eur:
392.84
usd:
368.26
bux:
66115.42
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
A szlovák légierő MiG-29-es vadászgépe. Forrás: Twitter/Latin American Military Aviation
Nyitókép: Forrás: Twitter/Latin American Military Aviation

Szabotázs miatt feljelentette Robert Fico a pozsonyi kormányt

Robert Fico korábbi háromszoros szlovák miniszterelnök meggyőződése, hogy Eduard Heger megbízott kormányának nem volt joga MiG-29-es vadászgépek adni Ukrajnának.

Szlovákiában a Robert Fico vezette ellenzéki Smer feljelentést tett a kormány tagjai ellen hatalmi jogkörrel való visszaélés, hűtlen kezelés és szabotázs miatt. A párt alkotmánysértőnek tartja a MiG-29-es vadászrepülők Ukrajnának való átadását. A védelmi miniszter válaszként rágalmazásért jelentené fel Ficót. Németország eközben jelezte, hogy várhatóan áprilisban szállítja le Szlovákiának a második Leopard harckocsit.

Robert Fico korábbi háromszoros szlovák miniszterelnök meg van róla győződve, hogy Eduard Heger megbízott kormányának nem volt hatásköre a MiG-29-es vadászgépek átadásának jóváhagyásáról dönteni, szerinte alkotmányellenesen járt el. Vasárnap este azt írta a közösségi oldalán: még száz amerikai helikopter sem változtatna azon, hogy

a szlovák vadászrepülőket az alkotmány súlyos megszegésével adták át Ukrajnának.

A hadsereg - Fico szerint - korábban nem tervezte az amerikai AH-1Z Viper harci helikopterek megvásárlását. „Egyáltalán nincs szükségünk rájuk, az amerikaiak erőltették ránk őket. Várom, hogy a védelmi miniszter legközelebb megvásárol egy tengeralattjárót” – mondta a Smer elnöke, hozzátéve, hogy a pártja számára a MiG-ek átadásának témája véletlenül sem ért véget ezzel, és ragaszkodni fognak annak kivizsgálásához, mivel Szlovákiában nincs egyetlen jogász sem, aki kijelentette volna, hogy Heger menesztett kormánya ezt megtehette. „A kormány tagjai ellen hatalmi jogkörrel való visszaélés, hűtlen kezelés és szabotázs miatt tettünk feljelentést” – tette hozzá Robert Fico.

Az exkormányfő Zuzana Čaputová köztársasági elnök hétfői felszólalását is bírálta, melyet a 21. alkalommal megrendezett, Szlovákia külpolitikáját és európai politikáját kiértékelő konferencián mondott. Az államfő azt hangsúlyozta:

fenn kell tartani a társadalmi egyezséget arról, hogy hova tartozik az ország,

és különösen fontos fenntartani a nyugalmat és az értékintegritást a parlamenti választást megelőző időszakban, amikor az ország külpolitikai irányultsága kiemelt témává válik. Fico erre reagálva kijelentette, hogy a külpolitika csak a kormány egyik politikai feladata, és kizárólag az állam és a nemzet érdekeinek érvényesítését kell szolgálnia. Čaputová pedig államfőként ezt sosem tette és most sem ezt teszi.

Jaroslav Naď megbízott védelmi miniszter azt tervezi: megszólítja a kormány minden tagját, hogy rágalmazás miatt tegyenek büntetőfeljelentést Robert Fico ellen.  „Egyáltalán nem vicc szabotázzsal gyanúsítgatni a kormányt, amely egyhangúlag megszavazta a nemzetközi megállapodást.

Fico aztán bizonyítsa be, hogy milyen módon követtük el a szabotázst,

és ha ez nem sikerül, akkor feleljen a tetteiért” – jelentette ki Naď.

Németország eközben jelezte, hogy várhatóan áprilisban szállítja le Szlovákiának a második Leopard 2A4 harckocsit. Ezzel pótolják az Ukrajnának korábban ajándékozott 30 szlovák harci járművet. „A szállítási ütemterv szerint az év végéig összesen 15 darab Leopard harckocsit szállítanak Szlovákiába. Április és szeptember között Németország egy járművet szállít le havonta, azaz összesen hat darabot. Októberben két jármű érkezik, novemberben további három, decemberben pedig szintén három” – közölte Martina Kakaščíková, a védelmi minisztérium szóvivője. Az első harcjárművet 2022 decemberében vette át Szlovákia.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×