eur:
392.16
usd:
366.74
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Magyarország Ügyészsége

Belgium belefullad a lefoglalt kokainba

Belgium olyan sok kokaint állít le, hogy nem győzi megsemmisíteni. A hulladékégetők már nem tudnak lépést tartani a belga vámhatóság által az antwerpeni kikötőben lefoglalt "kokainheggyel".

Antwerpen Európa második legnagyobb kikötője és a belga hatóságok arra panaszkodnak, hogy olyan sok kábítószer akad fenn a rostán, hogy nem tudják gyorsan megsemmisíteni. Kokainból például annyi halmozódott fel, hogy az már kiérdemelte "kokainhegy" becenevet érdemelte ki.

A helyzet korántsem komikus: a rendőrség és a bírósági illetékesek

attól félnek, hogy az állig felfegyverzett bűnbandák elrabolhatják a lefoglalt készleteket.

Emiatt szeretnének újabb szemétégetőket bevonni – "sürgősen további kapacitást keresünk" – mondta a helyzetről Vincent Van Quickenborne, belga igazságügyminiszter.

"A lefoglalt kokain tárolása a vámszolgálat feladata. Ezeket a tételeket természetesen a rendőrség, a vámhatóság és más szolgálatok is szorosan figyelemmel kísérik” – idézte szavait a Telegraph című lap. A miniszter hozzátette: az okoz gondot, hogy túl sok lefoglalás történt, miközben csak egy égető ár rendelkezésre, hogy füstté változtassák a fehér port.

És hogy mennyi az az annyi? Idei adat még nincs, de 2021-ben a belga vámosok közel 90 tonna, az antwerpeni kikötőn át csempészett kokaint foglaltak le. Úgy tűnik, a belga város az Európába irányuló illegális import kapujává vált.

Belgium az idén várhatóan még több kokaint állít meg a kikötőiben a tavalyi rekord után.

Idén a lefoglalt mennyiség várhatóan meghaladja majd a 100 tonnát, aminek kiskereskedelmi értéke mintegy 5 milliárd euró

– ez valamivel kevesebb, mint amennyit Magyarország befizet a közös EU-kasszába.

A belgák biztonsági okok miatt egyszerre csak másfél tonna kábítószert tudnak elégetni, emiatt áll több tonna kokain a raktárakban. A „hegy” még tovább nőtt azután, hogy egy Ecuadorból érkezett banánszállítmányban is közel 8 tonna, 200 millió euró értékű porra bukkantak.

Bár a belga hatóságok immár többet égetnek, de még mindig versenyt futnak az idővel. Emiatt további rendőröket vezényeltek azoknak a vámraktáraknak az őrzésére, ahol a kokaint tárolják.

Bart De Wever, antwerpeni polgármester szerint erre nagy szükség is van, mivel – mint figyelmeztetett – a bűnbandák drónokkal figyelik a városban a raktárakat. De nemcsak az árút követik nyomon, hanem illetékeseket is. A rendőrség szerint szeptemberben meghiúsítottak egy kísérletet, amelynek célja az igazságügyminiszter elrablása volt. Van Quickenborne háza előtt három férfit tartóztattak le, támadófegyvereket, bombákat

Három férfit tartóztattak le az igazságügyi miniszter háza előtt, többek között fegyvereket, bombákat és egy kényszerzubbony szerű eszközt találtak náluk. Mint a Telegraph megjegyezte: az elmúlt évtizedben öt tonnáról tavalyra 90 tonnára nőtt a Belgiumban lefoglalt éves kokainmennyiség, miközben

a hatóságok attól tartanak, hogy ez valójában csak az egytizede annak, amit becsempésznek az országba.

Antwerpen történelmi kereskedelmi kapcsolatainak köszönhetően, jó összeköttetésekkel rendelkezik Panama, Ecuador és Paraguay felé. A helyi hatóságok nehezen tudják tartani a lépést a kikötőben és környékén működő és egyre erősödő drogbandákkal.

Munkájukat nem könnyíti meg, hogy évente mintegy 30 ezer beérkező konténert kell átvizsgálni. Ezért csak azokat a konténereket nyitják ki, amelyeket „különösen kockázatosnak” tartanak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×