eur:
393.88
usd:
369.07
bux:
65865.83
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Milos Zeman cseh elnök beszédet mond a koronavírus csehországi áldozatainak emlékére elhelyezett közel 30 ezer mécses mellett a prágai várban 2021. május 10-én.
Nyitókép: 2021. május 10-én készített fotó Milos Zeman cseh elnökről (MTI/EPA/Martin Divisek)

„Az oroszok őrültek, és segíteni kell a menekülteket” - Miloš Zeman cseh köztársasági elnök véleménye

A Kijevbe látogató Eduard Heger szlovák miniszterelnök felajánlotta Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek, hogy szakértői csoportot küld a Bucsán és más ukrán városokban elkövetett „gaztettek” kivizsgálására és a háború elől menekülők vallomásának dokumentálására. Pozsony segíteni akar abban is, hogy Ukrajna Szlovákián keresztül vonattal exportálhasson gabonát. Miloš Zeman cseh köztársasági elnök pedig a Mladá Fronta Dnes című napilapnak úgy nyilatkozott, „az oroszok őrültek, és segíteni kell a menekülteket.”

Eduard Heger Szlovákia barátjának nevezte Ukrajnát, és fontosnak tartja, hogy Ukrajna stabil és virágzó szomszéd legyen. „Ha az orosz hadsereg sikerrel járna, Ukrajna már nem lenne demokratikus ország” – fogalmazott a szlovák miniszterelnök. A miniszterelnök szerint Szlovákia minden módon segíti Ukrajnát. Fontos a katonai segítségnyújtás is, hogy Ukrajna továbbra is tudjon védekezni az orosz agresszió ellen.

A kormányfő szeretné felgyorsítani Ukrajna európai uniós csatlakozásának folyamatát. Szlovákia ennek érdekében egy reformcsoport létrehozását tervezi, amely segítené keleti szomszédját abban, hogy minél hamarabb teljesítse az uniós csatlakozás feltételeit. „Ukrajna ma nagyon keményen küzd Európáért. Fontos támogatni Ukrajnát, és fontos, hogy érezzék a nyugati barátok támogatását” – mondta Eduard Heger.

Szlovákia támogatja egy nemzetközi törvényszék létrehozását az ukrajnai háborús bűnök kivizsgálására. Eduard Heger felajánlott Zelenszkij elnöknek egy szlovákiai szakértői csoportot az orosz hadsereg Bucsában és más településeken civilek ellen elkövetett bűntetteinek kivizsgálására. „Segítünk a tanúvallomások dokumentálásában” – tette hozzá.

Szlovákia segíteni akar abban is, hogy Ukrajna rajta keresztül vonattal exportálhasson gabonát. Eduard Heger szerint ez enyhíteni fogja az élelmiszerárakra nehezedő globális nyomást. Megjegyezte, hogy ma le vannak zárva azok a kikötők, amelyeken keresztül a gabona az egész világba eljut. Kijevi útja előtt a szlovák kormányfő elmondta, hogy tájékoztatni fogja Volodimir Zelenszkijt a kassai humanitárius központról is, ahonnan segélyt szállítanak Ukrajnába.

Eduard Heger cáfolta, hogy Szlovákia lakosságának rovására támogatják Ukrajnát.

„Azzal, hogy Ukrajnának segítünk, magunkon segítünk. Ez egy fontos stratégiai befektetés” – jegyezte meg a szlovák miniszterelnök, aki Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével és Josep Borrellel, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével utazott Kijevbe.

Miloš Zeman, a Szlovákiával szomszédos Csehország köztársasági elnöke is az Ukrajnának való segítségnyújtásról beszélt. A Mladá fronta DNES című napilapnak adott interjújában elmondta, sokakat meglepett a katonai agresszió. A cseh államfő őrülteknek nevezte az oroszokat, amiért megtámadták Ukrajnát, és megjegyezte, hogy Csehországnak segítenie kell a menekülteken. Nem felejtett el visszatérni korábban kifejtett ellentétes véleményére sem. Miloš Zeman februárban ugyanis még azt állította, hogy semmilyen háború nem lesz Ukrajnában. „Az önöknek adott korábbi interjúban azt állítottam, hogy az oroszok nem bolondok, hogy megtámadják Ukrajnát. Az, hogy ez valóban megtörtént, bizonyítja, hogy mégis azok” – ismerte el a lapnak a cseh államfő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Tartósan vízhiányos időszak kihirdetését kezdeményezte a Belügyminisztériumnál a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége. Aszály ugyan még nincs, viszont az Alföldön március közepe óta kritikus a csapadékhiány – mondta az InfoRádióban Cseh Tibor András, a Magosz főtitkára.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×