eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Hydrogen logistics concept. Truck with gas tank trailer on the road lined with solar power plants. 3d rendering
Nyitókép: Petmal / Getty

Olyat csinálnak egy brit gázerőműben, amire még nem volt példa

Nagy-Britanniában – első ízben – hidrogént kezdenek adagolni a csak csúcsterhelés idején bekapcsolt egyik gázerőműbe. Szakértők szerint a kísérlet csökkenti az erőmű karbonlábnyomát és közben többet tudnak meg arról, milyen szerepet játszhat a hidrogén az energiatermelésben.

Mint a Nemzetközi Energiaügynökség megjegyezte: a hidrogén az egyik legjobb lehetőség a megújuló energiaforrásokból származó energia tárolására, és akár napokon, heteken vagy hónapokon át a legalacsonyabb költség mellett tárolhat elektromos energiát.

A hidrogén és a hidrogénalapú üzemanyagok révén nagy távolságokra lehet megújuló energiaforrásokból származó energiát szállítani – az olyan bőséges nap- és szélerőforrásokkal rendelkező régiókból, mint például Ausztrália vagy Latin-Amerika, a több ezer kilométerre lévő, energiaéhes városokba. (Mindez azt jelenti, hogy a megújuló energiából létrehozott hidrogént úgynevezett üzemanyagcellákban újra árammá alakítják).

Egy másik – a most tesztelt – módszer, hogy kombinált üzemű gázerőművekben égetik el körülbelül 60 százalékos hatékonyság mellett.

A britek a Centrica energiacég úgynevezett csúcserőművébe pumpálják be a hidrogént. Az ilyen telepeket csak néhány órára, akkor szokták bekapcsolni, amikor különösen megugranak az áramigények vagy amikor kevés energia kerül a hálózatba megújuló forrásokból.

A kísérlet kezdeti stádiumában a hidrogén-földgáz keverékben csak három százalékot tesz majd ki a hidrogén, arányát fokozatosan 20 százalékra emelik.

A remény az, hogy sikerül teljesen hidrogénalapúra átállítani az erőművet, ami utat nyithat más erőművek dekarbonizációjához, azaz hogy ne fosszilis forrásokkal működtessék azokat.

A Brigg nevű erőműben olyan biometán-technológiát alkalmaznak majd, amelynek segítségével a korábbinál olcsóbban lehet – árammal – hidrogénre és oxigénre bontani vízmolekulákat.

A Centrica – más energiacégekhez – hasonlóan extraprofitra tett szert az ukrajnai háború idején megugrott földgázárak miatt. Most a pénz egy részéből hatalmas akkumulátorteleppé alakítja át a Brigg erőművet, amely a közeli szélerőművekben generált áramot tárolja majd.

Annak ellenére, hogy a hidrogén látszólag zöld technológia, Nagy-Britanniában heves vita folyik a használatáról, miközben lobbisták tömege próbálja népszerűsíteni a brit parlamenti képviselők körében – írta a Guardian.

A Businessgreen nevű szakportál pedig azt jegyezte meg, hogy egyes szakértők szerint a jelenleg korlátozott hidrogéntermelési kapacitást olyan iparágak számára kéne elkülöníteni, amelyeket a legnehezebb átállítani az áramalapú energiafelhasználásra, mint például a műtrágya, hajózási, légi szállítási ágazat, az idény jellegű energiatárolás, a műtrágya és tápszergyártás.

(Nyitóképünk illusztráció.)

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×