eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Fotó: Infostart
Nyitókép: Infostart

A szlovák külügyminiszter távozását követelik a felvidéki magyarok

Forró Krisztián, a szlovákiai magyar Szövetség párt elnökeként Rastislav Káčer szlovák külügyminiszter menesztését követeli, amiért a szlovák diplomácia vezetője egy tévéinterjúban úgy fogalmazott, elképzelhetőnek tartja, hogy Magyarország területi igényeket támaszt Szlovákiával szemben. Igor Matovič korábbi kormányfő a nemzet szégyenének nevezte Káčert, és felszólította az államfőt, hogy váltsa le a tárcavezetőt. Zuzana Čaputová erre azonban nem hajlandó.

Oroszország ukrajnai győzelme esetén Magyarországnak területi igényei lehetnek Szlovákiával szemben – ez volt az az inkriminált mondat, melyet Rastislav Káčer Szlovákia megbízott külügyminisztere nyilatkozott egy keddi tévéinterjúban.

A kijelentés felbolygatta a magyar-szlovák kapcsolatok állóvizét.

Igor Matovič, a szlovák koalíció legnagyobb pártjának, az OĽaNO-nak az elnöke, párttársával, a magyar nemzetiségű Gyimesi Györggyel együtt bocsánatkérésre szólította fel Káčert, aki csütörtökön jelezte, hogy ennek nem tesz eleget. A kormányoldalon politizáló Matovič és Gyimesi ezért csütörtök délután újabb sajtótájékoztatót tartott, s már Zuzana Čaputová államfőtől követelték a diplomáciai vezető visszahívását.

A köztársasági elnök nem tartja szerencsésnek Rastislav Káčer kijelentését a magyar revizionista politikáról, de elmondta, hogy nem váltja le őt a külügyminiszteri posztról. Az államfő szóvivője útján azt üzente, hogy szinte hetente kap valakitől felhívást valamelyik miniszter leváltására. Čaputová egyébként is a szeptemberi parlamenti választással magyarázta az OĽaNO elnökének javaslatát. Az ilyen felhívásra pedig a kezdődő választási kampány részeként tekint.

Eduard Heger megbízott kormányfő a brüsszeli európai uniós csúcsra utazott, s addig nem is volt hajlandó kommentálni az eset után kirobbant nyilatkozatháborút. Csütörtök este azonban újságírói kérdésre válaszolva elmondta, a Rastislav Kačer külügyminiszter kijelentéseivel kapcsolatos verbális csetepaték nem tartoznak a nyilvánosság és a politika színterére, különösen akkor nem, ha a szereplők a koalíció tagjai. Ezeket a véleménykülönbségeket szerinte zárt ajtók mögött kellene lefolytatni. Hozzátette, hogy elutasítja az ilyen verbális megnyilvánulásokat, és nem tartja azt helyénvalónak. Arról beszélt, az ilyen szellemben folytatott diskurzus Magyarországnak és Szlovákiának sem használ, majd hozzátette,

jó viszonyra törekszik Budapesttel.

A szlovákiai magyar közélet egy része viszont felháborodott, és azt mondja, a Magyarországgal szemben gyakran negatív kritikát megfogalmazó szlovák külügyminiszter előhúzta a magyar kártyát.

Forró Krisztián, a Szövetség párt elnökeként Rastislav Káčer szlovák külügyminiszter menesztését követeli. Mózes Szabolcs, a párt alelnöke elmondta, a felvidéki magyaroknak nem érdeke az ellentétek szítása. „Elutasítjuk a külügyminiszter felelőtlen állításait, és azt is, hogy a szlovák politikusok belőlünk, szlovákiai magyarokból kampánytémát kreáljanak” – mondta Mózes, aki szerint Rastislav Káčer alkalmatlan a külügyminiszteri tisztségre.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×