eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Petr Fiala cseh miniszterelnök az Európai Unió cseh elnökségének politikai programját ismertető sajtótájékoztatón a prágai Hrzan-palotában 2022. június 15-én. Csehország 2022. július 1-től tölti be az Európai Unió Tanácsának elnöki tisztségét. A felirat jelentése: Európa mint feladat.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Kemény ítéletet mondtak a csehek

Korábban soha nem látott szintre, mindössze 17 százalékra süllyedt a kormány iránti bizalom Csehországban – derült ki a CVVM akadémiai közvélemény-kutató intézet országos felméréséből. A külföldi politikusok közül Zuzana Čaputová szlovák államfő a legszimpatikusabb a cseheknek, megelőzve a francia és az ukrán elnököt.

A mintegy két éve hivatalba lépett, Petr Fiala miniszterelnök vezette cseh koalíciós kormány bizalmi indexe idén tavasszal még 30 százalék felett mozgott, majd nyáron 25 százalékra, most pedig 17 százalékra esett vissza. A kormány iránti bizalomvesztést az elemzők alapvetően az utóbbi hónapokban elfogadott gazdasági és szociális intézkedéseknek tulajdonítják, amiket a kabinet az állami költségvetési hiány csökkentésének érdekében hozott.

A kormányzat támogatottságának csökkenését jelzi a pártok népszerűsége is. A legnagyobb támogatottságnak az ellenzéki ANO mozgalom örvend. Andrej Babiš korábbi miniszterelnök pártjára novemberben a megkérdezettek mintegy 35 százaléka szavazott volna, míg a legerősebb kormánypártra, a Polgári Demokrata Pártra mindössze 13 százalék. A CVVM intézet felmérésből az is kiderül, hogy

az országban uralkodó politikai helyzettel a megkérdezettek 69 százaléka elégedetlen, az elégedettek aránya pedig csak 10 százalékos.

A csehek továbbra is leginkább a polgármesterek és a helyi önkormányzatok munkáját értékelik pozitívan. A polgármesterekben a megkérdezettek 67 százaléka bízik, a helyi önkormányzatokban 62 százalék. Az október és november folyamán készített felmérés szerint a hazai politikusok közül a legnagyobb bizalomnak Petr Pavel köztársasági elnök örvend 52 százalékkal.

A közvélemény-kutatás a külföldi politikusok népszerűségi indexét is vizsgálta. A külföldi politikai vezetők közül a csehek Zuzana Čaputová szlovák államfőben bíznak a leginkább, és Vlagyimir Putyin orosz elnökben a legkevésbé. Čaputová volt az egyetlen a külföldi politikusok közül, akinek bizalmi indexe magasabb volt a bizalmatlansági indexénél, a megkérdezettek 52 százaléka tartja őt szimpatikusnak.

A szlovák elnököt Emmanuel Macron francia elnök követi a csehek népszerűségi listáján, akinek a válaszadók 33 százaléka szavazott bizalmat, 45 százaléka azonban bizalmatlan vele szemben. Volodimir Zelenszkij a harmadik volt a sorban.

Az ukrán elnökben a cseh lakosság 28 százaléka bízik, 62 százalékának azonban nem szimpatikus. A cseh lakosság az orosz elnökben bízik a legkevésbé, 82 százalékuknak ellenszenves Vlagyimír Putyin a felmérés szerint.

A második helyen Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök áll, akiben a válaszadók 75 százaléka nem bízik. Volodimir Zelenszkij ebben a rangsorban is a harmadik helyre került, holtversenyben Joe Biden amerikai elnökkel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×