eur:
389.7
usd:
364.5
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Anita Devi  , aged nearly 35 years , maurn mother of Ashu Maurya , a 13 years old girl who died of a rare disease GBS or Guillian Barre Syndrome , admitted as she lost her health after her daughters death, in Kaudihar village , some 36 kms from Allahabad on June 18, 2019 .Guillain-BarrĂŠ syndrome (GBS) is a rare neurological disorder in which the bodys immune system mistakenly attacks part of its peripheral nervous systemthe network of nerves located outside of the brain and spinal cord.India is far behind in GBS research as compared to other countries like USA, as there might be a low case report of GBS in Indian population. Still the research focusing this disease is quite prominent and needs a careful medical attention through research capacity building in order to look for better treatment of the disease in Indian cases. (Photo by Ritesh Shukla/NurPhoto via Getty Images)
Nyitókép: Getty Images/ NurPhoto

Ivóvíz vagy étel? Rejtélyes bénulások kiváltó okára vadásznak Peruban

Rejtélyes bénulás - Peruban azért hirdettek egészségügyi vészhelyzetet, mert több mint kétszáz embert sújtott egy ritka szindróma, ami különösen az elmúlt hetekben csapott le gyakran.

Az, hogy mi történik a perui betegekkel nem akkora rejtély – a ritka Guillain-Barré-szindróma bénítja meg őket. Az viszont nem világos, hogy az év eleje óta miért csapott le 231 emberre. Négyen bele is haltak a bénulásba.

Tudósítók szerint az esetek több mint a fele június eleje és július közepe között történt. A legtöbb beteg fokozatosan bénult le – először a lábát, majd lassan más testrészeit sem tudta megmozdítani.

A GBS néven is ismert szindróma nagyon ritka, és az immunrendszer perifériás idegeit támadja meg, ami izomgyengeséghez, a végtagok érzékelésének elvesztéséhez, valamint nyelési és légzési problémákhoz vezet.

Szakértők szerint a tüntetek hetekig is eltarthatnak, de utána a legtöbb beteg mindenféle hosszútávú káros hatás nélkül felépül. A halálozási arány 3 százalék.

Mi okozza a rejtélyes bénulást?

A perui hatóságok a betegektől begyűjtött minták alapján baktériumokra gyanakszanak, amelyek valószínűleg fertőzött vízből vagy ételből származnak.

Négy évvel ezelőtt már volt egy hasonló „járvány” az országban, és akkor a Campylobacter jejuni nevű törzs bizonyult az okozónak. A mostani esetek nyomán országos vészhelyzetet hirdettek az ország 25 körzetében.

A bénulások ellenére sem a perui hatóságok, sem az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nem rendelt el utazási korlátozásokat – bizonyára azért, mert az ideiglenes bénulás általában nem végződik halállal.

A WHO nyilatkozata szerint azonban a Guillain-Barrés-zindróma „potenciálisan életveszélyes” és ezért „a betegeket kórházba kell vinni, ott megfigyelés alá helyezni és nyomon kell követni a légzésüket, pulzusukat és vérnyomásukat”.

Nem terjed emberről emberre

A GBS ellen egyelőre nincs gyógymód, de különböző készítmények mérsékelhetik a tüneteket és gyorsíthatják a talpra állást.

Mivel autoimmun jelenségről van szó, a betegség akut szakaszát immunterápiás beavatkozással kezelik.

Ha az izomgyengeség az akut fázis után is fennmarad, akkor a betegeket rehabilitációra küldik, hogy megerősítsék az izmaikat és visszanyerhessék a mozgásukat.

Tudósítások szerint a legtöbb GBS-esetet két hete, Limából, a fővárosból jelentették és a betegek átlagéletkora 41 év volt. A Daily Mail szerint sok esetet vírus- vagy bakteriális fertőzés (bél- vagy légúti, 23 százalék, illetve 24 százalék) előzött meg.

A Guillain-Barré-szindróma nem terjed emberről emberre, de szakértők szerint fontos a kézmosás és az ételek alapos megválogatása, ha az ember olyan helyre utazik, ahonnan sok esetet jelentettek.

A hír rosszul hathat az évente 3 millió embert vonzó turizmusra és különösen az összes látogató 40 százalékát adó, pénzesebb amerikai turistákra, akik közül 177 ezren fordultak meg az országban 2021-ben, a pandémia előtt, 2019-ben pedig 641 ezren.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×