eur:
389.39
usd:
362.65
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Joe Biden amerikai elnök beszél a Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel tartott kétoldalú megbeszélésén Tel-Avivban 2023. október 18-án, tizenegy nappal a Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet Izrael elleni többfrontos támadása után.
Nyitókép: MTI/AP/Evan Vucci

Joe Biden kezdi nyíltan bírálni Benjamin Netanjahut

Az utóbbi idők legélesebb bírálatát hallhatta Benjamin Netanjahu Washingtonból. Joe Biden amerikai elnök szerint az izraeli miniszterelnöknek le kell cserélnie jobboldali kormányát, hogy hosszú távú megoldást találjon az izraeli-palesztin konfliktusra.

Joe Biden – bár az arab világ nagy része szerint Izrael „cinkosa” – az október 7-i Hamász terrortámadás óta elhangzott legkeményebb bírálatot fogalmazta meg a zsidó államnak. Izrael gázai offenzívájára válaszul azt mondta, hogy az „kezdi világszerte elveszíteni a támogatását”.

Az elnök egy politikai adománygyűjtő rendezvényen „Izrael történelme legkonzervatívabb kormányának” nevezte a mostani kabinetet, ami „nem akar kétállami megoldást”.

Biden szerint Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnöknek változtatnia kell az irányvonalon és figyelmeztetett, hogy Gáza „válogatás nélküli bombázása” azzal a kockázattal jár, hogy az ország elszigetelődik – idézte szavait a Financial Times című lap.

"Úgy gondolom, hogy változtatnia kell és ez az izraeli kormány nagyon lekorlátozza a lehetőségeit"

– tette hozzá.

Biden eddig nagyrészt ellenállt annak, hogy nyilvánosan gyakoroljon nyomást Netanjahura, miközben – amerikai tisztviselők szerint – a két vezető négyszemközt kemény beszélgetéseket folytatott.

Kedden, a Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel tartott közös fehér házi sajtótájékoztatón Biden azt mondta: „világossá tette az izraeliek számára és ők tisztában vannak vele, hogy továbbra is nagy az aggodalom az ártatlan palesztinok biztonságáért”.

Hozzátette: az izraeli intézkedéseknek „összhangban kell lenniük azzal a hangoztatott elvvel, hogy mindent megtesznek, hogy ártatlan palesztin civilek ne sérüljenek meg, ne gyilkolják vagy öljék meg őket” és tragédiának nevezte minden egyes polgári lakos halálát.

Az Egyesült Államok a múlt héten megvétózta az ENSZ Biztonsági Tanács széles körben támogatott határozati javaslatát, amely azonnali humanitárius tűzszünetre szólított fel, és amelyet Izrael harcosan ellenzett.

Biden beosztottjai, köztük Kamala Harris alelnök, Lloyd Austin védelmi miniszter és Antony Blinken külügyminiszter egyre határozottabban bírálják Izraelt és a gázai hadművelet folytatását. Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó a héten Izraelbe utazik, hogy jobban megismerje Izrael háborús terveit és azok időzítését.

A Biden-kormányzat a háború utáni Gázára vonatkozó terveken is dolgozik. Nyugati és arab diplomaták négyszemközt nyilatkozva azt mondták: gyakorlatilag lehetetlen lesz bármilyen kétállami megoldást elérni, amíg Netanjahu van hatalmon.

Ő maga korábban azzal kampányolt, hogy megakadályozza egy palesztin állam létrehozását, és az elmúlt napokban élesen bírálta az 1990-es években kötött oslói egyezményeket, amelyek létrehozták a Palesztin Hatóságot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×