eur:
382.04
usd:
353.66
bux:
58424.86
2023. december 7. csütörtök Ambrus
abstract hotel sign
Nyitókép: anyaberkut/Getty Images

67 ezer vendég hiányzott az újabb történelmi rekordhoz

A pandémia okozta mélyrepülését követően lassan a szlovákiai turizmus is kezd visszatérni a Covid-járvány előtti kerékvágásba. A szlovákiai szálláshelyek látogatóinak a száma júniusban elérte az 543 ezret, ami 11 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbihoz képest.

„A szlovákiai szálláshelyek látogatottsága júniusban alig valamivel több mint a tizedével maradt el a 2019-ben mért történelmi rekordtól. Ahhoz, hogy ez utóbbit túlszárnyalják, már csak 67 ezer vendég hiányzott” – tájékoztatta a pozsonyi Új Szó napilapot Jana Morháčová, a Szlovák Statisztikai Hivatal szóvivője.

A vendégek több mint kétharmadát, mintegy 348 ezer főt még mindig a hazaiak tették ki, akiknek a száma egy év alatt négy százakkal emelkedett. A legtöbb belföldi látogatót júniusban is Zsolna, Eperjes és Pozsony megyében regisztrálták, ezeket együttesen a belföldi látogatók közel kétharmada választotta. A leglátványosabb változásra azonban a külföldi látogatók esetében került sor. Ezek száma 24 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, elérve a 195 ezret.

A vendégek által a turisztikai létesítményekben eltöltött vendégéjszakák száma elérte az 1,3 milliót, vagyis 9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Egy főre átlagosan 2,5 vendégéjszaka jutott. A szálláshelyek – áfa nélkül – 132 millió eurós árbevételt értek el az idei második negyedévben, ami 28 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest. A bevételek nagy részét minden régióban a belföldi vendégkör generálta, kivéve Pozsony megyét, ahol a szállásadók a bevételeik kétharmadát a külföldi vendégeknek köszönhetik.

A turisztikai szakemberek szerint idén a turisták utazási szokásaiban is változás volt tapasztalható. A korábbi évekhez képest a többség jóval később kezdte el megtervezni a nyaralását, és a szállásfoglalásra is a szokásosnál később kerítettek sort, gyakran egy héttel a kirándulás előtt. Marek Harbuľák, a Szlovákiai Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke az Új Szónak elmondta, míg 2019-ben a népszerű turistaközpontokban a szálláshelyek kapacitása a júliusi és augusztusi időpontokra már június közepén 90 százalékban foglalt volt, idén ugyanebben az időszakban a foglalások szintje 50-60 százalék között mozgott.

A növekvő infláció miatt rengeteg olyan család van, amely felélte a tartalékait, a nyaralásra így már nem maradt pénze. A Home Credit piackutató felmérése szerint idén a szlovákiai családok több mint 30 százaléka nem ment el nyári szabadságra.

A megkérdezettek 44 százaléka válaszolta azt, hogy egész biztosan elmegy nyaralni, míg a többiek ezt még fontolgatták.

A nyaralni utazóknak azonban idén azzal is számolniuk kellett, hogy nem csupán a szállás, hanem az utazással kapcsolatos egyéb kiadások is nőttek az egy évvel korábbiakhoz képest. A szlovákiai éttermek és kávézók átlagosan 15 százalékkal kerülnek többe, mint tavaly, a szállodai és vendégházi szállás pedig 9 százalékkal drágább.

Címlapról ajánljuk

Nacionalistából lett Putyin-hívő a megölt ukrán politikus

Az ukrán biztonsági szolgálat magára vállalta egy Oroszországba menekült, Moszkva-párti volt ukrán képviselő meggyilkolását. A köpönyegforgató és bizarr politikai karriert befutott Ilja Kivát egy Moszkva-környéki faluban találták holtan, néhány órával azután, hogy felszólította Zelenszkij elnököt: kövessen el öngyilkosságot.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×