eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Pixabay

Közel-Kelet-szakértő: a szaúdiak globális szerepéhez kellett a BRICS-csatlakozás is

Szaúd-Arábia az Egyesült Arab Emírségekkel együtt gazdasági előnyöket remélhet a csatlakozástól, elsősorban a Távol-Kelet irányából – mondta Csicsmann László.

Szaúd-Arábia hivatalosan is csatlakozott a BRICS-országok csoportjához – jelentette a szaúdi állami televízió.

"A térség szereplői érzékelik, hogy a világrend átalakulóban van" – mondta a lépésről Csicsmann László, Budapesti Corvinus Egyetem Közel-Kelet szakértője az InfoRádióban. Az Egyesült Államok fokozatosan Kína felé fordítja a figyelmét, azzal együtt, hogy Washington továbbra is a biztonság legfőbb letéteményese és a legfőbb fegyverexportőr a térségben, Szaúd-Arábia fegyverimportjának jelentős hányadát továbbra is az amerikai fegyverek adják.

Ugyanakkor gazdaságilag a BRICS-országok, melyekhez januárban szintén csatlakozott az Egyesült Arab Emírségek is, erőteljesen Ázsia irányába tolódtak el, Kína és India a legfontosabb partnerek, emiatt nagyon fontos a BRICS-hez csatlakozás – magyarázta.

Szaúd-Arábia szeretne globális szerepet is vállalni, ehhez pedig kulcsfontosságú a csatlakozása a szakértő szerint.

Emlékeztetett arra is, hogy a szaúdiak Vision 2030 terve szerint szeretnék diverzifikálni a többnyire olajra épülő gazdaságukat, ebben pedig éppen Kína és India játszhat jelentős szerepet, hiszen a térségből az előbbi a legfőbb olajfelvásárló, és az utóbbi is nagyon jelentős gazdasági partner.

Csicsmann László arra is felhívta a figyelmet, hogy a közel-keleti országok közül Szaúd-Arábia rendelkezik a legnagyobb vagyonalappal, ami befektetések formájában megjelenhet az érintett országokban, azaz a BRICS alapító tagállamainak is fontos Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek csatlakozása.

A Közel-Kelet-szakértő úgy véli, egyfajta egyensúlyozás jellemzi ezen országok külpolitikáját, egyszerre próbálnak kapcsolatokat fenntartani az Egyesült Államokkal, Kínával, Oroszországgal és Indiával, hiszen a világrend átalakulása kockázatokat rejt magában. A BRICS-csatlakozás így

egyáltalán nem jelenti azt, hogy például Szaúd-Arábia szakítani kívánna Amerikával.

Csicsmann László szerint geopolitikai szempontból nem szabad túlértékelni a BRICS szerepét. Elmondta, sokan úgy vélik, hogy a szövetség a globális dél szószólója, az új világrend letéteményese, de emlékeztetett, hogy a tagok között csak laza kooperáció van. És habár a BRICS jelezte, hogy szeretné felváltani az amerikai dollár szerepét az elszámolásokban, úgy véli, ez nem olyan egyszerű, még akkor sem, ha bizonyos tagállamok elfogadják a másik valutáját a nemzetközi kereskedelemben. A szakértő megjegyezte, hogy az amerikai dollár leváltása túlzottan ambiciózus célkitűzés.

Kifejtette, hogy ezek az országok pillanatnyilag a helyüket igyekeznek kialakítani az átalakuló világrendben, és nem szeretnének egyik oldalon sem kizárólagosan elköteleződni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×