eur:
389.75
usd:
365.01
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Palackozott, jéghideg vízzel hűsíti magát egy lány a Római strandfürdőben 2021. június 29-én. A tartós hőség veszélye miatt több megyére harmadfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Németország készül az extrém hőségre, rendkívüli szabadság is jöhet

Németországban egyelőre az észak-rajna-vesztfália Emsdetten az idei csúcstartó. A kis észak-rajna-vesztfáliai településen előző nap 40 Celsius-fokot mértek. Szakértők ugyanakkor arra számítanak, hogy az emsdetteni rekord rövid életű lesz. Nem kizárt az sem, a 2019. július 25-én Duisburgban mért országos hőségrekord idén nyáron a múlté lesz.

Meteorológusok szerint mindez a klímaváltozás következménye. A német meteorológiai szolgálat szóvivője, Andreas Friedrich szerint a kétezres évek eleje óta – ha nem is minden évben – egyre gyakoribb a 40 fok körüli hőmérséklet.

Az általános felmelegedés következtében a 30 fokot jóval meghaladó hőmérsékletek nem csupán intenzívebbé, de egyre gyakoribbá váltak – nyilatkozta az ARD közszolgálati televíziónak a szóvivő.

A rendkívüli hőség miatt egyre több akcióterv születik elsősorban azok számára, akiket a rendkívüli hőség különösen veszélyeztet, különös tekintettel az idősekre és a betegekre, az idősotthonokra, valamint a kórházakra.

A német orvosok érdekvédelmi szervezete, a Marburger Bund egyaránt nemzeti akciótervet és egyidejűleg országos felvilágosító kampányt sürget.

A szervezet szerint a német városoknak, valamint a kisebb településeknek olyan programokra van szükségük, amelyek segítik a hőség elleni védekezést, valamint az érintett intézmények, általánosságban az egészségügy felkészülését.

A ver.di szakszervezeti szövetség felvetette, hogy rendkívüli hőség esetén rendkívüli szabadságot, illetve hosszabb munkaszünetet léptessenek életbe.

A hőség miatt kiesett munkaidőt adott esetben hűvösebb körülmények között lehetne bepótolni

- hangoztatta a szövetség képviselője.

A német tartományok a rendkívüli szárazság miatt felkészülnek az erdőtüzekre is. Több tartományban ezzel összefüggésben már a legmagasabb készültségi fokozatot léptették életbe.

A bajor hatóságok felszólították az erdőket előnyben részesítő kirándulókat, hogy legyenek különösen óvatosak. Utaltak arra, hogy a hőség és a szárazság miatt számos helyen veszélyt jelent a könnyen meggyulladó faág, illetve falevél.

Egy figyelmetlenül eldobott cigarettacsikk pedig egyenesen katasztrófát okozhat.

Mindennek ellenére szakértők bírálják a hatóságokat, hogy más országokkal, például Franciaországgal összehasonlítva túl kevés az intézkedés a hőség elleni védekezésre.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×