnöke, Forró Krisztián pedig a voksok 2,4 százalékát szerezné meg. Nála is kevesebb szavazatot kapna Andrej Danko, a kormánykoalíció legkisebb pártjának, a Szlovák Nemzeti Pártnak az elnöke. Patrik Dubovský, Marián Kotleba és Milan Náhlik támogatottsága nem érné el a 2 százalékot.

Az AKO ügynökség felmérése szerint az elnökválasztás második fordulójába Peter Pellegrini és Ivan Korčok jutna be, ott pedig előbbi szerezné meg a szavazatok többségét.

Pellegrinit a választópolgárok 54 százaléka választaná, míg Korčokra 46 százalékuk adná a voksát.

A két vetélytárs között folyamatos a médián keresztül zajló üzengetés. Legutóbb Ivan Korčok bírálta Peter Pellegrinit a Szlovák Jégkorong Szövetség címére megfogalmazott felszólítása miatt. Pellegrini ugyanis pár napja felszólította a szövetséget, hogy gondolja át álláspontját az orosz KHL-ben játszó szlovák jégkorongozók idei jégkorong-világbajnokságon való szerepeltetéséről. Előfordulhat ugyanis, hogy az orosz bajnokságban hokizó játékosok nem szerepelhetnek a világbajnokságon.

"Abszurd, ha valaki azt mondja, hogy a politikának nincs helye a sportban, ugyanakkor politikai nyomást gyakorol a sportági szövetségre. Hagyjuk, hogy az utóbbi döntsön, majd vállalja a felelősséget a döntéséért" - üzente politikai ellenfelének Ivan Korčok.

Az elnökválasztás első fordulója március 23-án, szombaton lesz. Az esetleges második fordulóra április 6-án kerül sor. A választói igazolványok kiadása már megkezdődött. Az igazolványt az önkormányzatok állítják ki. Felmutatásával az ország bármelyik szavazóhelyiségében lehet szavazni. Zuzana Čaputová köztársasági elnök mandátuma 2024. június 15-én lejár. Az államfő már tavaly bejelentette, hogy nem indul újra a tisztségért. Az elnökválasztási kampány az év elején már megkezdődött, a jelöltek félmillió eurót költhetnek. A választás napja előtt 48 órával kampánycsend lép életbe.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×