eur:
392.79
usd:
366.18
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Védőmaszkot viselő utasok a pekingi Déli vasúti pályaudvaron 2022. december 31-én. A kínai kormány az országos tiltakozások nyomán a koronavírus-járvány miatt elrendelt óvintézkedések nagy részét december 7-én radikálisan enyhítette, felhagyott zéró Covid-politikájával, amellyel eddig elzárta az országot a külvilágtól. Január 8-tól ismét igényelhetnek útlevelet a külföldi utazást tervező kínaiak, néhány napja pedig eltörölték az országba érkezőkre vonatkozó karanténszabályt, illetve feloldották a repülőjáratok számának korlátozását. Erre reagálva Olaszország, Japán, Dél-Korea és az Egyesült Államok kötelező koronavírus-tesztelést ír elő minden Kínából érkező utastól. Kínában a járványellenes korlátozások feloldása óta drámaian emelkednek a koronavírusos új esetszámok.
Nyitókép: WU HAO

Tényleg tömeggyilkos Covid jött a kínai Nyúllal – az új brit ellenség: Orthus

13 ezer új Covid-halálesettel köszöntött be Kínában a Holdújév – ennyi elhalálozást regisztráltak a legnagyobb kínai ünnep előtti héten. Ilyenkor milliók vesznek ki szabadságot és utaznak haza szeretteikhez, ami még inkább felpörgetheti a fertőzéseket. A briteknél új omikron variáns terjed.

"Hozzon a Nyúl éve jó egészséget" – sokan ezt kívánják egymásnak Kínában, miközben a több évnyi karantén utáni nyitás nyomán erőre kapott koronavírus lecsapott a lakosságra. És nem csak kívánják, hanem elmondanak szeretteikért egy imát – például a pekingi Láma templomban, ahol a héten 1 kilométeres sor kígyózott – írta a CNBC.

Január 13. és 19. – a Holdújévi ünnepségek kezdetét megelőző napokban 13 ezer új halálesetet regisztráltak a hatalmas országban, ami hozzáadódott a decemberi 60 ezerhez. A kórházak és krematóriumok alig bírják a terhelést, miután

december 7-én Peking váratlanul feloldotta az addigi szigorú korlátozásokat, és gyorsan terjedni kezdett a vírus.

Kínai egészségügyi illetékesek ennek ellenére azt állítják, hogy a fertőzési hullám már tetőzött az országban. Jelentések szerint ugyanakkor a statisztikákba nem számolják bele a Covid miatti otthoni elhalálozásokat.

A brit adatelemző cég, az Airfinity ennek ellentmond: az ő előrejelzésük az, hogy a héten 36 ezren halnak meg Kínában. Egy másik előrejelzés szerint az év során több, mint egymillióan.

A vírus terjedésének kedvez a korábban már említett Holdújév, ünneplésére több millió ember utazik haza a szeretteihez. Az ünnepi időszak 40 napig tart, és becslések szerint január 7. és 21. között 110 millió vasúti jegyet vettek – közel harmadával többet, mint tavaly. Sok kínai – aki három éve nem hagyta el az országot – viszont külföldre utazik.

Brit téboly

Közben Nagy-Britanniában felütötte fejét az Orthusra keresztelt új omikron alváltozat, amely jelenleg az összes brit koronavírusfertőzési est 23 százalékáért felelős. Ezt a Brit Egészségbiztonsági Ügynökség (UKHSA) közölte. Brit sajtójelentések szerint az új év első hetében 30 ezer új koronavírus-fertőzést regisztráltak Angliában, Walesben és Skóciában.

Az ügynökség szakértői szerint a CH.1.1-ként is ismert Orthus és egy másik változat, az XBB.1.5, avagy a gyorsan fertőző Kraken válhat dominánssá a szigetországban. Azt is hozzátették, hogy a két alváltozat tünetei hasonlóak az omikronéhoz. Azaz: a betegnek folyik az orra, fáradékony, fejfájás, torokfájás kínozhatja, és tüsszöghet.

A Kraken tünetei inkább hasonlítanak náthára, mint influenzára, különösen azok körében, akiket korábban beoltottak vagy átestek a Covid-19-en.

A Brit Statisztikai Hivatal szerint a szigetországban a január 10-ével zárult héten 1,8 millió – nem kórházban vagy idősotthonban tartózkodó – lakos esetében volt valószínű a koronavírus-fertőzés. Ez közel 32 százalékos esés volt az előző héthez képest.

A képet azonban árnyalhatják majd a fertőzést potenciálisan hazahurcoló diákoknak az iskolákba való visszatérését tükröző adatok.

A brit statisztika szerint a legtöbb fertőzést a

70 évnél idősebbek

körében regisztrálják.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×