eur:
393.07
usd:
368.01
bux:
67153.21
2024. április 26. péntek Ervin
Megrongálódott iskolaépület belseje a kelet-ukrajnai Vuzlovijban 2022. október 14-én. A várost hat hónap orosz megszállás után sikerült visszafoglalniuk az ukrán erőknek.
Nyitókép: Maria Senovilla

Kárpátalján már nincs utcai világítás

Az ország villamos erőműveinek harminc százaléka megsemmisült. A helyzet kritikus, mindenkit spórolásra intenek.

Amennyiben az ukrán lakosság nem csökkenti drasztikusan az áramfogyasztását és nem tehermentesíti az energiahálózatot, akár hosszabb áramkimaradásokra is számíthatnak országszerte – hívta fel a figyelmet a kormány.

Az elmúlt tíz napban 190 légicsapás történt Ukrajna szerte. Az orosz támadások 16 megyét érintettek, Ukrajnában

közel négyszáz infrastrukturális objektum sérült meg vagy pusztult el teljesen.

A múlt heti totális orosz rakétatámadást követően az ország energetikai infrastruktúrája jelentősen meggyengült.

Az ország villamos erőműveinek harmada megsemmisült – közölte Volodimir Zelenszkij államfő. Több ezer ukrán település maradt áram és vízszolgáltatás nélkül. Habár néhány napon belül sikerült helyreállítani az energiaszolgáltatást egész Ukrajnában, az elnök megjegyezte: nem árt, ha az emberek továbbra is csökkentik az energiafogyasztást a hálózat túlterheltségének elkerülése végett.

Az ukrán elnöki hivatal szintén takarékosságra intette a lakosságot, és arra kértek mindenkit, lehetőség szerint ne használják a mosógépeket, a mikrohullámú sütőket, az elektromos vízforralókat, a vasalókat, a televíziókat és az árammal működő fűtőtesteket, de még a Wi-Fi-router kikapcsolása is szerepel a listán.

Jóformán azt kérik az emberektől, délután és este kapcsoljanak ki mindent, ami árammal működik.

Sok nagyvárosban, köztük Ungváron és több Kárpátaljai településen a spórolás érdekében már napok óta nincs közvilágítás.

Csütörtöktől azonban még szigorúbb korlátozásokat helyeztek kilátásba. Erre azért van szükség, mert az ország energiahelyzete kritikus – fogalmazott Kirilo Timosenko. Az elnöki hivatal helyettes vezetője elmondta, az ország áramszolgáltató rendszerei összehangolt szerkezetet képeznek, s ebből adódóan egyik megye függ a másiktól, és bárhol az országban előfordulhatnak áramkimaradások. Hozzátette: fennakadások lehetnek a vízszolgáltatásban és a távfűtésben is.

Az ipar energiafogyasztását is igyekeznek korlátozni, de a vezetők szerint a lakosság szerepét sem szabad elhanyagolni a takarékoskodásban. A felhívás szerint most már reggel 6 és este 10 óra között kell mérsékelni az áramhasználatot. Amennyiben a háztartások nem csökkentik a fogyasztást, tervezett, 2-4 órás áramkimaradásokra lehet számítani országszerte.

Kárpátalja térségében egyelőre nem tapasztalni áramkimaradást, viszont a korlátozások betartására a megye lakosságát is nyomatékosan kérik. A megyei közigazgatás azt javasolja az itt élőknek,

készítsék elő a gyertyákat, elemlámpákat, készletezzenek vizet, vegyenek elő meleg takarókat, illetve töltsék fel a mobiltelefonjaikat,

egyéb elektronikai eszközeiket.

Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×