eur:
389.55
usd:
361.98
bux:
68446.95
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
A 2020. december 9-én közreadott képen Joe Biden amerikai demokrata párti elnökjelölt (k) valamint fia, Hunter Biden (b) és felesége Jill Biden egy ünnepségen vesz részt a Delaware állambeli Wilmingtonban november 7-én. Hunter Biden december 9-én közölte, hogy szövetségi ügyészek tájékoztatása szerint adóellenőrzést kapott. Nagyon komolyan veszem az ügyet, és biztos vagyok abban, hogy egy szakmailag jó színvonalú és tárgyilagos vizsgálat megmutatja, törvényesen és megfelelően intéztem ügyeim - áll közleményében.
Nyitókép: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

Joe Biden fia beismerte és vádalkut kötött

Vádalkut kötött Joe Biden elnök fia a szövetségi hatóságokkal, amelyben bűnösnek vallja magát két adóügyben. Egy másik, fegyverrel kapcsolatos vádat valószínűleg ejtenek ellene. Mindez azt jelenti, hogy a demokrata-republikánus csatározásban érintett Hunter Biden csak felfüggesztett büntetést kaphat.

Hunter Biden hétfőn jelezte, hogy bűnösnek vallja magát két késedelmes adófizetési ügyben – ami az Egyesült Államokban úgynevezett „szövetségi” szintű, tehát súlyosabb bűncselekmény.

Források szerint a vád az volt az amerikai elnök 53 éves fia ellen, hogy 2017-ben és 18-ban 100-100 ezer dolláros adótartozása volt. Emellett, egy 2018-as fegyver-incidens miatt is felelősségre akarták vonni, amikor akkori barátnője egy szemeteskonténerbe dobta a nevére bejegyzett Colt Cobra 38 pisztolyt, amelyet kiszállítással rendelt meg.

Itt az (is) volt a gond, hogy Hunter elismerte:

drogfüggő volt

és ha valaki ezt eltitkolva vásárol fegyvert, azzal megsértheti a szövetségi törvényeket.

Az eljáró ügyészek beleegyeztek abba, hogy próbaidőre felfüggesztést javasolnak, míg a fegyverrel összefüggő vádat ejthetik is ellene, ha részt vesz egy rehabilitálási programban. Nem találták bűnösnek a külföldi – például ukrán és kínai – vállalkozások érdekében folytatott lobbizás kérdésében.

Hunter ügye jó fogást kínál a republikánusoknak a jövő évi elnökválasztási kampányra készülő Bidenen. Maga az elnök a felé kérdéseket kiabáló riportereknek azt mondta, hogy „nagyon büszke a fiára”. A Fehér Ház pedig azt, hogy „az elnök és a First Lady szereti és támogatja a fiát, aki folytatja élete helyreállítását. Nincs több kommentár”.

Hunterrel szemben nemcsak hivatalos szövetségi vizsgálat folyik, de része a Republikánusok saját vizsgálatának, amely az egész Biden-kormányzatra terjed ki.

A vádalku hírét épp az a David Weiss delaware-i ügyész jelentette be, akit Biden esküdt ellensége, Donald Trump volt elnök nevezett ki a vizsgálatra. Szavai szerint az elnök fia elismeri, hogy tudatosan elmulasztotta az időben történő adófizetést és hogy „jogtalan drogtól függő felhasználóként” egy lőfegyverhez kötődő cselekményben is bűnös.

Maga Trump ellen épp a napokban emeltek vádat, amiért a nemzetbiztonság szempontjából fontos anyagokat vitt haza magával elnöksége után. Trump szokásához híven bombasztikus megjegyzéssel kommentálta, hogy Biden fia megúszhatja a komolyabb büntetést: „Wow, a korrupt bideni Igazságügyminisztérium többszáz évre elég büntetőjogi felelősség alól mentette fel Hunter Bindent egy egyszerű ’gyorshajtási bírsággal’. ÖSSZEOMLOTT a rendszerünk!” – írta egy közösségi médiumban.

A Trumppal nem igazán szimpatizáló, és általa „fősodrú médiumnak” nevezett MSNBC kommentárja viszont úgy próbálta beállítani, hogy a republikánusok a Hunterrel kapcsolatos „zaftos anyagokat arra akarják felhasználni, hogy felépítsék vele szemben a mély bűnözői magatartás narratíváját és ezzel korruptnak nevezhessék magát az elnököt is”. A másik oldalon, a Fox News viszont úgy tálalta az esetet, hogy

"a jogegyenlőség magasztos elvét szétrobbantotta a vádalku”,

mert bármely más amerikai rács mögött találta volna magát, de Hunter Biden „elkorcsolyázhatott”.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×