eur:
393.83
usd:
367.77
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk
Liz Truss brit miniszterelnök felszólal a Konzervatív Párt birminghami kongresszusán 2022. október 5-én, az esemény zárónapján.
Nyitókép: MTI/AP/Kirsty Wigglesworth

Liz Truss hamvaiból támadt fel a pártkonferencia végére

A brit kormányfő az elmúlt viharos napok ellenére nem hátrált meg, és lelkesítő záróbeszédet tartott a konzervatív pártkongresszuson. Azzal vádolta a politikai ellenfeleket, hogy „növekedés ellenes koalícióként” fékezik Nagy-Britanniát.

A nem egészen egy hónapja hatalmon lévő Liz Truss úgy ment neki a pártvezetői minőségében első konferenciának, hogy sokan a fejét követelték a gazdasági terve által okozott pénzügyi vihar miatt. Szerencséjére egy újabb tory vezetőválasztás túl kínos lenne a pártnak.

A korábbi, ultra-alacsony törlesztőhöz képest immár akár hat százalékos lakáskamatot fizető brit ingatlantulajdonosok nehezen fogják megbocsátani neki és kormányának az anyagi csapást. De Truss – elismerve, hogy politikája zavart okozott – közölte: a status quo-hoz való ragaszkodás nem opció, ki kell tartani az irányvonal mellett. Az irányvonal pedig ez: adót kell csökkenteni, még azon az áron is, hogy a kieső költségvetési pénzt adósságból kell kipótolni.

Truss szerint ez „indítja be Nagy-Britanniát, vezeti át a viharon és teszi erősebb nemzetté”. Aki ennek ellenáll és amivel ő szembeszáll, az a „növekedés ellenes koalíció” – mondta.

Az általa „a vállalkozás ellenségeinek” nevezettek közé sorolta az ellenzéki pártokat, a „militáns szakszervezeteket”, egyes elemzőközpontokat, és a radikális környezetvédő aktivistákat. A beszédet a Greenpeace kampányszervezet emberei próbálták megzavarni.

„Inkább tiltakoznak, mint tennének valamit. Inkább a Twitteren csevegnek, mint nehéz döntéseket hoznának. Taxival mennek észak-londoni liberális értelmiségi negyedekből a BBC stúdióiba, hogy ellenálljanak mindennek, ami változást hirdet. Adásaiktól podcastjaikon át, ugyanazokat a régi válaszokat ismétlik” – mondta.

A valóság azonban az volt, hogy saját pártja – nem épp liberális irányultságú tagjai – szegültek szembe politikájával. Ennek nyomán volt

kénytelen az eheti konferencia első napjaiban két hátraarcot is csinálni és visszavonni például a leggazdagabbak tervezett adócsökkentését.

A pártbéli lázadók a jövő héten újra összeülő parlamentben mutathatják ki a foguk fehérjét, legközelebb azért, mert gyanítják, hogy Truss reálértékben csökkentené a szociális segélyeket, amelyeket nem akar a megugrott inflációhoz igazítani. Ezzel mandátumokat veszíthetnek a következő választásokon, amit sok tory képviselő nem akar annyiban hagyni – még ha fel is függeszthetik, ha a kormány ellen szavaz.

Trussnak sikerült kínos jelenetek nélkül, tapsok közepette lezárni a konferenciát. Hívei szerint időt nyert, és meg tudja győzni saját kétkedő képviselőit. De volt olyan is, aki szerint „olyan húrokat penget, amelyekre senki sem figyel. A választók nem gazdasági növekedést akarnak, hanem annak a következményeit. De ő úgy beszél róla, hogy senki sem érti”.

A konzervatívok liberális szárnyához kötődő Bright Blue elemzőközpont „amatőrnek és amorálisnak” titulálta a kormányát. Sir David Frost volt brexit főtárgyaló viszont azt mondta: jó a víziója, folyamatosan érvelnie kell mellette és olyan csatákat választania, amelyeket megnyerhet. A font viszont több, mint 1,3 százalékkal esett a dollárhoz képest a beszéd nyomán.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×