eur:
390.7
usd:
364.33
bux:
68390.95
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
gumicukor
Nyitókép: Pixabay

Függőséget okozó anyag miatt tettek drasztikus lépést Csehországban

Kivonják a piacról a hexahidrokannabinol kivonatot tartalmazó termékeket Csehországban. A pszichoaktív anyag ideiglenesen felkerül a függőséget okozó anyagok listájára, miután eddig már mintegy száz gyermeket és fiatalt kellett kórházba szállítani a HHC-t tartalmazó termékek fogyasztása miatt.

Vlastimil Válek cseh egészségügyi miniszter a következő kabinetülésre szeretné előkészíteni azt a kormányrendeletet, amely tartalmazza a függőséget okozó anyagok listáját. A politikusok az után kezdtek nagyobb figyelmet szentelni a témának, hogy a média beszámolt arról, hogy a HHC-tartalmú édességek fogyasztása után a gyerekek rosszul lettek vagy részegség tüneteit mutatták.

A főleg a fiatalok körében népszerű édességek olyan, a tiltott szerek listáján eddig nem szereplő hatóanyagokat tartalmaznak, amelyek személyes beszámolók szerint hasonló hatást váltanak ki, mint a marihuána fő hatóanyaga, a THC, vagyis a tetrahydrocannabinol.

A HHC fogyasztása az orvosok szerint 24-48 órán át tartó tudatzavarhoz, hangulatingadozáshoz, agresszióhoz és hányingerhez vezethet. A HHC-t tartalmazó termékek bárki számára szabadon hozzáférhetők Csehországban, a gyerekek például automatákból vásárolhattak belőlük.

A cseh egészségügyi minisztérium már tavaly nyáron javasolta a HHC felvételét a tiltott anyagok listájára, a Kalóz pártnak azonban sikerült meggyőznie a koalíciós partnereit, hogy ne tiltsák be az anyagot. A cseh drogpolitikai koordinátor, Jindřich Vobořil január végén hívta fel a figyelmet a kritikus helyzetre. Felszólította a kiskereskedőket és a gyártókat, hogy vonják ki a piacról a HHC-t tartalmazó édességeket, kekszeket, rágcsálnivalókat és elektronikus cigarettákat. Két kereskedelmi egyesület már a múlt héten jelezte, hogy eleget tesz a felkérésnek, és eltávolítja az ilyen anyagot tartalmazó ehető termékeit az értékesítési pontjairól.

Legutóbb február első hétvégéjén a Karlovy Vary-i régióból érkeztek olyan hírek, melyek arról szóltak, hogy az emberek HHC-t tartalmazó édességgel mérgezték meg magukat. 18 és 21 év közötti hét fiatalról volt szó. Vlastimil Válek egészségügyi miniszter erre reagálva az X közösségi hálózaton közölte, célja, hogy a HHC-t felvegyék a tiltott anyagok listájára, és ha a kormány támogatja őt, akkor már ezen a héten benyújtja a vonatkozó javaslatot. „A kormány nem alszik, hanem egyedüliként Európában törvényt készít elő a tudatmódosító hatással is rendelkező pszichoaktív szerek forgalomból való kivonására” – közölte az egészségügyi tárca vezetője. Amíg az új törvény keresztülmegy a jogalkotási folyamaton, addig a HHC felkerül a függőséget okozó anyagok listájára.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett  – Ukrajnai háborús híreink kedden

Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett – Ukrajnai háborús híreink kedden

Az orosz harctéri veszteségek legalább felét az ukrán drónok okozzák, főleg az FPV kamikaze-drónok, de mellettük komoly gondot okoznak az aknagránátokat dobáló „bombázódrónok” is – állítja az egyik nagyobb orosz háborús Telegram-csatorna harctéri forrásokra hivatkozva. Ukrán források vasárnap este három donbaszi falu elvesztését ismerték el, ugyanakkor geolokáció alapján nagyon úgy néz ki, hogy ennél jelentősen mélyebben törték át az orosz csapatok a frontvonalat. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×