eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Photo of a single suitcase made of fabric material and one passport in pocket.
Nyitókép: Aaftab Sheikh/Getty Images

Átlépte a négy és félezret a szlovák állampolgárságukat elvesztettek száma

4505 személy veszítette el szlovák állampolgárságát a 2010-ben elfogadott állampolgárságról szóló törvény életbe lépésétől idén szeptember 20-ig – tájékoztatott a szlovák belügyminisztérium.

A szlovák állampolgársági törvényt Robert Fico első kormánya fogadta el a 2010-es magyarországi törvényre reagálva, amely 2011-től egyszerűsítette a határon túli magyarok honosítását.

A szlovák belügyminisztérium hétvégén ismertetett legfrissebb adatai alapján az ország polgárai közül a cseh állampolgárságuk miatt veszítették el eddig legtöbben a szlovák állampolgárságukat, szám szerint 1033-an. Német állampolgárrá 1026 személy vált, a képzeletbeli állampolgársági dobogó harmadik helyén pedig az osztrák áll 696 kérvényezővel. 468-an vették fel a brit állampolgárságot, és 251 korábbi szlovák állampolgárnak lett amerikai útlevele 2010 óta.

A magyar állampolgárságért folyamodók a hatodikok a sorban.

A törvény hatályba lépése óta 165 ember veszítette el szlovák állampolgárságát azért, mert felvette a magyar állampolgárságot.

Száz felett van a svájci és az ausztrál állampolgárságot felvevők száma, majd a norvég, a holland, a kanadai, az ír, a svéd, az olasz, a belga, a francia és a luxemburgi, a finn, a dán és a spanyol követi.

A tavalyi év elején történt ugyan elmozdulás az állampolgársági törvény kapcsán, de a szlovákiai magyarok helyzetén ez nem sokat változtat. A pozsonyi parlament 2022 februárjában ugyanis jóváhagyta az állampolgárságról szóló törvény módosítását, melynek értelmében nem veszíti el automatikusan a szlovák állampolgárságát az, aki külföldi állampolgárságot vesz fel, de csak abban az esetben, ha

  • a külföldi állampolgárság megszerzésekor legalább öt éve annak az államnak a területén tartózkodott, amelynek az állampolgárságát megszerezte, és ha ezt a tényt dokumentumokkal tudja igazolni.
  • más ország állampolgárságát szerezte meg úgy, hogy örökbe fogadták,
  • születéssel szerezte meg, vagy kiskorúként kapta meg, miközben a szülője szlovák állampolgár maradt,
  • ha idegen országban köt házasságot az illető.

A szlovákiai magyarok helyzetét azonban a módosított törvény még mindig figyelmen kívül hagyja. A szlovákiai magyar politikusoknak is az az egybehangzó véleménye, hogy Szlovákia feleslegesen riogat a kettős állampolgárság miatt a szlovák állampolgárság elvételével, mert a szlovákiai magyarok csak etnikai, történelmi és nyelvi okokból vennék fel a magyar állampolgárságot. A magyar politikusok szerint ezt csak kevesen képesek megérteni, mert míg Szlovákia határai megegyeznek az etnikai határokkal, Magyarország esetében ez nem így van.

Címlapról ajánljuk
Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Hamarosan örökké élhetünk?

Hamarosan örökké élhetünk?

Egy furcsa és stagnáló társadalomhoz vezetne, ha az emberek még 120 évesen is élnének – véli Venki Ramakrishnan, Nobel-díjas molekuláris biológus. A „Miért halunk meg: Az öregedés új tudománya és a halhatatlanság keresése” című könyv szerzője szerint ráadásul irreális elképzelése az, hogy halálunkig megmaradnak szellemi képességeink. Ezért is int óvatosságra a biológiai törvényekkel dacoló öregedéskutatásokkal kapcsolatban, amelyekből egyre több indul, és nemcsak a technológiai fejlődés adta lehetőségek miatt. Azért is, mert a világ legnagyobb részén egyre nő a várható élettartam, aminek egészen a gazdasági és társadalmi következményei lesznek. Nem a lehető leghosszabb élet tehát a legfontosabb célja ezeknek a kutatásoknak, hanem lehető leghosszabb viszonylagos egészségben eltöltött élet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×