eur:
392.75
usd:
366.15
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
A Sajó Nagycsécsnél 2019. március 19-én. Az ENSZ március 22-ét nyilvánította a víz világnapjává, amelynek célja a környezet és ezen belül a Föld vízkészletének védelme.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Rendkívüli helyzetet hirdetett a szlovák kormány a Sajó mentén

Rendkívüli helyzetet hirdetett szerdai ülésén a szlovák kormány a Sajó mentén, a folyót február óta szennyezi a vasércbányából kifolyó bányavíz. Zuzana Čaputová köztársasági elnök egy nappal azt megelőzően járt a folyónál, hogy a kormány kihirdette a rendkívüli helyzetet. Az államfő halottnak nevezte az alsósajói vasércbányából kifolyó víz által vörös színűre festett folyót.

Kisebb előrelépés történt a Sajó szennyezésének megállítása ügyében, a kormány szerdán rendkívüli helyzetet hirdetett a folyó szlovákiai szakaszán. A rendkívüli helyzet a Rozsnyói, a Nagyrőcei és a Rimaszombati járás területén van érvényben. Szlovákiában február óta jut egy elhagyott bányából mérgező anyag a Sajóba, amelynek mintegy 220 kilométeres szakaszából 120 kilométer található Magyarországon.

Zuzana Čaputová szlovák államfő kedden gömöri körútja során személyesen látogatott el a rozsnyói járásbeli Alsósajóra, hogy meggyőződön, milyen pusztulás érte a folyót az elmúlt öt hónapban. „A Sajó halott, és szó szerint megöli a gömöri régió természeti szépségekben és turisztikai lehetőségekben rejlő potenciálját” – jelentette ki a köztársasági elnök, aki nagyra értékelte Ján Budaj környezetvédelmi miniszternek azt a döntését, hogy javaslatot terjesztett a kormány elé a rendkívüli helyzet kihirdetésére.

A szerdán kihirdetett rendkívüli helyzet több tárcának is feladatokat szab meg a folyó szennyezésének mielőbbi megállítására. A környezetvédelmi minisztérium kapta feladatul a kutatás bebiztosítását, a szakmai anyagok kidolgozását és a leginkább megfelelő technológiai eljárások elemzését, hogy visszaálljon a folyó eredeti állapota. A pénzügyminisztérium dolga lesz mindehhez megteremteni az anyagiakat, a gazdasági tárcának pedig további intézkedéseket kell foganatosítani, hogy csökkenjen a folyó szennyezettsége.

A Sajó szennyezettsége némileg ugyan csökkent májusban, amikor sikerült ötödére csökkenteni a kifolyó bányavíz mennyiségét, de még így is naponta több tonna káros anyag kerül a folyóba. Friss mérések szerint naponta négy tonna kén, kilencven kiló mangán és három kiló arzén kerül a folyóba. A bányavíz a már nem működő alsósajói Siderit vasércbányából folyik, a bánya jelenleg a Vasércbányák állami vállalat tulajdonában van. A gazdasági minisztérium irányításával június végén – négy hónappal azután, hogy vörösre változott a víz színe – katasztrófaelhárítási munkákat végeztek a bányában. A bányavíz kétharmadát a felszínre terelték, így az már kevesebb ásványi anyagot mos ki az alsóbb rétegekből. Orosz Örs, a Szövetség párt megyei képviselője szerint azzal, hogy 80 százalékkal csökkentették a szennyezés mértékét, még a problémát koránt sem sikerült megoldani. „Az az üledék, ami a Sajó folyó medrében leülepszik, rendkívül toxikus” – jegyezte meg a természeti katasztrófát elsők közt jelentő megyei képviselő.

A környezetvédelmi minisztérium szerint nem lehet korábban felmérni a keletkezett károk teljes mértékét, meg kell várni a gazdasági minisztérium irányításával végzett munkák befejezését. Ezt követően felmérik a Sajó és a felszín alatti vizek állapotát. „A szennyezés teljes megszüntetését követő üledékvizsgálatok alapján lehet meghatározni a Sajó revitalizálásának menetét. Az ennél hamarabb hozott intézkedéseknek nem lenne meg a kellő hatása” – tette hozzá a minisztérium.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×