INFORÁDIÓ
2023. február 4. szombat
Csenge, Ráhel

okostelefon

telekommunikáció

digitális

internet

india

A girl is seeing a mobile phone in Mumbai, India, on December 1, 2022. After two years of pandemic, children are increasingly drawn to the digital world, which is alarming. According to an Indian media report, out of 8,238 responses received from parents with children aged 13 to 17, 71 percent said their children have access to a smartphone for all or most of the day. (Photo by Indranil Aditya/NurPhoto via Getty Images)

Miért stagnál a világ egyik legnagyobb internetpiaca?

Indiában – mely Kína elé törhet, vagy már tört is a világ legnépesebb országaként – elakadt az internet terjedése. Elemzők ezt a mobiltelefonok drágulásával magyarázzák, de egy másik fontos ok is meghúzódhat a háttérben.

Az indiai távközlési szabályozó hatóság legfrissebb adatai szerint úgy tűnik, hogy a megdrágult okostelefonok miatt stagnál az internet terjedése, pedig ez a világ egyik legnagyobb online piaca. Miután közel egy évtizedig gyors ütemben nőtt a mobiladat-felhasználók száma – ez az ország legnagyobb internetfelhasználói csoportja –, két éve 800 millió alatt ragadt meg.

A Counterpoint piackutató cég szerint ez azt jelenti, hogy a távközlési vállalatok körülbelül 300 millió dollár többletbevételtől eshettek el az indiai piacon.

Elemzők szerint az internethasználat megtorpanását elsősorban az okostelefonok drágulása okozhatja, amit viszont a globális ellátási lánc problémái és a chiphiány idézett elő. Bár India – Kína után – a világ második legnagyobb mobiltelefon-gyártója, az eszközök „motorját”, a chipeket kénytelen importálni.

Ágazati elemzők szerint

a pandémia kezdete óta körülbelül 20 százalékkal drágultak a telefonok, miközben az olcsóbb, középkategóriás eszközök esetében gyenge a kereslet.

A telekom-ágazat elemzői úgy vélik, hogy az okostelefon-felhasználók – akik a digitális gazdaság motorjai és közvetetten bevonzzák a külföldi technológiai cégeket – csak a következő három-öt évben fognak jelentősen növekedni, miután az új termelési ösztönzők felpörgethetik az indiai chipgyártást.

2021 áprilisában India hatalmas pénzügyi ösztönzőket jelentett be a mobilalkatrészeket, félvezetőket és kijelzőket az országban gyártó cégeknek. Most egy indiai telefon körülbelül 15-20 százaléka készül Indiában, a kormány célja, hogy a komponensarányt 35-40 százalékra növelje.

Közben a hatalmas piac bővülését fékezheti a helyi szabályozószerv és az Android telefonok operációs rendszerét adó Google kötélhúzása is. Míg az Európai Unió bizonyos esetekben megrendszabályozta a céget, addig Indiában a vállalat közölte:

drágulhatnak a telefonok, ha eleget tesz az indiai versenyszabályoknak.

A CCI nevű hatóság ugyanis utasította a céget: többé ne akadályozza, hogy az alkalmazások fejlesztői más cégeken keresztül számlázzanak és fizessenek, továbbá ne limitálja le, hogy a végfelhasználók hogyan használják a programokat. Például azzal, hogy a gyártók előre a Google alkalmazásokat telepítik az új telefonokra. A kaliforniai cég szerint viszont a rendelkezések a felhasználók biztonságát fenyegetik.

Nyitókép: Indranil Aditya/NurPhoto via Getty Images

Kapcsolódó hang

Chiphiány és kötélhúzás a helyi szabályozókkal
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018