eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Pixabay

Több mint tíz százalékkal emelik az állami alkalmazottak bérét Szlovákiában

A munkáltatók nagy része megemelte az alkalmazottak fizetését, a statisztikai hivatal legfrissebb jelentése szerint azonban az infláció miatt ezt a többségük még mindig nem érezte meg. Az állami alkalmazottak bére szeptembertől 10-12 százalékkal emelkedik.

A szlovákiai munkavállalók havi bruttó átlagbére a statisztikai hivatal szerint az idei második negyedévben elérte az 1419 eurót, ami 128 eurós, vagyis nagyjából 10 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbihoz képest.

„Ez az elmúlt tizenöt év második leggyorsabb növekedési üteme, a bérek ugyanakkor még mindig nem tudtak ellenállni az árak növekedésének. Az inflációt is figyelembe vevő reálbérek éves viszonylatban 2 százalékkal csökkentek” – mondta el az Új Szó napilapnak Jana Morháčová, a statisztikai hivatal szóvivője, hozzátéve azonban, hogy az egyes ágazatok és régiók között továbbra is látványos különbségek vannak.

Az állami alkalmazottak bérei szeptembertől ugyancsak 10-12 százalékkal emelkednek.

Az átfogó béremelésre egy hónappal a szeptember végére kitűzött előre hozott parlamenti választás előtt kerül sor, s ez az idén már a második ilyen intézkedés lesz. A döntés, amelynek végrehajtásához az idén 740 millió euróra – mintegy 280 milliárd forintra –, jövőre pedig 1,2 milliárd euróra – mintegy 463 milliárd forintra – van szükség, megközelítőleg

255 ezer állami alkalmazottat érint, ezen belül több mint százezer közigazgatásban dolgozót és mintegy százezer pedagógust is.

Az állami alkalmazottak bérét az év elején már megemelték, mértéke 7-10 százalékos volt. A két intézkedés együttvéve történelmileg a legmagasabb mértékű béremelést eredményezi Szlovákiában az állami alkalmazottak körében egy év leforgása alatt.

A szlovák pénzügyi tárca elemzői osztályának igazgatója kifejtette: az intézkedéssel arra reflektálnak, hogy a közigazgatás több szektorában már hosszú ideje alacsonyak voltak a bérek, ami megnehezítette a jól képzett munkaerő alkalmazását. A szaktárca képviselője is elismerte ugyanakkor, hogy a béremelés szintje várhatóan ismét némileg alatta marad a szlovákiai infláció idei mértékének. Tavaly a közigazgatásban dolgozók bére 4 százalékkal emelkedett, míg az infláció mértéke meghaladta a 12 százalékot. Az idei első negyedévben a reálbérek 4,5 százalékkal visszaestek. Az érintett időszakban az élelmiszerek drágulása volt a legkiemelkedőbb, éves szinten a 26 százalékot is elérte, ami mintegy 10 százalékponttal meghaladta az európai uniós átlagot, és a legmagasabb volt az Európai Unióban.

Szlovákiában jelenleg

a legmagasabb havi átlagbért, 2400 euró feletti összeget a pénzintézeteknél, az energiatársaságoknál és az IT-ágazatban dolgozóknak fizetik,

a 19 gazdasági ágazatból 11-ben azonban az átlagbér alacsonyabb az országos átlagnál. A legalacsonyabb bruttó átlagbéreket, amelyek nem érik el az ezer eurót sem, a szálláshely-szolgáltatásban és vendéglátásban dolgozóknak fizették. Regionális szempontból a havi bruttó átlagbér csak Pozsony megyében volt magasabb az országos átlagnál.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×