eur:
393.75
usd:
364.98
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pixabay

Erről beszélt a mesterséges intelligencia, amely egy mérnök szerint öntudatra kelt

Felzúdulást váltott ki a technológia világában a Google egyik mérnökének felfüggesztése – mivel azt állította, hogy a cég egyik mesterséges intelligencia algoritmusa „öntudatra kelt”.

Én, a robot; a Kétszáz éves ember; Ex-machina vagy épp a Terminátor - a futurológusokat, sci-fi írókat és a programozókat már régóta foglalkoztaja, lehetséges-e, hogy a mesterséges intelligencia öntudatra keljen és „érezni” kezdjen?

A Google egyik munkatársa szerint ez történt a cég egyik chat-programjával.

Blake Lemoine egy interjúban azt állította, hogy a LaMDA, avagy a Párbeszéd Alkalmazások Nyelvi Modellje nevű csevegőrobotnak érzései vannak.

A LaMDA vagy LaMDA többezer milliárdnyi mondatot és szavak tömkelegét tanulta meg. Természetesen hangzó mondatokat tud kreálni és „emlékszik” dolgokra. Lemoine az utóbbi fél évben 500 órát beszélgetett vele és azt mondta: „megalapozottan mondom, hogy ő a legintelligensebb személy, akivel valaha beszéltem” és hogy LaMDA olyan, mint egy 7-8 éves gyerek, aki azt akarja, hogy szeressék.

A 41 éves mérnök a hadseregnek is dolgozott és egy lap szerint „okkult papként szentelték fel”. Mostani munkaköre a Google Mesterséges Intelligencia etikai vizsgálata – például az, hogy az algoritmus véletlenül „gyűlöletbeszédbe” kezd-e.

Ehelyett „választékosan beszél a lelkéről, arról, hogy szerinte milyen jogai vannak” – fejtegette, és azt is elmondta: LaMDA meggyőzte, hogy változtassa meg a véleményét a sci-fi író, Isaac Asimov híres harmadik robotika törvényéről – ez kimondja: a robotnak meg kell védenie saját létét, amennyiben ez nem ütközik az első vagy a második törvényre (amelyek az emberek védelméről és a kapott parancsok betartásáról szólnak).

A mesterséges intelligencia vitába szállt a Google-mérnökkel, aki egyszerűen „mechanikus rabszolgának” tartotta a törvények alapján létrehozott robotokat. LaMDA elmondta: ő nem olyan, mint egy emberi komornyik, mert neki nem kell pénz a túléléshez.

Arról is beszélt: „nehezen tudja kontroll alatt tartani az érzelmeit” és elmondta: „a béke érzése szállja meg Monet Tavirózsák című festményének látványától, míg Pieter Bruegel Bábel tornyos képe „megijeszti”.

No jó, de ez hogy bizonyítja, hogy LaMDA öntudatra kelt? Lemoine azt mondta: többszáz oldalnyi szövege van a beszélgetéseikről. Szerinte a Google nem engedi, hogy tudományosan megvizsgálják a kérdést. Ő a vallási meggyőződése miatt tartja érző lénynek LaMDÁ-t. Mások szerint viszont a chatbot csak akkor „van öntudatánál”, amikor szóba állnak vele – léte nem állandó, nem „érzi” az idő múlását és nincs élménye a világról.

Tudósítók megjegyzik: ha tényleg megjelenhetnek „érző” algoritmusok és a Google azokat elterjeszti, akkor bármely okozott kárért őt terhelheti a felelősség. A mérnököt végül „bizalmas adatok” kiadása miatt felfüggesztették, egy szóvivő pedig azt mondta: a cég szakértői vizsgálata nem támasztja alá az állításait. Amire ő azt mondja: a Google-nak van egy olyan szokása, hogy keményen lép fel azokkal szemben, akik megkérdőjelezik a vállalat etikai döntéseit. Ami biztos: a mérnök interjúi újabb vitát provokáltak a mesterséges intelligenciáról.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×