eur:
389.06
usd:
363.75
bux:
68208.9
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
szalmabála mezőgazdaság

Hatalmas akcióra készülnek a szlovákiai gazdák

A szlovák gazdák közösen a V4 országainak mezőgazdasági termelőivel készek csatlakozni az európai tüntetésekhez, hogy az Európai Unió jelenlegi közös agrárpolitikájának hiányosságai ellen tiltakozzanak – jelentették ki a pozsonyi parlament előtti csütörtökön a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszer-ipari Kamara képviselői.

Az elmúlt hetekben, hónapokban valódi tüntetéshullámot indítottak el az európai gazdák. Éljenek bármely uniós országban is, a céljaik megegyeznek: a közös agrárpolitika észszerűsítését és egyszerűsítését, méltányos árakat, kevesebb bürokráciát, és az egyre súlyosabb aszálykárok enyhítését követelik. Emellett tiltakoznak a harmadik országokból alacsony áron importált mezőgazdasági termékek ellen. Termelők hónapok óta blokkolnak határátkelőket Lengyelországban. Romániában szintén gazdák tüntetnek, részben már a Berlint traktorokkal megbénító németek által inspirálva, részben az adóterhek és a kilátások miatt. Nemrég pedig Franciaországban is új gazdamozgalom lépett fel a politika porondjára.

Mára a szlovák gazdáknál is betelt a pohár. Emil Macho, a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara elnöke csütörtökön a pozsonyi parlament előtt tartott sajtótájékoztatóján arra emlékeztetett, hogy az uniós termelők autógumikat égetnek és trágyát borítanak a hivatalok elé, és mindez annak a következménye, amit nemegyszer a zöld fanatizmus okoz az Európai Unióban. Hozzátette, az unióban a termőföld 5-6 százalékát hagyják ugaron, amit felver a gaz.

„Eközben tonnaszámra érkeznek a kikötőkbe mezőgazdasági termények, hús, baromfi, amit a világ másik végéről hoznak Európába. Ezért is blokkolják a farmerek a kikötőket. Meg akarják mutatni, hogy Európa önellátó lehet, sőt exportálhat.

Nincs szükség brazil szójára vagy marokkói paradicsomra”

– szögezte le Macho.

Az élelmiszer-ipari kamara elnöke a másik alapvető problémának azt tartja, hogy az európai agrártermelők már nem is a földeken dolgoznak, hanem az irodákban. Azt mondta, „ha a gazdák nem fizetnek meg valakit, aki kitölti helyettük a rengeteg és sokszor értelmetlen adminisztrációs uniós nyomtatványt, akkor nincs is esélyük kimenni a földekre dolgozni.

A szlovák agrártermelők készek egyeztetni lépéseiket a V4-es partnerekkel és az utcákra vonulni. „Előre figyelmeztetünk, hogy ha azt akarjuk, legyen valami értelme az egésznek, akkor úgy kell megcsinálnunk, mint a németek vagy a franciák” – hangsúlyozta Emil Macho. Úgy fogalmazott, nem 50, 100, 200, hanem több száz traktorral kell kimenni, és egyetlen céllal: „nem bürokraták akarunk lenni, hanem dolgozni akarunk. Meg akarjuk termelni Szlovákiában azt, amit meg tudunk itt termelni, és az EP-választás előtt fel akarjuk hívni a figyelmet arra, hogy az úgynevezett zöld politikát is ésszel kell csinálni” – jelentette ki a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara elnöke.

Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Feszes maradt az amerikai munkaerőpiac

Feszes maradt az amerikai munkaerőpiac

Az amerikai munkaerőpiac továbbra is szoros maradt a múlt héten, a munkanélküli segélyek iránti új kérelmek száma változatlanul alacsony. A Munkaügyi Minisztérium csütörtöki jelentése szerint az április 27-én véget ért héten a szezonálisan kiigazított első kérelmek száma 208 ezer volt, ami megegyezik az előző heti adattal. Ez alacsonyabb, mint amit a Reuters által megkérdezett közgazdászok vártak, akik 212 000 kérelemmel számoltak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×