eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pixabay.com

Kína a dollár elleni fellépés jegyében is masszívan hitelez Moszkvának

Ugyan az ukrajnai invázió miatt Oroszországot jelentős mértékben kizárták a nyugati pénzügyi rendszerből, kínai bankok több milliárd dolláros hitelekkel segítik ki orosz társaikat. Mindezzel Pekingnek az is a célja, hogy saját valutáját népszerűsítse a dollárral szemben.

Ukrajna megtámadása után a nyugati szankciók igyekeztek büntetni és a háború finanszírozásában is akadályozni Oroszországot.

A távozó nyugati bankok helyét azonban úgy tűnik átveszik a kínaiak – amelyek kormányuk saját érdekeit szem előtt tartva, több milliárd dollár hitelt adtak az oroszoknak.

A helyzetről a Financial Times című brit üzleti lap írt.

A cikk szerint Kína négy legnagyobb bankja a hazai valuta, a yüan vagy más néven a renmibinek a dollárral szembeni alternatív valutaként való népszerűsítése céljából is hitelez orosz bankoknak.

A idei márciust megelőző 14 hónapban – tehát már az ukrajnai háború előtti néhány hónapot is magában foglaló időszakban – négyszeresére ugrott a kínai pénzintézetek kitettsége az orosz bankszektor felé – írja az FT a Kijevi Közgazdasági Egyetem által elemzett adatok alapján publikált cikkében.

A lap meg is nevezi a négy kínai bankot. (Ezek, a külföldön ismert angol név alapján a Commercial Bank of China, a Bank of China, a China Construction Bank és az Agricultural Bank of China). A pénzintézetek a 2022. januári 2,2 milliárd dollárhoz képest immár 9,7 milliárd dollárnyi hitelt nyújtanak orosz bankoknak – az Orosz Központi Bank adatai szerint.

A vizsgált időszakban növelte orosz piaci kitettségét a legnagyobb, még ott jelen lévő nyugati bank, az osztrák Raiffeisen is, 40 százalékkal 20 és félmilliárd dollárról 29,2 milliárd dollárra.

A Raiffeisen ugyanakkor keresi a módját, hogyan tudna távozni Oroszországból, ezért március óta már közel négymilliárd dollárral csökkentette ottani eszközállományát.

Az úgynevezett BRICS-országok közelmúltbeli csúcstalálkozójának egyik fő témája a dollár- és euroalapú kereskedelem mérséklésének lehetőségei voltak. A blokknak Kína és Oroszország is a tagja. Moszkva is próbál elfordulni a nyugati valutáktól.

„A kínai kölcsönök a legtöbbször arról szólnak, hogy a dollár és az euro helyét a yüan veszi át” – mondta Andrij Onoprijenko, a Kijevi Közgazdasági Egyetem helyettes programigazgatója, aki az adatokat összeállította.

Az oroszok Kína felé történő fordulása jeleként a kétoldalú kereskedelem tavaly már rekordszintre, 185 milliárd dollárra ugrott. Az ukrajnai háború előtt, az orosz hatóságok szóhasználatával élve, exportja 60 százalékáért „toxikus valutákban” kapta meg a kifizetéseket, miközben a yüan aránya 1 százalék volt. A nyugati valuták részesedése immár 50% alá esett, míg a kínai valuta aránya 16 százalékra, azaz 16 szorosára ugrott.

Közben az Európai Unió által is nyomás alá helyezett Raiffeisennek az orosz piacról való távozását komplikálják azok az új törvények, amelyek megnehezítik az orosz leánybankok eladását. Az osztrák bank oroszországi profitja az idén közel 10 százalékkal nőtt és ottani dolgozói fizetése 200 millió euro összértékben emelkedett.

Címlapról ajánljuk
Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×