INFORÁDIÓ
2022. szeptember 28. szerda
Vencel

egyesült királyság

ii. erzsébet

temetés

II. Erzsébet néhai brit uralkodó ágyútalpra helyezett koporsója a Westminster-apátságba, az angol-brit monarchia ősi londoni koronázó templomába érkezik 2022. szeptember 19-én. II. Erzsébet hosszas betegeskedés után, életének 97., uralkodásának 71. évében, szeptember 8-án hunyt el Balmoralban, a királyi család nyári skóciai rezidenciáján. A királynőt a windsori kastélyban helyezik végső nyugalomra, ott, ahol néhai édesapja, az 1952-ben elhunyt VI. György király és a 2021 áprilisában, életének századik esztendejében elhunyt férje, Fülöp edinburgh-i herceg is nyugszik.

Elköszöntek II. Erzsébettől, újraindul az élet az Egyesült Királyságban

Az elhunyt uralkodóra szeretettel és megbecsüléssel emlékezik az ország, a monarchia pedig tovább él, trónra lép III. Károly király – írja a gyásznap után londoni tudósítónk.

Londonra hétfőn őszi, napos idő köszöntött, s alattvalói a szigetország minden pontján, nagy kivetítők előtt a szabadban, valamint a Westminster-katedrálisban tartott szertartáson a világ minden országából meghívott, népüket képviselő uralkodók és államfők, a brit királyi család tagjaihoz csatlakozva lerótták kegyeletüket a szeptember 8-án elhunyt II. Erzsébet királynő előtt.

Méltóságteljes gyászszertartás zajlott a székesegyházban, a trónutód III. Károly király és gyermekei, unokái részvételével. II. Erzsébet igen vallásos volt, ehhez illő volt a szertartás, zsoltárénekléssel, imával, Szentírás-részletek felolvasásával.

A kastély Szent György-kápolnájában, 800 meghívott jelenlétében végső gyászistentisztelettel vettek búcsút a királynőtől, majd koporsóját leeresztették a kápolna királyi kriptájába – áll az MTI tudósításában. A legszűkebb királyi család késő este még lerója kegyeletét az egykori uralkodó előtt, de ez a búcsúaktus már a kamerák távollétében, a nyilvánosság teljes kizárásával zajlik.

"Egy élet múlt el, önfeláldozó szolgálatban" írták főcímeikben a hétfői brit lapok.

A koporsón a szertartás során ott volt a gyémántoktól csillogó királyi korona, a jogar és az országalma, továbbá egy rózsakoszorú, rajta udvari levélpapíron egyetlen sor:

"Szerető és hűséges emlékezettel Károly Rex."

A Westminsteri koronázó főtemplomból II. Erzsébet koporsójával London belvárosán át haladt a gyászmenet, majd halottas gépkocsira helyezve, a windsori királyi kastélyba vitték át, s ott, a Szent György-kápolnában, immár szűk családi körben, lebocsátották a sírkamrába, szeretett férje, a két éve elhunyt Fülöp herceg koporsója mellé.

Kedden a szigetországban újraindul a munka, a mindennapok élete. Az elhunyt uralkodóra szeretettel és megbecsüléssel emlékezik az ország, a monarchia pedig tovább él, trónra lép III. Károly király.

Nyitókép: MTI/AP/Pool /Emilio Morenatti
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018