INFORÁDIÓ
2023. március 29. szerda
Auguszta

omikron

kína

holdújév

koronavírus

covid

Védőmaszkot viselő utasok a pekingi Déli vasúti pályaudvaron 2022. december 31-én. A kínai kormány az országos tiltakozások nyomán a koronavírus-járvány miatt elrendelt óvintézkedések nagy részét december 7-én radikálisan enyhítette, felhagyott zéró Covid-politikájával, amellyel eddig elzárta az országot a külvilágtól. Január 8-tól ismét igényelhetnek útlevelet a külföldi utazást tervező kínaiak, néhány napja pedig eltörölték az országba érkezőkre vonatkozó karanténszabályt, illetve feloldották a repülőjáratok számának korlátozását. Erre reagálva Olaszország, Japán, Dél-Korea és az Egyesült Államok kötelező koronavírus-tesztelést ír elő minden Kínából érkező utastól. Kínában a járványellenes korlátozások feloldása óta drámaian emelkednek a koronavírusos új esetszámok.

Tényleg tömeggyilkos Covid jött a kínai Nyúllal – az új brit ellenség: Orthus

13 ezer új Covid-halálesettel köszöntött be Kínában a Holdújév – ennyi elhalálozást regisztráltak a legnagyobb kínai ünnep előtti héten. Ilyenkor milliók vesznek ki szabadságot és utaznak haza szeretteikhez, ami még inkább felpörgetheti a fertőzéseket. A briteknél új omikron variáns terjed.

"Hozzon a Nyúl éve jó egészséget" – sokan ezt kívánják egymásnak Kínában, miközben a több évnyi karantén utáni nyitás nyomán erőre kapott koronavírus lecsapott a lakosságra. És nem csak kívánják, hanem elmondanak szeretteikért egy imát – például a pekingi Láma templomban, ahol a héten 1 kilométeres sor kígyózott – írta a CNBC.

Január 13. és 19. – a Holdújévi ünnepségek kezdetét megelőző napokban 13 ezer új halálesetet regisztráltak a hatalmas országban, ami hozzáadódott a decemberi 60 ezerhez. A kórházak és krematóriumok alig bírják a terhelést, miután

december 7-én Peking váratlanul feloldotta az addigi szigorú korlátozásokat, és gyorsan terjedni kezdett a vírus.

Kínai egészségügyi illetékesek ennek ellenére azt állítják, hogy a fertőzési hullám már tetőzött az országban. Jelentések szerint ugyanakkor a statisztikákba nem számolják bele a Covid miatti otthoni elhalálozásokat.

A brit adatelemző cég, az Airfinity ennek ellentmond: az ő előrejelzésük az, hogy a héten 36 ezren halnak meg Kínában. Egy másik előrejelzés szerint az év során több, mint egymillióan.

A vírus terjedésének kedvez a korábban már említett Holdújév, ünneplésére több millió ember utazik haza a szeretteihez. Az ünnepi időszak 40 napig tart, és becslések szerint január 7. és 21. között 110 millió vasúti jegyet vettek – közel harmadával többet, mint tavaly. Sok kínai – aki három éve nem hagyta el az országot – viszont külföldre utazik.

Brit téboly

Közben Nagy-Britanniában felütötte fejét az Orthusra keresztelt új omikron alváltozat, amely jelenleg az összes brit koronavírusfertőzési est 23 százalékáért felelős. Ezt a Brit Egészségbiztonsági Ügynökség (UKHSA) közölte. Brit sajtójelentések szerint az új év első hetében 30 ezer új koronavírus-fertőzést regisztráltak Angliában, Walesben és Skóciában.

Az ügynökség szakértői szerint a CH.1.1-ként is ismert Orthus és egy másik változat, az XBB.1.5, avagy a gyorsan fertőző Kraken válhat dominánssá a szigetországban. Azt is hozzátették, hogy a két alváltozat tünetei hasonlóak az omikronéhoz. Azaz: a betegnek folyik az orra, fáradékony, fejfájás, torokfájás kínozhatja, és tüsszöghet.

A Kraken tünetei inkább hasonlítanak náthára, mint influenzára, különösen azok körében, akiket korábban beoltottak vagy átestek a Covid-19-en.

A Brit Statisztikai Hivatal szerint a szigetországban a január 10-ével zárult héten 1,8 millió – nem kórházban vagy idősotthonban tartózkodó – lakos esetében volt valószínű a koronavírus-fertőzés. Ez közel 32 százalékos esés volt az előző héthez képest.

A képet azonban árnyalhatják majd a fertőzést potenciálisan hazahurcoló diákoknak az iskolákba való visszatérését tükröző adatok.

A brit statisztika szerint a legtöbb fertőzést a

70 évnél idősebbek

körében regisztrálják.

Nyitókép: WU HAO
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018