eur:
390.98
usd:
366.69
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Robert Fico szlovák miniszterelnök (b3) és Matus Sutaj Estok szlovák belügyminiszter (b2) sajtóértekezletre érkezik a Dunacsúny-Rajka autópálya-határátkelő szlovákiai szakaszán 2023. október 30-án este. Fico bejelentette, hogy Szlovákia jelentős rendőri erőket vet be és az illegális bevándorlóknak szánt erődemonstrációt indít a szlovák-magyar zöldhatár ellenőrzésére.
Nyitókép: MTI/AP/TASR/Jaroslav Novák

Robert Fico szerint Ukrajna az Egyesült Államok teljes befolyása alatt áll

Robert Fico napokkal az ungvári hivatalos látogatása előtt megüzente Kijevnek, hogy megvétózza Ukrajna NATO-csatlakozását. A szlovák miniszterelnök egy humanitárius csomaggal érkezik, de fegyvereket nem akar adni a szlovák hadsereg raktáraiból.

Robert Fico a hétvégén megismételte, hogy Ukrajna nem független és szuverén ország, hanem az Egyesült Államok teljes befolyása és ellenőrzése alatt áll. Arról beszélt, hogy az Ukrajna elleni orosz háború befejezésének egyetlen módja az, ha Kijev átadja területének egy részét a megszállóknak és kijelenti, hogy nem kíván NATO-tag lenni. A szlovák kormányfő szerint Ukrajna nem független és szuverén ország.

„A 2014-es, Majdanon történt események óta Ukrajna teljes mértékben az Egyesült Államok ellenőrzése és befolyása alatt áll” – fogalmazott Robert Fico.

Hozzátette viszont, hogy szerdán Ungváron találkozik Denisz Smihal ukrán miniszterelnökkel, akinek egy listát visz a humanitárius segélyekről.

„Megmondom neki, hogy vannak dolgok, amelyekről teljesen más a véleményünk, megmondom azt is, hogy tiszteletben tartjuk, amikor az EU-hoz való csatlakozásról van szó, de teljesíteniük kell a feltételeket” – jegyezte meg Robert Fico. Hozzátette: „Közlöm vele, hogy

nem támogatom, mert ez csak egy harmadik világháború alapja, semmi más.”

A kormányfő elmondta: ismételten hangsúlyozza majd, hogy Szlovákia nem nyújt katonai segítséget a háborúban álló országnak. Mint ismert, Robert Fico újonnan kinevezett miniszterelnökként tavaly, első brüsszeli látogatásán azt mondta, hogy Ukrajna felfegyverzése Szlovákia számára vörös vonal.

A szlovák ellenzéket erősítő Kereszténydemokrata Mozgalom elnöke mindeközben arra emlékeztette Ficót, hogy állami szinten ugyan nem, de a fegyvergyártó magáncégeknek nyújtott támogatással segítik az ukránokat.

„Robert Fico miniszterelnök Robert Kaliňák védelmi miniszter segítségével valójában szintén támogatja ezt a háborút azzal, hogy 100 millió eurót ad a fegyvergyártó cégeknek” – jegyezte meg Milan Majerský, a KDH elnöke. A miniszterelnök viszont azt mondta, azért kaptak állami támogatást ezek a cégek, hogy a hazai raktárakat töltsék fel fegyverekkel és lőszerrel, mert azok a kiürültek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×