eur:
389.57
usd:
363.23
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
A török elnöki hivatal sajtóirodája által közreadott képen Recep Tayyip Erdogan török államfő részt vesz a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) parlamenti frakciójának ülésén Ankarában 2023. január 18-án. Erdogan bejelentette, hogy az elnökválasztást a tervezettnél egy hónappal korábban, május 14-én fogják rendezni.
Nyitókép: MTI/EPA/Török elnöki hivatal sajtóirodája

Félholt állapotban Törökország fizetőeszköze

Miért esik még mindig a török líra értéke? Szakértők szerint az „lenyomott” líra most éri el „valódi értékét”, mivel a dollárral szembeni folyamatos esését prognosztizálják. Pedig, a piacok arra számítottak Erdogan elnök újraválasztása olyan stabilitást hoz, amely a líra erősödéséhez vezet.

Hiába választották újra Recep Tayyip Erdogan török elnököt – legalábbis, ha a török valutára gyakorolt stabilizáló hatásában reménykedtek. A május 28-i voksolást követően a líra tovább gyengült a dollárhoz képest és elérte a 23,3- as értéket.

De hogyan jutott el idáig a líra? – teszi fel a kérdést elemzésében az al-Dzsazíra.

2013-tól a líra-dollár árfolyam lassú hanyatlásnak indult. Abban az évben Törökország „politikai viharokba” is keveredett, például a Gezi park-beli tüntetésekkel majd az az év júliusában kirobbant puccskísérlettel.

Az isztambuli Topkapi Egyetem rektora szerint a diplomáciai hibák vagy a belpolitika automatikusan tükröződött a tőzsdei és kamatreakciókban.

A „történelmi csúcsnak” nevezett időszakban a líra leértékelődése 2021-ben felgyorsult, amikor túllépte az egy számjegyű mutatót.

Az al-Dzsazíra szakértői arról beszéltek, hogy a líra folyamatos leértékelődése a választások előtti visszafojtott infláció megjósolható következménye volt, ami abból fakadt, hogy a jegybank stabilizálta az árfolyamokat azáltal, hogy a líráért cserébe eladta devizatartalékait.

Az egyik megszólaltatott szakértő szerint a kormány és az iparág szakértői a 2023-as költségvetési számításaikat a líra további csökkenésére vonatkozó várakozások alapján készítették el.

„Az iparág felkészült egy 25 lírás dollár árfolyamra. Valójában még a 25 és 28 líra közötti dollárárfolyamot sem tekintik anomáliának” – mondta.

A líra soha nem fogja visszakapni 2014 előtti értékét. „Senkinek ne számítson erre, [mert] most már kialakult a piac. Ami fog történni, az az, hogy egy ponton az árak emelkedése és a [líra] rendkívüli értéktelensége megszűnik” – mondta.

A szakértők szerint ez csak a kamatemelésekkel valósítható meg.

Emre Alkin közgazdász hozzátette, hogy a líra egy késleltetett infláció után kezdi „elérni valódi értékét”.

2021 végétől Erdogan és kormánya „unortodox” politikát fogadott el a kamatlábak csökkentésére, hogy elősegítse a gazdasági növekedést és növelje a termelést. Ez a politika szöges ellentétben áll az ortodox megközelítéssel, amely a kamatok emelésére vagy a termelés növelésére irányul.

Okcu szerint Erdogan politikája kísérlet volt a kapitalizmussal szemben alternatív gazdasági rendszer létrehozására – mondta az Al Dzsazírának.

Ez a politika azonban a Covid utáni hatásokkal együtt növekvő inflációt eredményezett, amely tavaly októberben új, 24 éves csúcsot, 85,5 százalékot ért el. Míg azonban az irányadó kamatlábakat 8,5 százalékra csökkentették, a török kormány gazdasági növekedési próbálkozásait meghiúsították a 60 százalékos kamatozású bankhitelek, ami megnehezítette a meglévő és az új vállalkozások hitelfelvételét.

Egyelőre nem tudni, hogy a kormány milyen politikát folytat a továbbiakban, de a várakozás az, hogy újabb kamatlábemelés jöhet.

Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×