eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Emergency services at the scene on Manwood Street, North Woolwich, where around 100 firefighters and 15 fire engines have been called to tackle a blaze at a block of flats in east Londons docklands. Picture date: Wednesday July 20, 2022. (Photo by James Manning/PA Images via Getty Images)
Nyitókép: James Manning/PA Images via Getty Images

A II. világháború óta nem volt ennyi dolguk a londoni tűzoltóknak

A keddi hőségrekord idején a brit fővárosban több helyen is tűz ütött ki. Közben a tűzoltók dühösen ostorozzák a politikusokat a leépítések miatt, mert nem volt elég ember az összes kocsi bevetésére.

Miközben a világ egy része a máshol nem szokatlan 40 Celsius-fokos hőséggel küzdő briteken nevetett, a szigetországban elszomorító események sora követte egymást. A közvéleményt kiégett házakról és kocsikról szóló képek és videók sokkolták. Szerdára szerencsére már 26 fokra esett a hőmérséklet.

Első alkalommal volt vörös riasztás a hőmérséklet miatt a szigetországban, ami azt jelentette, hogy az időjárás már az egészséges emberek túlélését is veszélyeztette.

Sadiq Khan londoni főpolgármester „jelentős incidenssé” nyilvánított a városban folyó helyzetet és elmondta, hogy a tűzoltók 2600 riasztást kaptak.

Több dolguk volt egy nap alatt, mint bármikor a II. világháborús német bombázások óta.

A Sky News szerint 41 épület égett le kedden. A legsúlyosabb eset a London részének számító Wennington faluban történt, ahol 100 tűzoltó küzdött a lángokkal, amelyek két – tipikus brit módra épített – házsorban terjedtek el. A környéken 12 istálló is volt, ahonnan szerencsére sikerült kimenteni az állatokat, csakúgy, mint a házakból az embereket. Összesen 18-19 otthon égett le.

A szél miatt szépen elterjedt és nem tudtunk semmit csinálni, letarolta a mezőt és a templomot - mondta Andrew, egy helyi lakos.

Blessing a csecsemőjével volt otthon, amikor a rendőrség felszólította, hogy távozzon:

Annyira féltem, hogy sírtam,

mondta a gyermekét tartó anya.

Az egyik tűzoltó elmondta, hogy „totális pokol” volt, amit látott. A lángok házról házra terjedtek és egy tűzoltó azt mondta: megpróbálták „üldözni azokat”, de mindig előrébb jártak.

Tim Stock, akinek leégett a háza, azt mondta, hogy a fia vette észre a tüzet a szomszéd kertjében. Ő még a sufniból kimentett családi fotókat, de azt mondta, hogy máskülönben mindenük odaveszett. Szerintem 15-20 ház lett lakhatatlan – mondta.

Az LBC hírrádiónak nyilatkozó egyik tűzoltó-képviselő keményen ostorozta a politikusokat. Azt mondta, hogy már évek óta folyik az állomány leépítése. Kedden például egy sor tűzoltókocsit nem tudtak bevetni, mert nem volt elég ember a működtetésükre.

A tűzoltók finanszírozása politikailag jól kihasználható téma a munkáspárti főpolgármester, Khan és a konzervatív kormány rivalizálásában. Khan azt mondta, hogy bezárt tűzoltóállomásokat örökölt meg elődjétől, Boris Johnsontól.

A leköszönő Johnson utolsó parlamenti vitája során azt mondta: „a küldetést jobbára megvalósította”.

A tűz Norfolk megyében is elpusztított több otthont, és incidensekről érkeztek hírek négy másik megyéből is. Közben 16 tűzoltó sérült meg, de szerencsére nem komolyabban.

Phil Garrigan, az úgynevezett brit Tűzoltófőnökök Nemzeti Ellenállóképesség csoportjának vezetője közölte: Nagy-Britanniának most már olyan felszerelésekbe kell befektetnie, amelyekkel harcolhat a bozót- és erdőtüzek ellen, azaz tűzoltó repülőgépekbe és helikopterekbe. A briteknek jelenleg nincsenek ilyen saját eszközeik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×