INFORÁDIÓ
2022. június 28. kedd
Irén, Levente

szlovákia

menekült

szálloda

Long exposure cityscape of illuminated Bratislava downtown with light trails on motorway and tall UFO tower at night

Késik a menekültek elszállásolásáért járó állami pénz Szlovákiában

A három hónapja tartó háború kirobbanása óta több tátrai szállásadó is fogadott be Ukrajnából érkezett menekülteket. Az elhelyezésük idején a szlovák állam ígéretet tett arra, hogy a segítséget nyújtó szállodatulajdonosok támogatásra számíthatnak. Az azóta eltelt hetek, sőt hónapok azonban csak bizonytalanságot szültek, mert a hoteltulajdonosok állítják, még egyetlen centet sem kaptak. Északi szomszédunknál több mint 600 szállásadó és hoteltulajdonos vár az állami támogatásra.

Azok a segítséget nyújtó szlovákiai polgárok, akik magánszálláson helyeztek el ukrán menekülteket, már május elején megkapták az állam által erre a célra elkülönített támogatást, a hoteltulajdonosok, akik szintén menedéket nyújtottak az ukránoknak viszont állítják, hogy eddig még semmilyen támogatást sem kaptak. „Készítettünk egy felmérést, és azt tapasztaljuk, hogy egyelőre senki sem kapott egy centet sem az államtól a szállodatulajdonosok közül” – állítja Lenka Rusnáková, a Magas-Tátrai Idegenforgalmi Szövetség igazgatója.

Szavait Marián Zeleniak, az egyik tátracsorbai hotel menedzsere is alátámasztja. „Elküldtük a kérelmünket a minisztériumba, csatoltuk a szükséges dokumentumokat, de még csak válaszra sem méltattak” – panaszolja Zeleniak, akinek a szállodájában 200 Ukrajnából érkezett menekült lelt ideiglenes menedékre. A felsőtátrafüredi Patrik Borec is csak megerősíteni tudja társai szavait. „Ez alatt a közel két hónap alatt, amióta nálunk tartózkodnak az ukrán menekültek, 1800 eurót kellett volna kapnunk az államtól, de eddig semmilyen választ nem kaptunk, és útmutató sem érkezett” – állítja a szállodatulajdonos.

Andrej Doležal, az idegenforgalomért is felelős közlekedési miniszter állítja, hogy a tárca alkalmazottjai mindent megtesznek a kifizetés intézésében.

A minisztérium dolgozói azonban leterheltek, s a Covid-ügyosztály mellett nemrégiben az ukrán-ügyosztályt is meg kellett nyitniuk.

A miniszter úgy fogalmazott, hogy a szállodatulajdonosok által beküldött kérvények zöme hibásan volt kitöltve és nem volt teljes. „Most ezek kijavításán dolgozunk, és be kell, valljam, ez valóban sok időt igénylő feladat” – fogalmazott a miniszter.

A magas-tátrai szállásadók figyelmeztetnek, hogy az időhúzás csak fokozza a már amúgy sem kis frusztrációt. A Covid, az ukrajnai háború és a magas infláció mind olyan tényezők, melyek hátráltatják a szlovákiai idegenforgalom újraindítását. „Nem nagy pénzösszegekről van szó, nekünk mégis nagy segítség lenne, főleg így a turistaszezon elején” – mondta a felsőtátrafüredi Patrik Borec.

A közlekedési miniszter türelmet kért a hotelesektől,

és a felhívásra reagálva megígérte, hogy a napokban közzéteszi azt a több száz aláírt szerződést, amely értelmében igényt tarthatnak az állami támogatásra.

Nyitókép: Sergey Alimov / Getty
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018