eur:
391.01
usd:
366.95
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Rohamrendőrök rendbontókkal csapnak össze felgyújtott járműveknél Dublin belvárosában, ahol zavargások törtek ki egy késelés miatt 2023. november 23-án. Órákkal korábban egy férfi öt embert, köztük három gyermeket megsebesített, az egyiküket súlyosan. A rendőrség őrizetbe vette a feltételezett elkövetőt.
Nyitókép: MTI/AP/PA/Brian Lawless

Dublin lángokban: lakhatási válság, migránsok által elkövetett gyilkosságok szították az indulatokat

Újabb kori történelme talán legsúlyosabb zavargását élte át csütörtökön Írország, amikor egy tömeges késelés nyomán migránsellenes jelszavakat skandáló tömeg kezdett rendbontásba Dublinban. Az eredeti támadás elszenvedői még kórházban vannak.

Lángra lobbant Dublin, miután egy iskolánál megkéseltek három kisgyereket és egy óvónőt. Pénteki hírek szerint az egyik ötéves kislány még mindig életveszélyes állapotban van.

Magát a támadót – akinek a származása lényeges tényező lehetett az események kirobbanásában – is kórházba vitték. A közösségi médiában ugyanis elkezdett terjedni, hogy egy algériai állampolgárról van szó. A téma érzékenységére jellemző, hogy Nagy-Britanniában a BBC órákon át úgy tudósított az esetről, hogy nem taglalta a támadó személyazonosságát.

Péntek reggelre azonban közölték, hogy egy „20 éve Írországban élő ír állampolgár”. Arról is érkeztek tudósítások, hogy az 50-es éveiben járó támadót egy brazil ételkihordó tette ártalmatlanná. A 43 éves Caio Benicio a következőket nyilatkozta: „láttam, hogy rángatja a tanárt, felveszi a gyereket. Megálltam megnézni, mi történt”. Ekkor a támadó elővette a kést. „Ezután fejbe vágtam a sisakommal, amitől elesett”. Közben más járókelők is közbeléptek és elvették a férfitól a kést.

A hatóságok szélsőségeseknek nevezték a rendbontókat, akik a terjedő pletykák nyomán vonultak az utcákra. Drew Harris rendőrkapitány „egy totálisan holdkóros, szélsőjobboldali ideológia által vezérelt frakciót” okolt az eseményekért.

Több mint száz maszkos tüntető pusztított és gyújtogatott a városban. Az egyik videón azt látni, hogy valaki egy égő dobozt dob be egy rendőrkocsi ajtaján, ami aztán lángra lobban.

A rendbontók azt skandálták, hogy „Írország az íreké” és hogy „Ki velük”. Volt aki az „ír életek számítanak” szlogennel vonult fel és ír zászlót lengetett.

Azt is látni lehetett, hogy rohamrendőrök vonultak fel, akiket hecceltek a tüntetők, akik több autót és egy emeletes buszt is felgyújtottak és üzleteket fosztottak ki. A rendőrök védőkordont vontak az ír parlament köré.

Dublin, 2023. november 24.
Rohamrendőrök sorfallal zárják el az utat tüntetők elől Dublin belvárosában, ahol zavargások törtek ki egy késelés miatt 2023. november 23-án. Órákkal korábban egy férfi öt embert, köztük három gyermeket megsebesített, az egyiküket súlyosan. A rendőrség őrizetbe vette a feltételezett elkövetőt.
MTI/EPA/Mostafa Darwish
Dublin, 2023. november 24. Rohamrendőrök sorfallal zárják el az utat tüntetők elől Dublin belvárosában, ahol zavargások törtek ki egy késelés miatt. Órákkal korábban egy férfi öt embert, köztük három gyermeket megsebesített, az egyiküket súlyosan. A rendőrség őrizetbe vette a feltételezett elkövetőt. MTI/EPA/Mostafa Darwish

Az Irish Times című ír lap újságírója – péntek reggel nyilatkozva a BBC-nek – úgy értékelte, hogy a rendbontók, akik nagy része szegénynegyedből származó fiatal férfi – valójában kihasználta a lehetőséget, hogy kitombolja magát. A 2011-es londoni lázongásokhoz hasonlóan a randalírozók kifosztottak egy edzőcipő-üzletet.

A Daily Mail című brit lap megjegyzi, hogy a felszín alatt ott bugyog az elégedetlenség: Írország súlyos lakhatási válsággal küzd, a kormány becslései szerint több százezres a lakáshiány. Az emberek egy része a menedékkérőkön és a menekülteken tölti ki a dühét, amit szélsőjobbos személyiségek is tüzelnek.

Írországban botrányt okozott, hogy egy szlovák állampolgár tavaly halálra késelt egy kocogni indult fiatal tanárnőt. Egy iraki menekültként érkezett huszonéves ír állampolgár pedig a Grindr meleg társkereső oldalon megismert két ír férfit kínzott és gyilkolt meg – egyiküket lefejezte. Az elkövető a per során megemlítette, hogy muzulmán és hogy gyűlöli a homoszexuálisokat, de azt is megkérdezte áldozataitól „100 százalékban írek-e”. Végül egyik kiszemelt áldozata állította le és értesítette a rendőrséget.

A csütörtöki incidensről először sokan azt gondolták, hogy terrortámadás volt, de a rendőrség úgy fogalmazott, hogy „különálló” támadás történt és „nincs köze a terrorhoz”.

Leo Varadkar ír miniszterelnök és Ursula von der Leyen EU-bizottsági elnök is megdöbbenését fejezte ki az esemény miatt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Jön a hét legfontosabb eseménye: ma eldőlhet, merre indulnak a piacok

Jön a hét legfontosabb eseménye: ma eldőlhet, merre indulnak a piacok

A befektetők számára a mai lesz a hét legfontosabb napja, ugyanis ma tartja kamatdöntő ülését a Fed. A kamatok szinten tartása szinte biztosra vehető, kérdésből viszont van bőven. Hogyan reagál a jegybank az infláció visszapattanására? Hogyan értelmezi a zavaros reálgazdasági és munkaerőpiaci folyamatokat a jegybank? Mekkora az esélye a recessziónak? Kamatvágás vagy kamatemelés lesz a Fed következő lépése? Ezek a kérdések izgatják most a piacokat, és ha úgy érzik, hogy valamelyikre választ kapnak, a piaci mozgások garantáltak. Minden fél mondatnak jelentősége lesz a mai eseményen, amely után akár teljesen új narratíva is kialakulhat a világpiacokon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×