eur:
393.13
usd:
367.32
bux:
0
2024. április 24. szerda György
Eduard Heger szlovák miniszterelnök az 51. Világgazdasági Fórumon a svájci Davosban 2022. május 25-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Keystone/Gian Ehrenzeller

A kormány bukását várja a lakosság többsége Szlovákiában

Nem tetszik a koalíció civakodása a szlovákok többségének, a kormány bukását kívánják.

Szlovákia lakosságának többsége, 56,7 százaléka a jelenlegi kormány bukását várja – derült ki egy felmérésből. A szlovákiai magyarok 53 százaléka kívánja a kabinet lemondását.

A kormánykoalícióban ismét kiéleződtek az ellentétek. Eduard Heger kormányfő felszólította a civakodó feleket, hogy mérsékeljék nyilatkozataikat, és a feszültség szítása helyett találják meg az egymáshoz vezető utat.

Az AKO közvéleménykutató-intézet június 7. és 10. között elvégzett felmérése szerint Eduard Heger szlovák miniszterelnök kormányát a megkérdezettek 36 százaléka támogatja. 56,7 százalék viszont akkor lenne boldogabb, ha nem a jelenlegi négyes koalíció irányítaná Szlovákiát. A megkérdezettek 5,4 százaléka nem tudott, 1,9 százaléka pedig nem akart válaszolni arra a kérdésre, hogy kívánja-e a jelenlegi kormány bukását. A felmérés során a megkérdezettek nemzetiségét is figyelembe vették, ez alapján derült ki, hogy a szlovákiai magyarok 53 százaléka, míg a szlovákok 57 százaléka kívánja a kormány lemondását.

A lakosság körében az elégedetlenséget mindenekelőtt a négyes koalíció két erős emberének, az OĽaNO-t vezető Igor Matovič pénzügyminiszternek és az SaS pártot vezető gazdasági miniszternek, Richard Sulíknak a régóta tartó és gyakorta fellángoló ellentéte váltotta ki. Legutóbb azt követően mérgesedett el köztük a vita, hogy a parlament szerdán felülbírálta Zuzana Čaputová államfő vétóját, amelyet Igor Matovič úgynevezett inflációellenes csomagja kapcsán hozott, és a parlament minimális többséggel ugyan, de megszavazta a családokat segítő inflációellenes törvényjavaslatot. Az SaS és a pénzügyminiszter ezután egymást vádolták az ellenzékkel és a fasisztákkal való együttműködéssel. Az OĽaNO felszólította az SaS-t, hogy hagyjon fel a kormány szétverésével, és viselkedjen konstruktív partnerként.

„Igor Matovič mindent megtesz annak érdekében, hogy kiszorítsa az SaS-t a koalícióból” – mondta Richard Sulík, és visszautasította, hogy az SaS összejátszott volna az ellenzékkel az inflációellenes csomaggal kapcsolatban. Közölte, hogy határozatlan ideig nem vesznek részt a koalíciós tanács ülésein, és feltették maguknak a kérdést, mi értelme koalícióban maradni egy olyan emberrel, aki ideje nagy részében azzal foglalkozik, hogy az SaS-t támadja. Egyelőre azonban nem hoztak döntést. Sulík szerint van türelmük és akaratuk ahhoz, hogy folytassák a munkát a kormányban, de még ha ők kilépnének is, akkor sem bukna meg.

Eduard Heger miniszterelnök felszólította a pénzügyminisztert és a gazdasági minisztert, hogy mérsékeljék nyilatkozataikat, és a feszültség szítása helyett találják meg az egymáshoz vezető utat. Zuzana Čaputová államfő pedig azon véleményének adott hangot, mely szerint a kormánykoalíciónak újra kell kezdenie a kapcsolatok kiépítését, és konfliktusok helyett a problémák megoldásával kell foglalkoznia. A köztársasági elnök utoljára tavaly márciusban fejtette ki véleményét Szlovákia vezetőiről, amikor is a koalíciós válság a tetőfokára hágott. 2021-ben felszólította Igor Matovič akkori kormányfőt, hogy minél gyorsabban vessen véget a krízisnek, és mondjon le. Az államfő most azonban nem válaszolt arra a kérdésre, hogy Matovičnak és Sulíknak távoznia kellene-e a politikából.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Eddig sem szárnyalt a német koalíció az elmúlt egy évben végzett felmérések szerint, de most tovább csökkent a kormánypártok támogatottsága. A romló gazdasági helyzet és az ezzel kapcsolatos heves koalíciós viták szinte napról napra ássák alá a kormány népszerűségét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Mire számíthatunk ma a tőzsdéken?

Mire számíthatunk ma a tőzsdéken?

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően pedig Európában is jó hangulatban indulhat a nap a piacokon. Ami a gazdasági eseményeket illeti, reggel a KSH friss kereseti adatokat közöl, külföldön pedig a német IFO üzleti hangulatindexre, illetve az Amerikából érkező tartós cikkek megrendelésállományának közlésére lesz érdemes figyelni.  Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×