eur:
399.01
usd:
364.61
bux:
74011.67
2024. október 10. csütörtök Gedeon
Nyitókép: police.hu

Szlovákia negyven rendőrt küld a magyar–szerb határra

Roman Mikulec szlovák belügyminiszter szerint a migrációs válság megoldása a külső schengeni határok védelme, nem pedig a belső határokon bevezetett ellenőrzések.

Szlovákia 40 rendőrt küld a magyar–szerb határra, hogy segítsenek magyar kollégáiknak a migrációs nyomás csökkentésében – tájékoztatott a szlovák belügyminiszter. Roman Mikulec megismételte, hogy a migrációs válság megoldása a külső schengeni határok védelme, nem pedig a belső határokon bevezetett ellenőrzések.

A szlovák rendőrök egyelőre két hónapig fognak közösen járőrözni a magyar rendőrökkel, a folytatásról ezután döntenek. Roman Mikulec szerint a magyar határon például osztrák rendőrök is teljesítenek szolgálatot.

„További 20-30 rendőrt felkészítünk a Frontexben, azaz az európai határvédelmi ügynökségben való szolgálatteljesítésre”

– tette hozzá a szlovák belügyminiszter. Elmondta, hogy ezekkel a javaslatokkal a tagállamok többsége egyetértett a belügyminiszterek múlt heti, luxemburgi tanácskozásán, ahol Szlovákia a schengeni kódex betartását és a menekültek visszafogadására vonatkozó szabályok betartását sürgette.

Hamran István országos rendőrfőkapitány elmondta, a szlovákiai rendőrök jelenléte a magyar határon elsősorban morális támogatást jelent. „Több éven át egyedül végezték ezt. Örülök, hogy az uniós vezetők megegyeztek abban, amit a belügyminiszter és én is régóta hangoztatunk – nem a belső határok ellenőrzésére van szükség, hanem a külső határok védelmére, és ehhez közös segítségnyújtásra” – mondta Hamran István, Szlovákia rendőrfőkapitánya.

Hozzátette, hogy a külső schengeni határ védelme nemcsak az érintett ország feladata, hanem az összes tagállamé, mert segíti az illegális migráció és az embercsempészet elleni harcot, ezáltal csökkenti a biztonsági kockázatokat Szlovákiában is, és az unió egész területén. Hamran rámutatott, hogy míg a szlovák–cseh határon feltartóztatott migránsok száma százas nagyságrendben mérhető, a magyar–szerb határon ezrekről van szó.

A csehek részéről Vít Rakušan belügyminiszter jelentette be még a hétvégén, hogy

a cseh kormány várhatóan további egy hónappal meghosszabbítja a szlovák határ őrzését.

Prága a cseh–szlovák határ ellenőrzését szeptember 29-én ideiglenesen tíz napra vezette be. Az ellenőrzéseket a tizenhét közúti, hét vasúti, valamint három folyami átkelőn azzal a céllal újították fel, hogy korlátozzák az illegális migránsok beáramlását az országba. Később az ellenőrzéseket a csehek 20 nappal, október 29-ig meghosszabbították. Időközben Ausztria is ellenőrizni kezdte a szlovák határt.

A cseh miniszter szerint nem zárható ki az sem, hogy az ellenőrzések november 28. után is folytatódnak, amihez azonban a cseheknek már az Európai Unió jóváhagyására lenne szükségük. „Az Európai Bizottsággal való tárgyaláshoz szükséges háttéranyagon már dolgozunk” – jegyezte meg a belügyminiszter.

Vít Rakušan szerint a cseh–szlovák határ ellenőrzésének már megvannak az eredményei, de az illegális migráció nagy arányú csökkenése csoda lenne. A Szlovákiából Csehországba érkező illegális bevándorlók többsége szíriai állampolgár, aki Nyugat-Európába szeretne eljutni. A miniszter cáfolta azokat a sajtóhíreket, miszerint a németek a cseh határ ellenőrzését tervezik. Megerősítette, hogy Prága és Pozsony tárgyalásokat kezdett a visszaküldési szerződés felújításáról.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hogy jött össze ekkora költségvetési többlet? Az elemző elmagyarázza

Hogy jött össze ekkora költségvetési többlet? Az elemző elmagyarázza

Az elmúlt 23 év második legnagyobb költségvetési többlete jött össze idén szeptemberben, a Pénzügyminisztérium előzetes gyorstájékoztatója szerint ugyanis több mint 234 milliárd forintos pluszt mutatott a kilencedik hónapban az államháztartás egyenlege. Az InfoRádó Csiki Gergelyt, a Portfolio elemzőjét kérdezte a számok hátteréről.

Orbán Viktor a strasbourgi plenáris vita végén: "ócska propaganda terepévé vált az Európai Parlament"

Szerdán - az árvíz miatt három hét késéssel - több órán keresztül vitáztak az Európai Parlament plenáris ülésén a magyar EU-elnökségi programról, illetve Orbán Viktor európai szerepéről, kormányzásáról. A heves szóváltásokkal tarkított vitát Orbán Viktor szavai zárták.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.10. csütörtök, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Osztrák lakossági állampapírt vásárolnál magyarként? Mutatunk egy kiskaput

Osztrák lakossági állampapírt vásárolnál magyarként? Mutatunk egy kiskaput

Korábban már írtunk arról, hogy az osztrákok is elindították saját lakossági állampapír-palettájukat, de akkor még számos korlátozó feltételnek kellett megfelelni ahhoz, hogy külföldiként ottani állampapírt vásárolhassunk. Az osztrák államkincstár azóta könnyített a feltételeken: az eddigi szigorúbb online opció mellett már postai úton is lehet számlát nyitni külföldiként, így mostani cikkünkben gyakorlati szempontból mutatjuk be ennek a folyamatát.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×