INFORÁDIÓ
2022. december 1. csütörtök
Elza

hidrogén

erőmű

megújuló energia

Hydrogen logistics concept. Truck with gas tank trailer on the road lined with solar power plants. 3d rendering

Olyat csinálnak egy brit gázerőműben, amire még nem volt példa

Nagy-Britanniában – első ízben – hidrogént kezdenek adagolni a csak csúcsterhelés idején bekapcsolt egyik gázerőműbe. Szakértők szerint a kísérlet csökkenti az erőmű karbonlábnyomát és közben többet tudnak meg arról, milyen szerepet játszhat a hidrogén az energiatermelésben.

Mint a Nemzetközi Energiaügynökség megjegyezte: a hidrogén az egyik legjobb lehetőség a megújuló energiaforrásokból származó energia tárolására, és akár napokon, heteken vagy hónapokon át a legalacsonyabb költség mellett tárolhat elektromos energiát.

A hidrogén és a hidrogénalapú üzemanyagok révén nagy távolságokra lehet megújuló energiaforrásokból származó energiát szállítani – az olyan bőséges nap- és szélerőforrásokkal rendelkező régiókból, mint például Ausztrália vagy Latin-Amerika, a több ezer kilométerre lévő, energiaéhes városokba. (Mindez azt jelenti, hogy a megújuló energiából létrehozott hidrogént úgynevezett üzemanyagcellákban újra árammá alakítják).

Egy másik – a most tesztelt – módszer, hogy kombinált üzemű gázerőművekben égetik el körülbelül 60 százalékos hatékonyság mellett.

A britek a Centrica energiacég úgynevezett csúcserőművébe pumpálják be a hidrogént. Az ilyen telepeket csak néhány órára, akkor szokták bekapcsolni, amikor különösen megugranak az áramigények vagy amikor kevés energia kerül a hálózatba megújuló forrásokból.

A kísérlet kezdeti stádiumában a hidrogén-földgáz keverékben csak három százalékot tesz majd ki a hidrogén, arányát fokozatosan 20 százalékra emelik.

A remény az, hogy sikerül teljesen hidrogénalapúra átállítani az erőművet, ami utat nyithat más erőművek dekarbonizációjához, azaz hogy ne fosszilis forrásokkal működtessék azokat.

A Brigg nevű erőműben olyan biometán-technológiát alkalmaznak majd, amelynek segítségével a korábbinál olcsóbban lehet – árammal – hidrogénre és oxigénre bontani vízmolekulákat.

A Centrica – más energiacégekhez – hasonlóan extraprofitra tett szert az ukrajnai háború idején megugrott földgázárak miatt. Most a pénz egy részéből hatalmas akkumulátorteleppé alakítja át a Brigg erőművet, amely a közeli szélerőművekben generált áramot tárolja majd.

Annak ellenére, hogy a hidrogén látszólag zöld technológia, Nagy-Britanniában heves vita folyik a használatáról, miközben lobbisták tömege próbálja népszerűsíteni a brit parlamenti képviselők körében – írta a Guardian.

A Businessgreen nevű szakportál pedig azt jegyezte meg, hogy egyes szakértők szerint a jelenleg korlátozott hidrogéntermelési kapacitást olyan iparágak számára kéne elkülöníteni, amelyeket a legnehezebb átállítani az áramalapú energiafelhasználásra, mint például a műtrágya, hajózási, légi szállítási ágazat, az idény jellegű energiatárolás, a műtrágya és tápszergyártás.

(Nyitóképünk illusztráció.)

Nyitókép: Petmal / Getty

Kapcsolódó hang

Olyat csinálnak egy brit gázerőműben, amire még nem volt példa
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018