eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Boris Johnson, U.K. prime minister, right, departs from number 10 Downing Street to attend a weekly questions and answers session at Parliament in London, U.K., on Wednesday, March 30, 2022. Johnson, dubbed a greased piglet by a predecessor for his ability to get out of a tight political spot, appears to have won over critics from his own Conservative Party through his handling of the war in Ukraine. Photographer: Hollie Adams/Bloomberg via Getty Images
Nyitókép: Hollie Adams/Bloomberg via Getty Images

Boris Johnsont újra támadják a „partigate” miatt

A héten az első kiosztott bírságokkal visszatért a karanténsértő kormánybulik témája, és erre a polgárok is emlékeztették a brit kabinet tagjait.

Beszólások fogadták azokat a brit kormányminisztereket, akik Boris Johnson miniszterelnök vacsorapartijára érkeztek a londoni Westminster híd közelében található exkluzív Park Plaza Hotelbe. „Na, mi van, újabb buliba megyünk?” – tette fel a kérdést a Covid-pandémiában elhunyt britek néhány tucatnyi családtagja. Miközben az utóbbi hetekben a szigetország is az ukrajnai háborúval volt elfoglalva, a rokonok nem felejtettek. „Undorító” – fogalmazott June Newbon, aki a férjét vesztette el a koronavírus miatt. A megélhetési válság és az ukrajnai háború miatt ez a vacsora különösen ízléstelen dolog – tette hozzá.

Most, hogy a londoni rendőrség húsz bírságot osztott ki a kormányhivatalokban tartott és az egykori karanténszabályokat megsértő rendezvények miatt, többen szabadjára engedték a haragjukat. A britek egy részét dühíti, hogy nekik egyetlen emberrel lehetett találkozni a szabadban, és a bírságot kockáztatták, ha szabályt sértettek. Mindeközben kormányépületekben, sőt, a miniszterelnöki rezidencián is tömeges összejöveteleket tartottak, ahol nem volt 2 méteres biztonsági távolság, vagy azzal magyarázták ki, hogy a szabad levegőn ültek.

További haragot okozott Boris Johnson miniszterelnök azzal, ahogy lavírozott a kellemetlen kérdések között és csak hatalmas nyomásra ismerte el, hogy ő is megjelent ilyen rendezvényen, de még ezt is megpróbálta kimagyarázni. Johnson hajszálnyira volt a bukástól, hogy saját konzervatív képviselői bizalmi szavazást szervezzenek ellene a parlamentben, miközben

pártja nagyágyúi nyíltan kezdtek beszélni arról, hogy erkölcsileg leszerepelt, jelenléte már toxikus a tory pártnak.

Csakhogy jött Vlagyimir Putyin ukrajnai inváziója, és Johnson hirtelen a szabad világért és a demokratikus Ukrajnáért kiálló államférfi képét öltötte magára, aki a tétovázó európaiakkal szemben fegyverrel és másképp is segíti Kijevet.

A londoni rendőrség közben tovább nyomoz tizenkét állítólagosan karanténsértő „összejövetel” ügyében, amelyeket a brit kormány épületeiben tartottak, a gyanúsítottak száma pedig több mint száz. Húsz bírságot osztottak ki, de a hatóság közölte: nem adja ki azok nevét, akiket megbüntetett, így azt sem tudni, kapott-e bírságot Johnson.

Az ellenzéki Munkáspárt szerint a bírságok kiosztása bizonyítja, hogy a kormányfő félrevezette a parlamentet, amikor többször is tagadta, hogy partikat tartottak volna a Downing Street 10. alatti rezidencián.

„Több millió embert csaptak arcon, akik hatalmas áldozatokat hoztak.

Ez a miniszterelnök hazudott és mennie kell”

– mondta Angela Rayner pártvezérhelyettes.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Internetes reklámok formájában és a közösségi oldalakon sokszor láthatnak a felhasználok olyan hirdetéseket, amelyek arról szólnak, hogy a különböző gyógygombákat, növényeket vagy gyümölcsöket nagy koncentrátumban tartalmazó étrend-kiegészítők alkalmasak a súlyos, akár daganatos betegségek gyógyítására, megelőzésére. De vajon mit hihetünk el ezekből és mit nem?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Első útján elsüllyedt a hadihajók Titanicja, de csaknem 400 évvel később szemtől szemben megcsodálhatjuk

Első útján elsüllyedt a hadihajók Titanicja, de csaknem 400 évvel később szemtől szemben megcsodálhatjuk

Első útjára indult a maga korának egyik legmonumentálisabb hajója, de célt már nem érhetett, mert elsüllyedt, legénysége és utasai közül pedig számosan odavesztek. Nem, most nem a Titanicról lesz szó, hanem egy csaknem 300 évvel korábban épült hajóról, a Vasáról, melyet kora egyik legnagyobb hadihajónának szánt II. Gusztáv Adolf, az 1600-as évek elején uralkodó svéd király. Ahogy a Titanicnál, a nagyravágyás a Vasa esetén is katasztrófához vezetett, a hajó mindösszesen 1300 métert tett meg Stockholm partjainál. Ami azonban akkor tragédia volt, a mai nemzedékeknek történelmi szerencse, a hajó ugyanis majdnem teljes épségében megmaradt, több mint 60 éve felhozták hullámsírjából, ma pedig megcsodálható a Stockholmban külön erre a célra épített Vasa Múzeumban.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×