eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
H-47M2 Kinzsál orosz hiperszonikus rakéta, amelyet egy MiG-31-es hordoz. Forrás:Wikipédia
Nyitókép: Forrás:Wikipédia

Orosz rakétafejlesztőket vádolnak árulással a Kinzsálok kapcsán

Az eheti, jelentések szerint kudarccal végződő, Kijev elleni orosz rakétatámadás kapcsán egyre több a kérdőjel a lelőhetetlennek tartott Kinzsal rakéták hatékonyságáról. Oroszországból közben hír érkezett három, a fegyverek fejlesztésében résztvevő tudós őrizetbe vételéről – bár őket még az elmúlt hónapokban fogták el.

Az ukrajnai invázió kezdete óta Oroszországban „a fegyveres erők lejáratásának” vádjával lecsukhatják a háború bírálóit. Közben repkednek a hazaárulásról szóló vádak – családtagok, vagy akár a Bahmutot ostromló Wagner katonai magáncég főnöke és az orosz katonai vezetés közt.

Az ilyen vádak most szintet léptek: híre ment, hogy hazaárulással gyanúsítanak három, letartóztatott orosz tudóst, akik részt vettek a korábban csodafegyverként beharangozott, de az eheti, Kijev elleni támadásokban kérdőjelesen teljesítő Kinzsal, azaz Tőr rakéták fejlesztésében.

Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy egy Kinzsallal lőttek ki egy méregdrága amerikai Patriot légvédelmi rendszert. Az ukránok viszont azt, hogy a hat, rájuk kilőtt Kinzsal mindegyikét lelőtték és hogy ebben az egyik Patriot játszott szerepet.

Kedden, a támadás után az Orosz Elméleti és Alkalmazott Mechanikai intézet szibériai ágának munkatársai nyílt levélben jelentették be három tudós, Valerij Zvegincev, a műszaki tudományok doktora, felettese, Alekszandr Sipljuk és Anatolij Maszljuk tudományos főmunkatárs letartóztatását.

Az Orosz Föderáció szerveihez és az állampolgárokhoz intézett levél „az orosz aerodinamikai tudomány megvédését” kéri és úgy fogalmaz, hogy a három tudós „a hazai tudomány szolgálatának szentelte az életét és mindig hű maradt az ország érdekeihez... hazafiként és rendes emberként ismerjük őket, akik képtelenek olyan tettre, mint amivel vádolják őket”.

A szerzők szerint ez a tevékenység Oroszországban és az egész világon a normális és elvárt tudományos tevékenységbe tartozik. Azaz, a tekintélyes szaklapokban való publikálás, a nemzetközi konferenciákon való előadás és a nemzetközi projektekben való részvétel. Hozzáteszik: nemcsak a kollégáikat féltik, de nem tudják, hogyan folytassák a munkájukat.

Olyan helyzet alakult ki, hogy bármely tudományos cikk vagy jelentés hazaárulási vád alapja lehet.

Viszont közben úgy tűnik, hogy a letartóztatásoknak nincs közvetlen köze a Kinzsalok állítólagos kijevi kudarcához. A levélírók is úgy fogalmaznak, hogy kollégáikat az elmúlt év során fogták el. A Moscow Times orosz nyelvű cikke szerint az egy iráni tudományos szaklapban publikáló Zvegincev április 7. óta van házi őrizetben, Sipljukot tavaly augusztusban vitték Szibériából a moszkvai Lefortovó börtön vizsgálati cellájába, míg Maszlovot néhány nappal korábban tartóztatták le – ők ketten 2012-ben mutatták be a nagysebességű rakéták kísérleti terveit egy franciaországi szemináriumon. Egy negyedik tudós, a rákbeteg Dmitrij Kolker letartóztatása után meghalt.

Emellett, az academ.info nevű orosz híroldal szerint

Maszlovot azzal vádolják, hogy Kínának adott ki adatokat a hiperszonikus technológiáról.

Közben az Insider nevű portál szakértőket idézve azt írja: téves dolog a Kinzsalokat „hiperszonikus” rakétáknak nevezni, amikor csak egy ideig képesek így repülni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×