INFORÁDIÓ
2022. július 1. péntek
Annamária, Tihamér

szlovákia

tanár

tüntetés

béremelés

pozsony

Utcára vonultak a szlovák pedagógusok, ősszel akár sztrájk is lehet

Utcára vonultak a szlovák pedagógusok, ősszel akár sztrájk is lehet

Szlovák oktatási dolgozók ezrei követeltek jobb feltételeket és magasabb fizetést a szerda délutáni pozsonyi tiltakozó megmozduláson. A sárga színbe öltözött pedagógusok és iskolai dolgozók nem tartják megfelelőnek a 2021-ben nulla százalékos, július 1-jétől pedig három százalékos valorizációt.

Az egész országból érkeztek tüntetők a szlovák fővárosba. Több iskola igazgatója is szünetet hirdetett a tüntetés idejére. Néhány Pozsony környéki intézményben megszakították a tanítást, törölték a délutáni foglalkozásokat, hogy a dolgozók részt vehessenek a megmozduláson.

Sok iskolai dolgozó, aki nem tudott részt venni a fővárosi tüntetésen, sárga színű ruhát viselt szerdán a munkahelyén, vagy sárga szalagot tűzött ki a szolidaritás jeléül. A sárga pólóba öltözött tüntetők előbb a pozsonyi Szlovák Nemzeti Felkelés terén, majd a parlament épülete előtt demonstráltak. A transzparenseken az „Ígéretekkel nem lakunk jól”, „Állítsuk meg a reálbérek további csökkenését” és a „Szégyen” feliratok voltak olvashatók.

Pavol Ondek, a Szlovákiai Oktatási és Tudományos Dolgozók Szakszervezetének elnöke a tüntetésen elmondta, figyelmeztetni akarják a kormányt és a parlamenti képviselőket, hogy kezdjenek végre foglalkozni az oktatásüggyel. „Minden egyes politikus elmondja, hogy nem mindegy nekik, mi van az oktatással, segíteni akarnak. De ezt egyáltalán nem érezzük” – fogalmazott a szakszervezetek elnöke. Pavol Ondek azt szeretné, ha júliustól tíz százalékkal emelkedne az oktatásban dolgozók fizetése.

„Ha most nem járunk sikerrel, lehetséges, hogy szeptemberben sztrájkba lépünk”

– jelentette be az érdekképviselet vezetője.

Szlovákiában a pedagógiai dolgozók közül legkevesebbet a pedagógus asszisztensek, az iskolai nevelők és az óvónők keresnek. Egy asszisztens bruttó jövedelme 927 euró körül mozog, a napközis nevelők és óvónők sem kapnak sokkal többet, bruttó 960 eurót. Az általános iskolai tanítók átlagosan 1122 eurót, a középiskolai tanárok 1188 eurót keresnek. A legtöbb pénzt ez egyetemi oktatók kapják munkájukért, átlagosan 1288 eurót, a tudományos kutatók pedig 1317 eurót.

A tiltakozók rámutattak, hogy a világjárvány több mint két éve alatt, a minőségi és biztonságos oktatás kihívásai után most az ukrajnai háború okozta újabb problémákkal kell szembenézniük az oktatásban dolgozóknak. A szakszervezetek és a tüntetők rámutattak az energiaárak emelkedésére és az élelmiszerek drágulására. Elmondták, hogy csökken a lakosság életszínvonala, beleértve az oktatásban dolgozókét is, a

pénzügyi összeomlás fenyeget minden iskolát és oktatási intézményt.

Eduard Heger szlovák miniszterelnök a tüntetésre reagálva elmondta, hogy a kormánytagokkal intenzíven tárgyalnak a pedagógusbérek emeléséről. Ahhoz azonban hogy segíteni tudjanak a pedagógusoknak, hogy további forrásokat tudjon biztosítani a kabinet, a költségvetés számára is további források kellenek. „Senki sem számolt azzal a választás előtt, hogy jön a koronavírus-járvány, az energiaválság és a háború” – jegyezte meg a szlovák kormányfő.

Nyitókép: Aktuality.sk/Facebook

Kapcsolódó hang

Utcára vonultak a szlovák pedagógusok
 
A címlapról ajánljuk

Elhunyt Schlecht Csaba

A Simicska Lajoshoz kötődő korábbi gazdasági cégbirodalom fontos emberét, országos sajtóorgánumok...
×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018