eur:
393.83
usd:
365.67
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
A magas infláció ellen tiltakozó tüntetők a cseh kormány lemondását követelik Prágában 2023. április 16-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Tíz éve nem kapott ilyen rossz osztályzatot a lakosságtól a cseh kormány

Az utóbbi tíz év legrosszabb osztályzatát kapta Csehországban a jelenlegi kormány a lakosságtól a szerdán közzétett legfrissebb országos közvélemény-kutatásban. A válaszadók többsége nincs megelégedve a Petr Fiala kormányának sem a programjával, sem a tevékenységével.

A két hónapos, januártól márciusig tartó közvéleménykutatást a CVVM akadémiai közvéleménykutató-intézet végezte. A felmérés arra volt kíváncsi, mennyire elégedettek a cseh emberek Petr Fiala kormányával. Az összegyűjtött adatok ismeretében kijelenthető: a válaszadók rendkívül negatívan értékelték a kabinet munkáját. A megkérdezettek többsége elégedetlen a kormány tevékenységével, lakossággal folytatott kommunikációjával, de magával a kormány összetételével és Petr Fiala miniszterelnök személyével is.

Ennyire elutasítóan legutóbb 2013 februárjában Petr Nečas kormányát értékelték a csehek. Az a kormány 2013 közepén súlyos válságba került, és a kabinet székhelyén tartott rendőrségi razzia után benyújtotta lemondását. A Nečas-kormányt követő Jiří Rusnok vezette ügyvezető kabinet, majd Bohuslav Sobotka szociáldemokrata többségű kormánya, illetve Andrej Babiš két kormánya egyaránt jobb értékelést kapott a lakosság részéről, mint a tavaly januárban beiktatott, Petr Fiala vezette ötpárti koalíciós kormány.

A felmérésben megkérdezettek mindössze 24 százaléka elégedett a kormány munkájával, 71 százaléka viszont nem.

A lakosság 32 százaléka szerint a kormányfő jól végzi a munkáját, 64 százalék azonban elégedetlen Petr Fiala tevékenységével. A kabinet másfél éves munkájával a megkérdezettek 69 százaléka elégedetlen, és csak 27 százalék elégedett. A kormány programját 30 százalék minősítette jónak, míg 59 százalék rossznak. Az Andrej Babiš korábbi miniszterelnök koalíciós kormányának utolsó hónapjaiban készített felmérés eredményeivel összevetve az új kormány munkájával elégedetlenek aránya átlagban 15 százalékkal nőtt.

A közvéleménykutató intézet értékelése szerint a Petr Fiala vezette kabinet elutasítottsága egyre növekszik, amit az utóbbi hónapok több tízezres prágai tüntetései is alátámasztanak. A legutóbbi kormányellenes tüntetés múlt vasárnap történt a cseh fővárosban. A Vencel-téren összegyűlt több tízezer tüntető előtt felszólalók élesen bírálták az országban tapasztalható drágulást, a gyógyszerhiányt, az állami költségvetés magas hiányát, követelték az Ukrajnának nyújtott segítség korlátozását és Csehország kilépését a NATO-ból.

Szerintük a kabinetnek nem az ukránok, hanem a csehek problémáinak megoldásával kellene foglalkoznia.

A szegénység ellen meghirdetett megmozdulást a parlamenten kívüli Jog, Tisztelet, Szakértelem nevű párt szervezte.

Jindřich Rajchl pártelnök kijelentette, a cseh lakosság elszegényedéséért a kormány felelős, ezért mihamarabb távoznia kell. Korábban Rajchl azt hangoztatta, hogy blokád alá kívánják vonni a kormányépületeket. Most csak annyit mondott, hogy a tüntetést a Vencel térről a jövőben a kormány székháza elé viszik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×