eur:
389.74
usd:
363.62
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Woman with coins in hand with white leather purse
Nyitókép: SEAN GLADWELL

A szlovákiai családok jelentős része már felélte megtakarításait

Az árak gyors növekedése miatt a háztartások többsége egyre kevesebb pénzt tud félretenni, egy váratlan jövedelemkiesés esetén így minden ötödik családnak egy hónapra elegendő tartaléka sincs.

A történelmi csúcsokat döntögető inflációval a szlovákiai családok nagy része egy ideig úgy birkózott meg, hogy felélte a korábban felhalmozott pénzügyi tartalékait, így tudták fenntartani az addigi életszínvonalat. Az elhúzódó drágulások miatt azonban manapság ezt már egyre kevesebben képesek megtenni.

Az elmúlt egy évben a lakosság felének csökkentek a megtakarításai, ezen belül 38 százalékának jelentős mértékben. 15 százaléknyian válaszolták, hogy kicsit kevesebb a megtakarított pénzük, viszont a megkérdezettek 13 százalékának sikerült növelnie a tartalékait. Mindez a Stem/Mark ügynökség által elvégzett felmérésből derült ki, melyet a Home Credit Slovakia számára végeztek el májusban és júniusban.

A piackutató által megvizsgált válaszok alapján a válaszadók több mint 20 százaléka egy eurót sem tesz félre havonta, a többségük, vagyis nagyjából tízből hatan pedig idén kevesebbet tudnak félretenni a fizetésükből, mint tavaly. Egy hirtelen jövedelemkiesés esetén minden ötödik család egy hónapig sem tudna megbirkózni egy ilyen helyzettel. A családok között ugyanakkor továbbra is hatalmas különbségek vannak.

A leggazdagabb 9 százalék a megtakarításainak köszönhetően egy egész éven át további jövedelem nélkül is képes lenne fenntartani a háztartását.

A háztartások egyharmada 40 és 120 euró, 12 százalékuk pedig 200 és 400 euró közötti összeget tesz félre havonta.

A megtakarítási hajlam csökkenéséhez a gazdasági elemzők szerint két tényező járult hozzá: egyrészt az áruk és szolgáltatások idei jelentős drágulása, másrészt a minimális béremelkedés. "A felmérésünkből kiderül, hogy a családok közel egynegyedének egyáltalán nincsenek pénzügyi tartalékai. A megkérdezettek további egyharmadának a megtakarításai a háztartás egyhavi jövedelmét sem érik el" – nyilatkozott a pozsonyi Új Szó napilapnak Jaroslav Ondrušek, a Home Credit piaci elemzője.

Infláció Szlovákiában

A jelenleg legfrissebbnek számító, júniusi inflációs adatok szerint 10,8 százalékra mérséklődött az éves infláció Szlovákiában, utoljára 2022 márciusában volt ilyen mértékű. A Szlovák Statisztikai Hivatal rámutatott, hogy az inflációt az élelmiszerek és az üdítőitalok ára befolyásolta a legnagyobb mértékben, ezek ára már harmadik éve folyamatosan emelkedik, júniusban 19 százalékos volt az éves inflációjuk.

A kenyér 20, a tej, a sajt és a tojás közel 22, a zöldségfélék 25, az édességek 28,5 az alkoholmentes italok pedig több mint 17 százalékkal lettek drágábbak.

Összességében az idei év első felében 13,6 százalékos volt az infláció Szlovákiában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×