eur:
389.68
usd:
362.13
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Védőmaszkos gyalogosok Pekingben 2022. november 22-én. A kínai fővárosban múzeumokat, parkokat és bevásárlóközpontokat zártak be a koronavírus-fertőzések emelkedő száma miatt, más kínai nagyvárosokban közben tömeges teszteléssel igyekeznek elejét venni egy új járványhullámnak.
Nyitókép: MTI/AP/Andy Wong

A felpörgő kínai Covid megint betesz a gyártásnak

Komoly zavarokat okoz az üzleti életben és a termelésben Kínában a Covid-járvány. A korábbi, drákói korlátozásokat a heves tiltakozások nyomán enyhítették. Most a munkaerőhiány a gyárak gyártósorainak leállásával fenyeget, a sofőrök megbetegedései pedig megszakíthatják az ellátási láncokat.

Azóta, hogy a kínai vezetés távozását követelő, példa nélküli tüntetések nyomán december elején lazítottak a drákói zéró Covid szabályokon, több kínai nagyvárosban újra terjedni kezdett a koronavírus omikron törzse.

A fertőzések megugrása a fővárosban, Pekingben a leglátványosabb, ahol egyes becslések szerint a 22 millió lakos több mint a fele pozitív. Csongcsing lakosainak 16, Sanghaj lakóinak pedig 11 százaléka fertőzött.

„Lement a lázam, de olyan, mintha borotvákat nyelnék” – idézte a Financial Times egy sanghaji technológia cég dolgozóját, aki szerint 21 szomszédja lett fertőzött.

Számos városban fogytán a gyógyszer és a gyorsteszt-csomagok és az iskolák visszaállnak az online oktatásra. Sok irodai dolgozó home office-ba kényszerült, de néhány gyárban is egyre kevesebb a munkás – a megbetegedések miatt. A menedzsmentek szerint ez egyre nagyobb fennakadásokat okoz a termelésben. A keleti Santung tartomány egyik csipgyárának főnöke arról beszélt, hogy pénteken

a dolgozóknak csak 20 százaléka ment be.

„Aggódom, hogy be kell zárnom a gyárat” – mondta.

A vállalatok nem tudják, hogyan kezeljék a hirtelen megugró fertőzési számokat, miután korábban a helyi önkormányzatok által kiadott szigorú iránymutatások szerint működtek. A gyárak vezetői most vagy lazítanak minden ellenőrzésen, vagy elkülönítik a munkaerőt, hogy a gyártósorok működőképesek maradjanak.

Az északi Hebei tartomány egyik autó-összeszerelő üzemének a vezetője elmondta, hogy csoportja azt tervezi, hogy visszaállítja a „zárt kör” rendszert, aminek értelmében a Covid-járvány kitörése idején a személyzet a helyszínen élt és dolgozott, hogy elkerüljék a fertőzéseket és ne álljon le a termelés. „Máskülönben nem maradnak munkásaink" – tette hozzá. Előzőleg egyes gyárak vezetői feladták a korlátozásokat, amik részeként negatív PCR-teszteket követeltek meg.

Jörg Wuttke, az EU kínai kereskedelmi kamarájának elnöke szerint azonban a gyártók számára egyre tarthatatlanabbá válik a zárt körű modell. Szerinte az új fertőzési hullám hatalmas mérete és a terjedését visszaszorító intézkedések hiánya azt jelenti, hogy ezek a stratégiák már nem működnek.

Szakértők szerint emellett a gyáraknak februárig, a holdújév utánig munkaerőhiánnyal kell szembenézniük. „A vendégmunkásokra támaszkodó ágazatok küzdenek, mert sokan már most hazamentek a kínai újévi ünnepekre, amelyek csak öt hét múlva kezdődnek” – mondta egy pekingi kutatóintézet munkatársa.

Közben az ellátási láncokban a Covid-pozitív teherautósofőrök magas száma okoz majd fennakadást. A zéró Covid rendszerben a járművezetőket szigorú tesztelésnek vetették alá, ami megakasztotta az ellátási láncokat, de távol tartotta a beteg sofőröket az utaktól. Most egyes üzemek a termelés lassítására kényszerülhetnek, mivel bezárt beszállítóiktól nem tudnak alkatrészeket beszerezni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×